časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rychlé dobití elektromobilu nabízí díky ČEZ už i Mladá Boleslav

22. 1. 2015 | ČEZ, a.s. | www.cez.cz

Mladá Boleslav má ode dneška v provozu první rychlodobíjecí stanici pro elektromobily. „Dobíječka“ umístěná v blízkosti Zákaznického centra ČEZ umožní uživatelům elektromobilů doplnit 80 % kapacity baterie za pouhých 20 minut. Skupina ČEZ, provozovatel nejkomplexnější sítě veřejných dobíjecích stanic v
České republice, připravuje v tomto roce po celé České republice výstavbu desítek nových zařízení.

Uživatelé elektromobilů mířící z Prahy do Krkonoš a Jizerských hor ale i opačným směrem – ti všichni získávají významný opěrný bod na svých cestách. Skupina ČEZ, provozovatel nejkomplexnější sítě veřejných dobíjecích stanic v České republice, totiž dnes zprovoznila v Mladé Boleslavi rychlodobíjecí stanici. Zařízení umístěné v blízkosti Zákaznického centra ČEZ umožní majitelům elektromobilů nabít 80 % kapacity baterie za pouhých 20 minut.

„Mladá Boleslav je díky své výhodné poloze a dobré silniční infrastruktuře jedním ze strategických bodů na mapě elektromobility v České republice. Jako lídr celého oboru zde proto nemůžeme chybět. Vedle právě instalované stanice plánujeme pro letošní rok i další kroky, které výrazně pomohou k expanzi elektromobility v regionu středních a severovýchodních Čech,“ dodává Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Elektromobilita ČEZ v současnosti provozuje 40 veřejných dobíjecích stanic, (z toho 6 rychlodobíjecích). Další stanice, zejména rychlodobíjecí, jsou připravovány po celém území České republiky.

Celá Česká republika eviduje v současnosti asi 600 elektromobilů, z nichž 40 patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ. Do konce letošního roku však odhady hovoří o překonání hranice 1000 elektromobilů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy i u nás přestávají být elektromobily jen atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu.

Tiskové materiály ČEZ, a.s.

  • v loňském roce se v ČR registrovalo celkem 222 nových elektromobilů, hlavní boom nastal v posledním čtvrtletí roku, kdy bylo registrováno 100 nových elektromobilů (pro porovnání: za celý rok 2013 to bylo 37 vozů, tedy 6x méně)
  • v roce 2014 byly nejprodávanějšími značkami v ČR loni byly VW (76 kusů), BMW (70), Nissan (32), Tesla (20)
  • kdyby každý z těchto více než 200 elektromobilů najel ročně 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 500 tisíc kWh elektřiny ročně (tolik spotřebuje za stejnou dobu zhruba 140 českých domácností)
  • lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021