časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

S elektromobilem pro novou energii do Burger King!

25. 7. 2016 | ČEZ a.s. | www.cez.cz

Pobočka řetězce Burger King Drive-Thru  Chodovská v Praze 4 nabízí díky instalaci veřejné rychlodobíjecí stanice zázemí pro řidiče elektromobilů. Projekt Elektromobilita ČEZ v současnosti poskytuje možnost rychlého dobíjení na 18 stanicích v 17 lokalitách po celé České republice.

„Elektromobilitu vnímáme jako budoucnost dopravy nejen v Praze. Rádi proto poskytneme zázemí dobíjecí stanici projektu Elektromobilita ČEZ a jeho zákazníkům. Věříme, že v průběhu dobíjení naleznou v naší restauraci Burger King veškerý komfort,“ říká Jan Mráz, ředitel společnosti BK Team, držitele franšízy Burger King.

Dobíjecí stanice ČEZ Burger King
„Jsme potěšeni, že naše pražská síť dobíjecích stanic má další přírůstek. Vzhledem k rychle stoupajícímu počtu elektromobilů v metropoli registrujeme výrazný nárůst zájmu o veřejné dobíjení. Věříme proto, že nová rychlodobíjecí stanice přispěje k dalšímu zkvalitnění našich služeb. V dohledné době připravujeme další kroky ve výstavbě naší sítě dobíjecích stanic, které by měly majitelům elektromobilů usnadnit cestování nejen v Praze, ale i mimo území hlavního města,“
dodává Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V metropoli dnes funguje celkem 22 veřejných dobíjecích stanic Elektromobility ČEZ – čtyři rychlodobíjecí a 18 klasických. Rychlodobíjecí stanice je standardně vybavena DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS, které umožňují proces nabíjení s výkonem až 50 kW. Dále je k dispozici AC nabíjení se standardním konektorem (zásuvkou) Mennekes, který umožňuje proces nabíjení s výkonem až do 22 kW. Nabíjení s pomocí DC konektorů umožňuje 80% dobití kapacity akumulátoru elektromobilu mezi 20 a 30 minutami. Pro představu – kdyby to bylo možné, tak baterii v oblíbeném iPadu by zvládla stanice dobít asi za 4,5 vteřiny, mobilní telefon pak pod jednu vteřinu.

Při využívání rychlodobíjecích stanic se uživatel před dobíjením identifikuje jedinečnou ID kartou fungující na bázi paušálních plateb, které činí 150 Kč za měsíc.

Více o dobíjecích stanicích projektu Elektromobilita ČEZ:
http://www.elektromobilita.cz/cs/dobijeni-na-cestach.html
http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html

Dvojnásobek elektromobilů, desítky dobíjecích stanic
V celé České republice v současnosti jezdí zhruba 1 000 elektromobilů, poslední rok však signalizuje další významný rozvoj celého odvětví. Koncem letošního roku tak odhady počítají s prolomením hranice 1 500 elektromobilů na českých silnicích. Elektromobily tak v ČR přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu.

Podle výsledků analýzy společnosti Roland Berger se elektromobilita stává na evropské úrovni prioritou. Ve finále tento typ pohonu rychle dosáhne podílu 20 % na celkovém prodeji osobních vozidel a lehkých užitkových vozů. To by mělo znamenat prodej asi 50 tisíc aut ročně.

V současnosti tvoří vozový park projektu Elektromobilita ČEZ nebo jeho partnerů třicítka aut na elektrický pohon. Partnery projektu jsou automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé České republice.

Víte, že …
- letos v období od ledna do června se v České republice registrovalo 105 nových elektromobilů?
- v tuzemsku se za celý loňský rok registrovalo celkem 367 nových elektromobilů?
- v roce 2015 byly nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan, BMW a Tesla model S?
- pokud bychom uvažovali že všech v současnosti cca 1 000 registrovaných elektromobilů má průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100 km bude k jejich dobíjení potřeba 2,25 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 1 000 českých domácností)?
- lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem a vyšší kapacitou baterií?

Tiskové matiriály ČEZ

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021