časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sdílení textilu MEWA je chytré, udržitelné a efektivní

16. 10. 2020 | MEWA Textil-Service, s. r. o. | www.mewa.cz

Lidé dnes mohou sdílet auta, software, ale také textilní zboží, které průmyslové podniky nebo podnikatelé potřebují v každodenním provozu. V dobách koronaviru se však musí myslet i na hygienické požadavky.

Osvědčený nápad, který je stále aktuální

Kdo chce upravit fotografie a poslat je rodině, použije aplikaci na internetu. Když se chce ve městě někam rychle dostat, půjčí si na chvíli elektrokolo nebo skútr. V obou případech tak něco sdílí s ostatními. Je to chytré, udržitelné, a především efektivní řešení. Pokud je to v soukromém životě tak snadné a ušetří se tím čas i prostředky, proč by tomu mělo být jinak v podnikání?

Obr. 1. MEWA každý rok zpracovává několik milionů litrů použitého oleje ze znečištěných utěrek a znovu jej používá k vytápění prádelen a sušiček
Obr. 1. MEWA každý rok zpracovává několik milionů litrů použitého oleje ze znečištěných utěrek a znovu jej používá k vytápění prádelen a sušiček

Lidé dnes mohou sdílet auta, software, ale také textilní zboží, které průmyslové podniky nebo podnikatelé potřebují v každodenním provozu. V dobách koronaviru se však musí myslet i na hygienické požadavky. MEWA nabízí bezproblémové využívání služeb s dlouholetými ověřenými technologiemi z textilní branže. Zaručuje veškeré hygienické standardy a udržitelnost díky systému opakovaného využívání.

Přední německá společnost MEWA ukazuje, jak lze uvést do praxe udržitelnost s moderními principy sdílení v průmyslu a mezi řemeslníky. MEWA se svými všestrannými službami nabízí kompletní systém opakovaného využívání. Poradí s výběrem, dodá do podniku průmyslové utěrky, po použití je vyzvedne a ekologicky vypere. To znamená, že mohou být čisticí utěrky MEWA nejméně padesátkrát znovu použity. Princip sharingu je praktický v sektoru B2B, a kromě toho je také ohleduplný k životnímu prostředí.

Obr. 2. Bezpečnostní kontejnery SaCon® zajišťují efektivní přepravu a bezpečné skladování čisticích utěrek 
Obr. 2. Bezpečnostní kontejnery SaCon® zajišťují efektivní přepravu a bezpečné skladování čisticích utěrek (vlevo)
Obr. 3. Kontejnery SaCon® přispívají k významné eliminaci odpadu (vpravo)

Německá Společnost pro čištění textilu ve své tiskové zprávě nedávno poukázala na to, že koronavirová krize bohužel opět uvedla do popředí jednorázová řešení. Rostoucí využívání jednorázových ochranných roušek nebo papírových utěrek ovšem může vést ke krizi v odpadovém hospodářství, přestože je možné upřednostnit opakovaně použitelné textilie. Jejich používání přispívá nejen ke snížení plastového odpadu v oceánech, ale podporuje také evropské regionální hospodářství a zachraňuje pracovní místa. „Profesionálně zpracované, čisté a opakovaně použitelné textilie zatěžují životní prostředí mnohem méně, než výrobky na jedno použití a splňují přitom stejné hygienické požadavky,“ uvádí se ve zprávě.

Zákazníci spolu s čisticími utěrkami sdílejí také inovativní a mnohokrát oceněný servis. Díky technologiím je v tomto servisu možné za přísných ekologických podmínek znovu získávat oleje a tuky ze špinavých čisticích utěrek za účelem vytápění prádelen nebo sušiček, což pomáhá šetřit zdroje. Každý rok se tak přemění několik milionů litrů odpadů na energii. Pokud se místo toho lidé rozhodnou pro jednorázové papírové utěrky, už tak velké hory odpadu dále porostou.

Obr. 4. Profesionálně zpracované, čisté a opakovaně použitelné textilie jsou šetrné k životnímu prostředí
Obr. 4. Profesionálně zpracované, čisté a opakovaně použitelné textilie jsou šetrné k životnímu prostředí

Šetrné k životnímu prostředí jsou i kontejnery SaCon, které je možné používat mnoho let. Co nejkratší trasy regionálně zpracovaného logistického systému dále přispívají k tomu, že s sebou doprava nese méně komplikací, než je tomu při dovozu výrobků na jedno použití, putující z Dálného východu v neekologických plastových obalech.

Čisticí utěrky, které MEWA nabízí s kompletním servisem, jsou důkazem toho, že myšlenka stará více než sto let funguje i dnes. Se sdílením textilu přišla MEWA již dávno. Neustále se rozvíjející podnikatelský nápad ovšem dokáže splnit veškeré požadavky moderní doby. 


MEWA Textil-Management
Kompletnímu textilnímu servisu se společnost MEWA věnuje již od roku 1908. Ve sdílení textilu je tak průkopníkem. Dnes MEWA se svými 45 pobočkami zásobuje podniky po celé Evropě pracovním a ochranným oblečením, čisticími utěrkami, rohožemi pro zachycování oleje nebo podložkami. To vše včetně péče, údržby, skladování a logistiky. Výrobky pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci je možné objednat v katalogu. O více než 190 000 zákazníků z odvětví průmyslu, řemesla, obchodu nebo gastronomie se stará 5700 zaměstnanců. V roce 2019 dosáhla skupina MEWA obratu 734 milionů eur a jedná se o přední firmu působící v textilním managementu. Společnost byla mnohokrát oceněna za své úsilí v oblasti trvale udržitelného rozvoje, zodpovědného chování nebo vedení značky a inovativní sílu.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021