časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Schola Pragensis 2016

27. 11. 2016 | redakce ELEKTRO | www.scholapragensis.cz

V pořadí již 21. ročník přehlídky středního a vyššího odborného školství se konal od 24. do 26. listopadu 2016 v Kongresovém centru Praha. Pořadatelem tradiční výstavy je Hlavní město Praha a vstup je na ni pro všechny návštěvníky zdarma.

Obr. 1. Schola Pragensis 2016 se konala v Kongresovém centru Praha

Letošní Schola Pragensis se blýskla na pěti podlažích Kongresového centra Praha pestrou přehlídkou oborů vzdělání pražských středních a vyšších odborných škol. Nešlo však pouze o přehlídku škol. Probíhaly zde také soutěže pro veřejnost či turnaje škol, jako např. republikové finále odborné soutěže v oboru instalatér. O dobrou náladu návštěvníků i vystavovatelů se postarali studenti Konzervatoře Jaroslava Ježka, kteří si připravili velmi zajímavý hudební program a příjemně překvapili vysokou hudební úrovní. 

 

Kromě škol se zde prezentovali i další vystavovatelé, např. Národní technické muzeum, různé řemeslnické cechy a oborové organizace. Jako zvláštní host letošní výstavy se představila Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie z jihočeských Vodňan.


Obr. 2. V expozice VOŠ a SPŠ elektrotechnické F. Křižíka z Prahy 1

Výstava Schola Pragensis je určena široké veřejnosti, zejména pak žákům devátých tříd, jejich rodičům a ostatním zájemcům o studium na středních školách všech typů. Důležité informace zde mohou získat také zájemci o speciální doškolování pořádané školami v rámci celoživotního vzdělávání, jako jsou např. rekvalifikační kurzy, různá školení (včetně např. vyhl. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice), workshopy nebo tematicky zaměřené přednášky.

 
Obr. 3. Úsměvy a dobrá nálada – taková byla Schola Pragensis 2016 (na obr. studentky z Bankovní akademie – Gymnázium z Prahy 10 Vršovic)

Schola Pragensis je svým pojetím výjimečná akce, která pomáhá především žákům vycházejícím ze základní školy a jejich rodičům v nelehkém rozhodování o jejich další budoucnosti. Zájemci o studia se zde mohou na vlastní oči přesvědčit, co která škola nabízí, a získat tak velmi dobrý celkový přehled o studijních možnostech v hlavním městě Praze.

(text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021