časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Protipožární průchodky pro drážní aplikace

18. 9. 2017 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM spol. s r. o. | www.oskom.cz

Odolnost protipožárních průchodek v železničním oboru upravuje norma pro požární bezpečnost ČSN EN 45545-3. Požadavky a opatření obsažené v této normě mají za cíl chránit cestující a zaměstnance drážních vozidel před požárem na palubě. Průchodky s protipožární ochrannou, které jsou v tomto oboru vyžadovány, uvádí na český trh výrobce rozváděčového příslušenství, německá společnost Icotek GmbH.


Obr. 1. Těsnění na vnitřní straně rozváděče

Nový typ kabelových průchodek využívá protipožární těsnění (obr. 1) vyrobené z grafitového materiálu IFPS, které při požáru několikanásobně zvětšuje svůj objem. Vzniklá pěnová ochrana brání prostupu plamenů a vysoké teploty přes stěnu zařízení. Protipožární těsnění se montuje na zadní stranu kabelové průchodky směrem k potenciálnímu zdroji požáru. Průchodky se používají v rozváděčích i v dělicích stěnách uvnitř kolejových vozidel (obr. 2).


Obr. 2. Osazená kabelová průchodka

Protipožární průchodky icotek jsou certifikovány podle norem ČSN EN 45545-3 a ČSN EN 1363-1, které zmiňují dva standardy. Základní standard E určuje ochranu proti plamenům a ochranu proti vzniku trhlin, vysoký standard EI navíc zohledňuje tepelnou izolaci (na stěně odvrácené od ohně nesmí teplota překročit 200 °C). Protipožární průchodky icotek odpovídají požadavkům na klasifikaci požární odolnosti E45 a EI30 při montáži na protipožární panely tloušťky 18 mm (obr. 3).


Obr. 3. Laboratorní test požární odolnosti

Průchodky icotek dále splňují požadavky pro drážní aplikace podle ČSN EN 45545-2, zajišťují krytí až IP66 podle ČSN EN 60529, jsou samozhášivé, bez halogenů a silikonů, UV stabilní a vyhovují mnoha dalším národním i mezinárodním standardům. Podrobnější informace k průchodkám, popř. k dalším výrobkům, naleznete na internetových stránkách českého zastoupení: www.oskom.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2017 na straně 37. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021