časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

První jistič s inteligencí od ABB

20. 4. 2013 | |

ABB představilo první jistič nízkého napětí, který umí řídit spotřebu elektřiny a komunikovat s chytrými sítěmi. Tato novinka může pomoci ušetřit elektrickou energii odpovídající spotřebě 1,4 milionu evropských domácností a předcházet blackoutům. První jistič nízkého napětí s integrovanými chytrými funkcemi Emax 2 představila společnost ABB 9. dubna 2013. Kdyby se všechny v současnosti v Evropě užívané klasické jističe v jednu chvíli vyměnily za jističe Emax 2, bylo by možné ušetřit až 5,8 millionu MW·h ročně. Takovéto množství elektřiny odpovídá spotřebě 1,4 millionu evropských domácností.

Taková úspora by znamenala roční snížení emisí o 4 miliony tun CO2, což zhruba odpovídá množství, jaké vyprodukuje za rok milion aut. V jednotlivých objektech lze použitím Emax 2 namísto klasického jističe dosáhnout snížení odběru ve špičkách až o 15 %.

Tento jistič najde uplatnění všude tam, kde je třeba řídit a chránit soustavy nízkého napětí, tedy v průmyslových či komerčních objektech či datových centrech. Náhrada klasického jističe jističem Emax 2 není přitom technicky vůbec náročná. Díky úsporám se investice do nového jističe vrátí do jednoho roku.

Jistič obsahuje bezpečnostní relé (protection trip relay) s integrovaným ovladačem výkonu, který měří a vyhodnocuje spotřebu energie a svými odpory řídí zátěž, aby byla spotřeba zachována nebo omezena podle toho, jak si to určil uživatel. To mj. pomůže v budoucnu předcházet blackoutům, jejichž hlavní příčinou je poptávka přesahující ve špičkách objem elektřiny, který je možné dodat.

Dodávka elektřiny pro zařízení, která nejsou klíčová je v takových momentech vypínána a opět je zapnuta, jakmile je dosaženo přijatelných úrovní spotřeby. Inteligentního rozhodování se dosahuje zabudovaným ovladačem a softwarem, který využívá složitých algoritmů k rozhodnutí, kdy má být přívod elektrického proudu vypnut, aniž by to ohrozilo celkovou funkčnost nebo konektivitu daného zařízení.

Jistič má také komunikační modul, který mu umožňuje sdílet data o aktuální spotřebě a spolehlivosti přímo s chytrou sítí a jinými protokoly. „Jističe skýtají ohromnou, zatím však téměř nevyužívanou příležitost pro úspory energie. Jističe byly používány pro zvýšení bezpečnosti osob a pro ochranu elektrických obvodů – nyní jsou poprvé využity také k úspoře energie“ říká Tarak Mehta, ředitel divize produktů ABB pro nízké napětí.

Protože jsou jističe všude kolem nás, celkový potenciál pro úsporu energie je enormní. Jde o skvělý příklad toho, jak chytrá technologie může zabránit plýtvání energiemi. Je to dobrá zpráva pro životní prostředí, ale také pro naše zákazníky, kteří s využitím našeho nového zařízení dosáhnou výrazných úspor,“ dodal Tarak.

Vývoj nového jističe Emax 2 trval několik let a zabývalo se jím ústřední vývojové centrum ABB v italském Bergamu.

Infografika ZDE. Další informace naleznete ZDE

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021