časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Protahovací pera CANFOR

28. 6. 2017 | KUČERA – Spínací technika, s. r. o. | www.spinacitechnika.cz

Je všeobecně známo, že při elektroinstalačních pracích je právě protahování vodičů nejméně populární a často může přinést nečekané problémy. K jejich řešení chce svými výrobky přispět firma CANFOR, která se již mnoho let specializuje na vývoj a výrobu protahovacích per pro všechny možné účely.

Je možná pro někoho s podivem, že i do oblasti protahovacích per zasahuje technický pokrok a že klasickým ocelovým perům již téměř odzvonilo. Do výroby protahovacích per a strun vstoupila moderní technologie a poskytuje rozličné materiály různých vlastností. Tyto vlastnosti jsou výhodné pro určitý obor využití a z tohoto důvodu je důležité vybrat pro každou úlohu správné pero. Rozhodující je při tom délka a tvar protahované trasy a průměr trubky. 

Protahovací pero typ 161
Obr. 1. Protahovací pero typ 161

Sortiment nabízených per je tak logicky rozdělen podle typu protahovacích prací od nejdelších tras s protahovacími pery ve stovkách metrů s průměrem 14, 11 a 9 mm včetně příslušných odvíjecích zařízení přes oblast malých venkovních instalací do 100 m pro běžné chráničky s průměrem do 110 mm až po domovní instalace.

Právě na protahovací pera pro domovní instalace se firma CANFOR specializuje ve svém vývoji nejvíce. Historií jsou skutečně již ocelová pera i snad nejrozšířenější pera silonová, která ale, díky svému paměťovému efektu „telefonní šňůry“, práci příliš neusnadňovala.

Rozumná nabídka začala až s technologií sklolaminátových jader pro pera různých průměrů. Firma CANFOR nabízí pod označením 161 (obr. 1) pero s průměrem 3 mm v libovolných délkách do 50 m. Pero je na obou koncích zakončeno čepem s normalizovaným závitem M4 pro snadnou výměnu koncovky. Standardně jsou v příslušenství pera dvě koncovky, ale v další nabídce je jich mnoho, od oček různých tvarů a provedení přes populární kladku na pružině až po samosvěrné ocelové punčošky. Ty jsou určeny pro rychlé zafixování kabelů již od průměru 4 mm (typicky UTP, koax) až do 12 mm (CYKY). Přínosem firmy CANFOR je její originální plastový odvíječ do ruky s jednoduchým a rychlým systémem navíjení po obvodu. Důležitým doplňkem je i ergonomicky tvarované madlo pro tažení i tlačení pera. Madlo usnadňuje práci s perem a eliminuje možnost jeho prasknutí při prudkém ohybu, což je dáno vlastností sklolaminátových vláken.

Protahovací pero typ 176
Obr. 2. Protahovací pero typ 176

Možnost zlomení pera je však již zcela vyloučena u pera typu 176 (obr. 2), které je vyrobeno z polyesterových vláken. Technologií spředení a slynutí těchto vláken, což je předmětem patentu firmy CANFOR, vzniká šroubovicový povrch podstatně zvyšující průchodnost pera. Rovněž je tak dosaženo požadovaného kompromisu mezi jeho tuhostí a ohebností. Při průměru 4 mm a pevnosti v tahu přes 100 kg je pero prakticky libovolně ohebné (nezlomitelné), přičemž při jeho tlačení i v trubkách o větším průměru nedochází k jeho vlnění. Také tento typ pera je zakončen na obou koncích závitem M4, takže všechny výměnné koncovky jsou kompatibilní s předchozím typem. Součástí pera je dokonce pět typů koncovek. Pero se dodává buď samostatně, nebo na praktickém stojánkovém odvíječi. Stabilita jeho parametrů a mnoho velmi pozitivních referencí jenom dokazuje, že speciálně pro elektroinstalační firmy jde o velice vhodnou a praktickou investici.


Obr. 3. Protahovací pero typ 173

Ze stejného materiálu i technologie je novinka roku 2016, a to pero typu 173 (obr. 3). Opět jde o do šroubovice spředená polyesterová vlákna, tentokrát však o průměru 3 mm s extrémně úzkými pevnými koncovkami. Vývoj tohoto typu pera byl odezvou na stále častější požadavek po doplnění dalších vodičů do již stávající instalace. Při již téměř plných instalačních trubkách to byl občas velký problém, ale jak ukázaly praktické testy a první zkušenosti, i tuto úlohu zvládá pero CANFOR 173 na výbornou. Maximální délka tohoto pera je 15 m, pevnost v tahu 45 kg a je možné použít odvíječ pro sklolaminátové pero (651/01). V nejnovější verzi však začala firma CANFOR nabízet i typ 173 se všemi jeho výhodami tenkého pera i s výměnnými koncovkami. Tam, kde toto pero neprojde, zbývá práce již opravdu jen pro zedníka.

Přesahem této technologie do sféry malých venkovních instalací je pero s označením 167 (obr. 4), které má průměr 5 mm a představuje další šťastný kompromis univerzálního pera vhodného jak pro domovní instalace, tj. do trubek od 16 mm až po venkovní trasy do 60 m v chráničkách do 110 mm. Nemá výměnné koncovky, ale je zakončeno robustním očkem na jedné straně a nerezovým lankem s očkem na straně druhé. Jeho pevnost v tahu je 150 kg, tuhost je o poznání větší než u typu 176, ale obě kategorie úloh, domovní i venkovní, zvládá zcela spolehlivě. Navíc v některých případech „ pravoúhlých zatáček“ je jeho úloha zcela nezastupitelná a projde i takovými profily, kde tuhé laminátové pero nemá šanci.


Obr. 4. Protahovací pero typ 167

Specialitou firmy CANFOR v této kategorii je ještě typ 155, což je pero o průměru 6 mm s vnitřním ocelovým jádrem z pérové oceli. Výhodou tohoto pera je to, že je podstatně ohebnější než laminátové pero stejného průměru, což ho však na druhé straně limituje pro použití cca do 80 m. Pro mnoho aplikací v této kategorii je to však naprosto dostatečné, a tak typ 155 včetně pěti výměnných koncovek představuje velice příjemné a ekonomické řešení úloh v této oblasti.

Zajímavostí je, že tento typ pera 155 dodává firma CANFOR i v délce 1,5 až 3 m. Smyslem této nabídky je, že pero této délky je možné připevnit na špičku většího pera (např. 159/11 mm). Po protažení delší trasy je možné lehce zvládnout i ostrou zatáčku při zakončení.

Svoje dlouholeté zkušenosti tak firma CANFOR přetavila do opravdu velmi široké nabídky protahovacích per, jejich příslušenství a pomůcek, které velmi usnadní tuto často především „nervově“ náročnou činnost, nemluvě o úspoře času a materiálu.

Veškerý tento sortiment a ještě daleko více (odvíjecí a skladovací systémy … ) je možné kdykoliv zajistit přímo v zastupující firmě:
KUČERA – Spínací technika, s. r. o., tel.: +420 516 437 572.
www.spinacitechnika.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2017 na straně 29. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021