časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Prostorově úsporný podlahový vývod OBO Bettermann

22. 12. 2016 | Jiří Burant | obo.cz/cs-cz

Nové kruhové podlahové přístrojové vývody OBO GES R2 dodají data i silové napájení přesně tam, kde jsou potřeba. Do podlahových instalací přinášejí diskrétní vzhled, velkou únosnost a univerzální funkčnost.

Ať již v obývacím pokoji nebo ve veřejných prostorech, jako jsou např. haly nákupních center či výstavní prostory, podlahové přístrojové vývody OBO GES R2 všude poskytují propracovaný design bez zbytečného narušování estetiky podlahových ploch (obr. 1). Reprezentují moderní pojetí kompaktních podlahových přípojných míst s vysokou užitnou hodnotou, poskytující dostatečný prostor k uložení instalačních rozvodů.

Větší instalační prostor

Oproti předchozímu modelu, všeobecně rozšířené malé podlahové přístrojové jednotce GESRM2 (obr. 2), se u nového provedení GES R2 zdvojnásobil možný počet instalovaných silových zásuvek. Podlahová instalační krabice GES R2 je standardně vybavena zaústěním dvou kabelových přívodů, může obsahovat silovou dvojnásobnou zásuvku řady Modul 45 a k tomu jedno až dvě přípojná místa pro další technologické prvky (obr. 3), např. dva konektory RJ-45. Konstrukce vnitřního prostoru instalační krabice dovoluje nebývale účelné využití k uložení instalačních kabelů a vodičů.

 

Několik verzí – šňůrový vývod, tubus i plné víko

Modulární koncepce podporuje snadnou konfiguraci podlahového vývodu GES R2 v závislosti na struktuře podlahy, druhu údržby podlahy i předpokládanému způsobu využití. Aplikační možnosti dále násobí možnost výběru z několika provedení otevírání vík. Veškeré kovové varianty vík odpovídají požadavkům EN 50085-2-2 pro použití v podlahách s mokrou údržbou. V případě tubusu navíc nejen v uzavřeném, ale při dodržení určitých podmínek i v otevřeném stavu (obr. 4). Plastová víka poskytují dostatek prostoru i spolehlivou ochranu pro boční výstup trvale připojených pohyblivých přívodů koncových elektrických zařízení. Vzhledem ke způsobu zaústění připojených kabelů jsou určena pro suchou údržbu podlahy (obr. 5).

 

Tříbodová nivelace podlahové krabice

Podlahová krabice GES R2 s tříbodovou výškovou nivelací zajišťuje spolehlivé vyrovnání výškové úrovně přístrojové jednotky k povrchu podlahové mazaniny, přičemž dolní díl krabice s kabelovými vstupy zůstává pevně fixován k nosným podlahovým strukturám (obr. 6). Její konstrukce zajišťuje velkou kontaktní plochu s povrchem podlahy, což dovoluje působení značných plošných zátěží.

 

Krytí IP66 pro všechny kovové varianty

Veškeré varianty podlahových přístrojových jednotek GES R2 s kovovým víkem jsou v uzavřeném stavu ve smyslu příslušné předmětové normy certifikovány pro stupeň krytí IP66. Tato elektrická zařízení jsou tedy, při správné odborné montáži a odpovídajícím následném používání, spolehlivě chráněna před vniknutím vody.

http://obo.cz/cs-cz

 

OBO BETTERMANN, s.r.o.

OBO BETTERMANN, s.r.o.
Modletice 81
Říčany u Prahy
251 01
www.obo.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021