časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pružné OLED – organické diody – lámou rekord v účinnosti

24. 11. 2011 | |

OSRAM zaznamenal další významný úspěch ve výzkumu na poli organických světelných diod (OLED). Výzkumníci společnosti vyvinuli tzv. "pružnou" OLED, s rekordní účinností 32 lm/W. Tento úspěch následující po pevné OLED představuje důležitý milník na cestě k širokému komerčnímu využití pružné OLED.

Klíčovou výzvou na poli vývoje OLED je dosažení vysoké účinnosti současně při zachování dobrých charakteristik světelného výkonu. Jedná se o hlavní podmínku možnosti širokého využití OLED jako doplňkové osvětlovací technologie k současné LED technologii. Technický základ účinnosti 32 lm/W u pružných OLED spočívá ve speciální konstrukci elektrody. Substrátem pro OLED je ocelová folie o tloušťce přibližně 100 mikrometrů – je tedy tenká jako list papíru. Jelikož je tato folie neprůhledná, světlo nemůže, na rozdíl od pevných OLED na skle, zářit skrz, ale pouze na vrchní stranu. Tzv. "Top Emitter“ technologie však přináší další komplikace pro dosažení vysoké kvality bílého světla.

Podmínky testů byly navrženy co nejrealističtěji. A to tak, aby bylo možné srovnávat je s možným následným komerčním využitím. Z tohoto důvodu byla testována OLED s velkou rozlohou povrchu a ne jenom malá, referenční část. Měření byla prováděna v kulovém integrátoru – bez použití manipulačních makroextraktorů, jako jsou např. soustavy čoček, jejichž účelem je zvýšení světelného výkonu.

Směrem k masovému použití

Výzkumné vzorky účinných pružných OLED diod představují významný krok pro jejich široké komerční využití. "Tímto výzkumným projektem OSRAM podtrhuje svou vedoucí pozici na poli OLED diod“, uvedl Ulrich Eisele, vedoucí projektu OLED společnosti OSRAM. Vedoucí technologického úseku, Thomas Dobbertin, tento výrok ještě doplňuje: "tento vzorek nám umožňuje ukázat, že pružné OLED diody mohou být mnohem účinnější nežli halogenové žárovky. To je možné pouze díky schopnosti přenést hluboké vědomosti na poli vakuového zpracování organických funkčních materiálů a prostorově úsporného zapouzdření pomocí tenkého filmu do pružných OLED diod."

Nedávno se společnosti OSRAM podařilo dosáhnout hodnoty 87 lm/W s konvenční skleněnou verzí. Tato hodnota se již téměř vyrovná účinnosti zářivek. První pilotní výrobní linka OLED byla otevřena v Regensburgu koncem srpna. Postupně se tato technologie začíná využívat ve vzrůstajícím počtu aplikací. První řešení v oblasti kancelářského a maloobchodního využití byla uvedena do provozu v Mnichově a Berlíně.

Z čistě technického hlediska se v případě OLED jedná o polovodiče měnící elektrickou energii ve světlo stejně, jako je tomu v případě sesterské technologie LED. Zatímco LED diody vyzařují bodové světlo, které emituje extrémně malý svítící čip, tzv. OLED panely generují svítící povrch. Pro tento účel se základní materiál potahuje celou řadou různých organických materiálů. Svítící vrstva OLED má tloušťku přibližně 400 nanometrů – což je rovno jedné setině tloušťky lidského vlasu. Podle použitého základního materiálu jsou OLED diody konstruovány tak, aby po rozsvícení dávaly zrcadlové, neutrálně bílé či průhledné světlo.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021