časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

PRONIX připravuje záložní napájení pro nové datové centrum skupiny ČEZ

3. 10. 2018 | Mgr. Petra Sergovičová | PRONIX, s. r. o. | www.pronix.cz

V dubnu 2018 byla v Tušimicích zahájena realizace non-IT infrastruktury datového centra skupiny ČEZ, jejíž kompletní dodávkou byla pověřena společnost PRONIX. V současnosti probíhá instalace a zprovoznění systému záložního napájení – UPS a motorgenerátorů. Pro ochranu datového centra před výpadkem elektrické energie zvolil PRONIX technologii UPS Cumulus PowerTM s revoluční architekturou DARA švýcarského výrobce Centiel. UPS s velmi malou poruchovostí dosahuje 99,9999999% dostupnosti (devět devítek).

PRONIX připravuje záložní napájení pro nové datové centrum skupiny ČEZ
Obr. 1. Celkový pohled na datové centrum

Ústřední datové centrum skupiny ČEZ s kapacitou 8 PB vyrostlo na brownfieldu bývalé elektrárny v lokalitě Kadaň-Tušimice (obr. 1) a nahradí stávající datová centra ČEZ v Praze a Plzni. Za vybudování kompletní non-IT infrastruktury datového centra je odpovědná společnost PRONIX. Prováděcí dokumentaci v souladu s TIER III dokončila během dvou měsíců. Práce na stavbě zahájila v dubnu 2018. Kromě dodávky a instalace systémů záložního napájení se postará i o dodávku baterií a palivového hospodářství, kompletní vn a nn rozvody, slaboproudou elektroniku (EPS, EZS, CCTV), stavební elektroinstalaci, systém chlazení a VZT, hašení, ale i o řídicí a dohledové systémy instalovaných technologií.

Maximální dostupnost záložního systému UPS Cumulus PowerTM

Na základě požadavku na decentralizovanou architekturu systému záložního napájení předložil PRONIX návrh řešení s modulárními třífázovými UPS Centiel Cumulus PowerTM s výkonem 4× 350 kW. Tato produktová řada (obr. 2) představuje nejnovější generaci takřka bezporuchových UPS. Distribuovaná aktivně-redundantní architektura (DARA) byla vyvinuta jako řešení požadavku na nejvyšší dostupnost systému UPS. Zcela nezávislé samoodpojitelné inteligentní moduly s vlastním zdrojem napájení a výstupním odpojovačem minimalizují riziko kritické poruchy systému. V případě potřeby lze navíc jednotlivé moduly snadno vyměnit, aniž by bylo nutné převést zátěž na mechanický bypass. Dalšími výhodami UPS Cumulus PowerTM jsou menší prostorové nároky s velkou hustotou výkonu (412 kW/m ), power factor = 1 (kV·A = kW) a nižší náklady na pořízení i provoz. Záložní systém UPS je doplněn více než 1 000 ks olověných baterií typu High Rate Max (VRLA).


Obr. 2. UPS Centiel

V novém datovém centru ČEZ jsou dále instalovány čtyři motorgenerátory FG Wilson výrobce Caterpillar (Nl) Ltd., každý s výkonem 900 kV·A. Použito bylo také více než 25 km nízkonapěťové kabeláže. O chlazení datového sálu se postará pět velkokapacitních jednotek Adia-DENCO umožňujících tři druhy chlazení – nepřímý freecooling, adiabatické chlazení a DX chlazení. Celkový chladicí výkon činí 1 MW. Chlazení pouze freecoolingem (tzn. využívání nízké venkovní teploty pro chlazení) je dimenzováno na 298 dní v roce. Dokončení prací a testování provozu nového datového centra je plánováno na přelom let 2018/2019.

Společnost PRONIX je předním integrátorem a uznávaným odborníkem v oblasti technologií a služeb pro non-IT infrastruktury datových center a energetické celky. Na českém a slovenském trhu působí již od roku 1992 a od té doby vybudoval zázemí pro řadu datových center – např. pro Škoda Auto, TTC Teleport, Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, Masarykovu univerzitu nebo Českou poštu či Ministerstvo financí. PRONIX poskytuje flexibilní řešení od instalace jednotlivých elektrotechnologií až po komplexní technologické celky, včetně systémů záložního napájení (UPS, DUPS, motorgenerátorů, baterií), chlazení, hašení, vzduchotechniky, EPS, EZS, CCTV, EKV a MaR. Nabídka služeb zahrnuje také audity a konzultace, inovativní návrhy projektů a inženýrských prací, profesionální realizace, řídicí a dohledové systémy, odbornou technickou pomoc a záruční a pozáruční servis prostřednictvím speciálně vyškolených a certifikovaných techniků. V případě zájmu o bližší informace k uvedenému řešení využijte následující kontaktní údaje: e-mail: marketing@pronix.cz, tel.: +420 284 810 258, www.pronix.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2018 na straně 38.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021