časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Provozovatel přenosové soustavy se připravuje na spuštění regulačních transformátorů

21. 9. 2016 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

V rozvodně Hradec u Kadaně technici dokončují montáž tří PST transformátorů (Phase Shifting Transformers – transformátory s regulací fáze). Dodávka posledního, čtvrtého transformátoru má zpoždění.

Stroj neprošel v italském závodě přejímacími zkouškami. Zatím poslední, třetí transformátor dorazil do rozvodny na začátku června.

„Bezpečnost provozu přenosové soustavy je pro nás na prvním místě. Proto i po výrobci PST transformátorů požadujeme přísné testy. I díky tomu jsme výrobní závadu odhalili včas,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

ČEPS

Práce v rozvodně přesto pokračují podle harmonogramu tak, aby již dodané stroje byly připraveny ke spuštění, jakmile to bude možné.

„V současné době se ve výrobním závodě odstraňuje vzniklá závada. Kdy bude dodán poslední stroj, zatím nevíme, jednáme o tom s dodavatelem. Spuštění PST transformátorů očekáváme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ dodává Kalina.


PST transformátory nejsou sériově vyráběná zařízení. Jedná se o zakázkovou výrobu „na míru“. Velice náročné pro konstrukční návrh tohoto zařízení je skutečnost, že se oproti standardním transformátorům skládají ze dvou částí: sériové a budící jednotky. Každá z jednotek je umístěna v samostatné nádobě. Tyto nádoby jsou mezi sebou elektricky propojeny. Výsledkem je technologicky složité a robustní elektrické zařízení, které umožňuje regulovat toky elektrického výkonu v síti.

ČEPSTransformátory s regulací fáze jsou stroje, které prostřednictvím posunu fázového úhlu napětí na jeho vstupu a výstupu umožňují aktivní řízení protékajícího činného výkonu. Zjednodušeně řečeno, představíme-li si přenosovou soustavu jako nádrž s mnoha přítoky a výpustěmi, funguje PST jako stavidlo, které omezí, resp. zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jednom vedení způsobí přerozdělení toků. A protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na jiná, méně zatížená vedení, čímž se eliminuje možné přetížení přenosové sítě.

Provozování našich PST transformátorů spolu s obdobnými zařízeními na německo-polské hranici pomůže stabilizovat tranzitní toky. Funkcí PST transformátorů není bránit tomu, aby elektřina proudila přes naši přenosovou soustavu. ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně, bez ohrožení spolehlivosti dodávek elektřiny v České republice.

Související článek ”Regulační transformátory dorazily na své místo„ naleznete zde.

Tiskové materiály ČEPS

ČEPS, a.s.

ČEPS, a.s.
Elektrárenská 774/2
Praha 10
101 52
www.ceps.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021