časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průchodky s IP68 do náročných prostředí

15. 10. 2021 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

U zařízení s požadavkem na vysoké krytí se obvykle řeší prostupy kabeláže pomocí klasických PG průchodek. Je to známé a levné řešení, které však vyžaduje na každý kabel použít samostatnou průchodku a je-li zařízení vystavené UV záření či působení chemických látek, může to být řešení krátkodobé.

zařízení s požadavkem na vysoké krytí se obvykle řeší prostupy kabeláže pomocí klasických PG průchodek. Je to známé a levné řešení, které však vyžaduje na každý kabel použít samostatnou průchodku a je-li zařízení vystavené UV záření či působení chemických látek, může to být řešení krátkodobé. Obnovit krytí na původní úroveň, aniž by se muselo zařízení přepojovat, je pak při pozáručním servisu o něco složitější. Díky systému dělených průchodek je to možné, ale jednodušší je použít vhodné komponenty již při prvotní montáži. Podívejme se proto na nadstandardní průchodky s krytím IP68 podle ČSN EN 60529.

Obr. 1. Membránová průchodka KEL-DPU   Obr. 2. Typ KEL- -DPZ-HD CR pro čistá prostředí
Obr. 1. Membránová průchodka KEL-DPU, Obr. 2. Typ KEL- -DPZ-HD CR pro čistá prostředí

Pro zavádění kabeláže bez konektorů je nejvhodnější membránové provedení KEL-DPU (obr. 1.), zajišťující odolnost proti vniknutí vody i nečistot, certifikované mechanické upevnění kabelů, odolnost proti UV záření a chemickou odolnost podle požadavků ECOLAB. Řada průchodek v různých velikostech nabízí několik konfigurací zaslepených otvorů v rozsahu průměrů od 3,2 do 20,5 mm. Pro osazení je potřeba nejdříve v zaslepené pozici udělat malý otvor a kabel protáhnout dovnitř. Jeho zpětnému vytažení pak brání vnitřní membrána a zadní příruba.

Obr. 3. Dělená průchodka KVT-ER   Obr. 4. Dělený rámeček KEL-ER
Obr. 3. Dělená průchodka KVT-ER, Obr. 4. Dělený rámeček KEL-ER

Pro zavádění prefabrikovaných kabelů s konektory je vhodný systém dělených průchodek KVT-ER (obr. 3.). Při montáži se protáhne kabelový svazek výřezem v zařízení, na jednotlivé kabely se nasadí naříznuté elastické vložky správné velikosti, usadí se do pozic v polypropylenové průchodce a celek se nejdříve zkompletuje pomocí šroubů a pak se upevní kontramaticí z vnitřní strany zařízení. Omezením tohoto systému je kromě průměru kabelu (do 34 mm) jen počet kabelů zavedených jedním výřezem. Pro větší svazky lze použít odvozené hranaté provedení KEL-ER (obr. 4.), kde je ale sníženo výsledné krytí na úroveň IP66.

Pokud je potřeba výsledného krytí IP68 dosáhnout u přívodních kabelů, silných trubek, chrániček či hadic, je vhodné pyramidové provedení KEL-DPF (obr. 5.). Jedná se o stupňovité provedení s límcem pro dodatečné utažení kabelovým páskem.

Obr. 5. Pyramidová průchodka KEL-DPF
Obr. 5. Pyramidová průchodka KEL-DPF

 

Podrobnější informace k produktům, případně k dalším výrobkům, lze nalézt na internetových stránkách českého zastoupení www.oskom.cz.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021