časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Promyšlená výměna vnitřního osvětlení sníží náklady na elektřinu o 63 %

11. 1. 2018 | Vít Koška | E.ON Energie | www.eon.cz

Světelná pohoda je důležitá pro duševní zdraví člověka stejně jako pro jeho zrak. Dostatek světla zlepšuje náladu i výkonnost, což je podstatné především při pracovním procesu. Optimální světelné pohody lze dosáhnou vhodně zvolenou intenzitou světla, počtem svítidel a jejich rozmístěním. Tento krok jde ruku v ruce i s efektivitou – moderní zdroje spotřebují méně energie, což se pozitivně promítá na účtech za elektřinu. Hledat úspory v osvětlení pomáhá firmám, municipalitám i zemědělcům společnost E.ON Energie, a. s., která má za sebou více než 90 realizací od roku 2014 v objemu více než 20 000 světelných bodů v interiérech. Průměrná roční úspora elektřiny u těchto projektů je 63 %.

Světlo zásadně ovlivňuje, jak se člověk během dne cítí. Když tráví většinu doby v nevhodně nebo nedostatečně osvětleném interiéru, přemáhá ho ospalost a jeho pozornost klesá. Nejpříjemnější je pro člověka přirozené denní světlo. Některé provozy, např. výrobní haly, sklady nebo operační sály v nemocnicích, ale slunce osvětlovat nemůže. Úspora elektrické energie v tomto případě znamená snížení emisí z výroby elektřiny o 107,02 t CO2 ročně, takže je výrazně méně zatěžováno životní prostředí. Pocitu příjemného osvětlení nahrává i barva světla – od teplé až po studenou bílou. Každá barva je vhodná pro jiný typ činnosti. Výběr optimálního osvětlení je proto vhodnou kombinací mnoha parametrů.

TCF Vzduchotechnika

Obr. 1. TCF Vzduchotechnika

Instalace nevhodných a energeticky náročných druhů osvětlení vede k plýtvání elektřinou. Ve většině případů stávající osvětlení nelze regulovat či efektivně řídit a navíc starší světelné zdroje mají vysokou spotřebu. Modernizace vnitřního osvětlení tak kombinuje hned dvě významné výhody: šetří peníze za elektřinu a pomáhá, aby se lidé v interiéru cítili lépe. Moderní osvětlení spotřebuje oproti tradičním „edisonkám“ jen zlomek elektřiny. Ačkoliv investice do nákupu nových svítidel není zanedbatelná, návratnost se pohybuje v průměru kolem tři a půl roku. Chytře vybrané, správně instalované a používané LED světelné zdroje spotřebují sedmkrát méně elektřiny než jejich předchůdkyně.

Výrobce vzduchotechniky svítí o 77 % levněji

Zkušenost s instalací úsporného osvětlení má např. společnost TCF Vzduchotechnika s. r. o., která vyměnila svítidla ve své výrobní hale v Prachaticích. Na začátku projektu byl individuálně navržený systém osvětlení, který podniku vypracovali specialisté ze společnosti E.ON Energie, a. s. Mezi požadavky byla jednoduchá obsluha systému, prodloužení životnosti osvětlení, nižší požadavky na údržbu a provoz, možnost dálkového řízení a správy osvětlovacího systému.

Ve výrobní hale bylo na základě projektu instalováno 44 LED svítidel místo původních výbojkových zdrojů. Podařilo se dosáhnout velmi výrazného zlepšení v případě jak světelné pohody, tak účtů za elektřinu a provozní náklady na osvětlení klesly o 77 %. Úspora elektrické energie v tomto případě znamená snížení emisí z výroby elektřiny o 107,02 t CO2 ročně, takže je výrazně méně zatěžováno životní prostředí. Společnosti, která zaměstnává 78 pracovníků, se díky projektu podařilo snížit instalovaný příkon a zlepšit pracovní podmínky ve výrobní hale. S ohledem na vysoké úspory při svícení se firmě investice do nového osvětlení vrátí za 1,21 roku.

Nemocnice ve Vimperku
Obr. 2. Nemocnice ve Vimperku

„Službu E.ON Úsporné osvětlení jsme vybrali hned z několika důvodů. Výhodou byla nabídka financování, která nezatížila naše cash flow, a výše dosažených úspor plně pokrývá splátky. Instalace proběhla bez nejmenších potíží a mimo hlavní pracovní čas, takže nijak neovlivnila náš výrobní plán,“ říká Ing. Jiří Malý, Ph.D., jednatel společnosti TCF Vzduchotechnika s. r. o.

Příjemné světlo v nemocnici ve Vimperku Úsporně svítí také Nemocnice Vimperk, a. s., která poskytuje tzv. následnou péči, má kapacitu 126 lůžek a pracuje zde 105 zaměstnanců. „Hlavním přínosem celého projektu instalace úsporného osvětlení je, že se nám podařilo ušetřit okamžitou likviditu společnosti a poměrně nákladnou investici rozložit v čase. Ze změny v osvětlení těží pochopitelně i naši klienti, světlo je příjemné a nemocnici jsme rozsvítili téměř hned – od vypracování nabídky po realizaci uplynuly pouhé čtyři měsíce,“ uvádí Ing. Petr David, ředitel nemocnice.

Ve vimperské nemocnici bylo prostřednictvím služby E.ON Úsporné osvětlení instalováno 258 trubicových LED zdrojů a 60 tzv. LED žárovek. Provozní náklady na osvětlení klesly o téměř 65 % a roční produkce oxidu uhličitého o 43,7 t. Návratnost finanční investice je spočítaná na 3,15 roku.

Úsporné osvětlení v zemědělském družstvu

Dnes se bez umělého osvětlení neobejdou ani zemědělská družstva – dostatečná intenzita světla je potřebná např. v halách, kde se opravují pracovní stroje. Zemědělské družstvo Černovice, které zaměstnává 115 lidí, snížilo s produktem E.ON Úsporné osvětlení náklady na svícení o více než 64 %. Roční úspora elektřiny dosáhla 277 516 korun a roční produkce oxidu uhličitého klesla o 108,02 t. Investice se vrátí za 3,3 roku.

„Instalaci osvětlení jsme realizovali s firmou E.ON, protože nám nabídla spolufinancování projektu a výraznou úsporu. Výměna světel proběhla rychle a bez komplikací, takže neomezila naši výrobu ani provoz. Vše se navíc ihned promítlo do snížení nákladů ve spotřebě elektřiny,“ konstatuje František Průša, předseda představenstva ZD Černovice.

Zemědělské družstvo Černovice
Obr. 3. Zemědělské družstvo Černovice

Jak služba E.ON Úsporné osvětlení funguje?

Služba E.ON Úsporné osvětlení přináší do firem, nemocnic, podniků, zemědělských družstev a dalších budov významné úspory. Na začátku je vždy projekt na modernizaci osvětlovacího systému a individuálně navržený osvětlovací systém, který hledá optimální řešení vyhovující předepsaným hygienickým normám i požadavkům společnosti. Průměrná úspora dosahuje téměř 63 % a doba návratnosti je 3,5 roku. Společnost E.ON pomáhá zájemcům nejen se zpracováním projektu, ale také s jeho financováním. Investice je splácena jednoduše prostřednictvím úspor, které výměna osvětlení přinese.

První informativní schůzka probíhá vždy v sídle společnosti, kde specialisté z E.ON zajistí podklady pro přípravu individuální nabídky. Do jednoho měsíce vypracují konkrétní návrh na realizaci úsporného osvětlení. Součástí projektu je výpočet úspory i vyčíslení návratnosti investice. Výměna svítidel probíhá tak, aby nebyl ohrožen běžný chod společnosti. Na světelné zdroje poskytuje společnost E.ON záruku v délce až pěti let podle typu svítidla. Výhodou modernizace osvětlení je rovněž možnost řízení osvětlení již standardním způsobem, např. DALI nebo novějším např. Wi-Fi.


Vyšlo v časopise Světlo č. 6/2017 na straně 14.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.