časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Proměny světla v novodobé kanceláři

19. 6. 2019 | Zuzana Novotná | Halla, a. s. | www.halla.cz

Kanceláře jsou prostorem, který je kapitolou sám pro sebe. Lidé zde tráví významnou část dne a jsou kladeny velké požadavky na jejich zrakový výkon (nemluvě o vlivu monitorů). Často se lze setkat s řešením administrativních prostor formou tzv. open-space a přibývá i sdílených kanceláří nebo tzv. hubů. Těmto podmínkám musí vycházet vstříc architekti i výrobci svítidel. Co všechno je dobré, ne-li nutné, brát v potaz a kam se ubírají nové trendy osvětlování těchto prostor?

Situace v kancelářích

Lidé dnes tráví v budovách více než 90 % času a osvětlení je jedním z důležitých parametrů, který je nutné brát v potaz. Osvětlení na pracovišti určují i normy BOZP. Pro každé prostory je stanovena hygienická norma intenzity osvětlení: pro kanceláře 500 lx pro čtení, psaní a zpracovávání dat, 300 lx pro třídění dokumentů a kopírování.


Obr. 1. Graf změny teploty chromatičnosti a osvětlenosti v kancelářských prostorech
v průběhu dne

Kanceláře také bývají prvním místem, kde se nové trendy a normy osvětlení projevují. Moderní firmy usilují o efektivní a úsporná řešení i o pohodu zaměstnanců. Správně nastavené osvětlení pomáhá snížit únavu zaměstnanců a naopak zvýšit produktivitu jejich práce.

Světlo v kancelářích by mělo být dynamické, nastavitelné, plnospektrální, energeticky úsporné, neoslňující, rovnoměrné, chytré, všesměrové a neblikající.


Obr. 2. Svítidla Sant v prostoru Opero

Pro ukázku jsou v tab. 1 uvedeny parametry denního světla venku a v kanceláři bez žaluzií a se žaluziemi, které dokládají, kolik denního světla ve skutečnosti do interiéru pronikne.

Tab. 1. Parametry denního světla v kanceláři

Parametry Denní světlo Kancelář bez žaluzií Kancelář s žaluziemi
osvětlenost ve směru od slunce (lx) 20 324 (100 %) 3 754 (18 %) 2 584 (13 %)
teplota chromatičnosti (K) 4 866 5 195 5 202
maximální hodnota zářivého toku (μW/cm²/nm) 22 4 3

Trendem je osvětlení Human Centric Lighting, které kopíruje denní světlo, a vyhovuje tak cirkadiánnímu rytmu člověka (viz obr. 1).

Podstatou osvětlení Human Centric Lighting je kopírování přirozené sluneční aktivity a svícení v souladu s cirkadiánními rytmy. „Systém lze nastavovat jak individuálně, tak pomocí čidel, která automaticky reagují na přirozené osvětlení a podle něj intenzitu a barvu světla upravují,“ popisuje Daniel Černý, předseda představenstva společnosti Halla. Zařízením Human Centric Lighting jsou vybavena např. svítidla Sant (obr. 2) či svítidla Inlio (obr. 3), navržená přímo k osvětlení kanceláří.


Obr. 3. Svítidla Inlio s HCL a UGR < 19


Obr. 4. Kruhová svítidla Rundo dotvářejí pozitivní a lehce neuspořádanou povahu interiéru

Využití v kancelářích nachází i řada dalších tzv. smart technických zařízení. Například stojanová svítidla Leira detekují s použitím čidel přítomnost osob a podle toho světlo automaticky ztlumují či rozsvěcejí – ať již jde o jednotlivá svítidla, či o celé systémy. Komunikovat spolu mohou všechna svítidla a tak mohou udržovat místnost vždy ideálně osvětlenou.

Novým směrem jsou tzv. zdravé budovy, které se zaměřují na všechny důležité parametry pro co nejzdravější, nejpřirozenější a uživatelsky příjemné prostředí v budovách. Kombinují kvalitu vzduchu, tepelný komfort, kvalitu osvětlení, akustiku, ergonomii, biofilii, pocit pohody (angl. wellbeing) i lokalitu. Lidé se v takových budovách cítí lépe, zdravěji, jsou bdělejší a motivovanější.


Obr. 5. Svítidla Rundo dodávají prostoru dynamiku

Konkrétní příklad osvětlení moderní kanceláře Kiwi.com

Prostory pro světově oblíbený cestovatelský start-up na vyhledávání letenek navrhl Horalík Atelier ve spolupráci s Liborem Kaplanem. Prostory jsou upraveny individuálně na míru každé ze tří základních částí firmy: call centru, IT a managementu (obr. 4 až obr. 6).

Call centrum, které zajišťuje nepřetržitou péči o klienty z celého světa, je řešeno maximálně efektivně a jednoduše. Prostory pro kreativní pracovníky IT jsou navrženy velkoryse jako semi-open space ze samostatných polouzavřených „boxů“, prostorová koncepce záměrně navozuje lehce neuspořádané pracovní prostředí z původního sídla prvorepublikové vily. Kanceláře managementu jsou už střídmější, ale koncepčně blízké IT. Firma Kiwi.com je typická svým nezadržitelným pracovním nasazením, a proto je pro kompenzaci pracovního vypětí velká část věnovaná i relaxačním a zábavním prvkům. Vedle relaxačních místností jsou zde i houpačkové jednací kouty, travnaté posezení s výhledem na západ slunce, fitness i sauna s masérnou.


Obr. 6. Svítidla Lina80-S se uplatní v malé kanceláři i velkém prostoru

Do prostoru byla navržena liniová a kruhová svítidla tak, aby vhodně podtrhla interiér a atmosféru. Rovněž byly zohledňovány výpočty kombinováním svítidel o různých průměrech, délkách a světelných tocích.

Použitá svítidla: Lina, Rundo

 


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2019 na straně 12.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.