časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přípojnicový systém nízkého napětí 185 POWER

9. 9. 2020 | Jakub Gala, Radek Odložilík | GHV Trading spol. s | www.ghvtrading.cz

Představení systému 

Systém přípojnic 185 Power společnosti Wöhner je modulární systém pro rozvody nízkého napětí s osovou vzdáleností přípojnic 185 mm. Všechny komponenty jsou kompatibilní a jednoduše sestavitelné. Základ tvoří držáky přípojnic a přípojnice s proudovou zatížitelností 2100 A

Představení systému

Systém přípojnic 185 Power společnosti Wöhner je modulární systém pro rozvody nízkého napětí s osovou vzdáleností přípojnic 185 mm.

Obr. 1. Systém přípojnic 185 Power
Obr. 1. Systém přípojnic 185 Power

Všechny komponenty jsou kompatibilní a jednoduše sestavitelné. Základ tvoří držáky přípojnic a přípojnice s proudovou zatížitelností 2100 A. Na tyto přípojnice pak perfektně pasují různé připojovací moduly, adaptéry EQUES, které jsou díky mezinárodní spolupráci dostupné na většinu „deonů“ a lištové odpínače pojistek NH. Ochrana proti dotyku je zachována díky krytům CrossLink®, které však nezabraňují montáži jednotlivých prvků. Pružinové odpínače s pojistkami NH v základní nebo verzi „Speed“ zajišťují snadné, bezpečné a rychlé odpojení elektrického okruhu bez nutnosti použití dalších nástrojů. Z odpínačů lze odvést napětí dolů (standard) i nahoru. Stav pojistek lze sledovat i na dálku pomocí elektronických ukazatelů. Jedním z nejzajímavějších prvků systému je možnost měření proudu v jednotlivých fázích na adaptérech EQUES i v odpínačích bez nároku na další prostor na přípojnicích.

Obr. 2. Umístění transformátoru v odpínači
Obr. 2. Umístění transformátoru v odpínači

Pružnost a bezpečnost

Stejně jako u ostatních přípojnicových systémů firmy Wöhner je i u systému 185 Power kladen důraz na ochranu proti dotyku a celkovou bezpečnost obsluhy i zařízení.

Jednotlivé prvky se na přípojnice montují pomocí pružinových svorek, bez vrtání otvorů a zásahu do samotných přípojnic. Svorky s přítlakem zajišťují delší životnost i minimální údržbu. Vodiče do jednotlivých odpínačů lze snadno upevnit do svorek nebo s pomocí nalisovaných kabelových ok, a to jak ze spodu, tak shora odpínače.

Obr. 3. Adaptér EQUES se systémem CrossBoardObr. 3. Adaptér EQUES se systémem CrossBoard

Budoucnost 185 Power

V posledních letech se mezi výrobci rozváděčů a strojů rozšířila potřeba po minimalizaci. Tu zajišťuje systém CrossBoard, jehož prvky se nyní objevují i na systému 185 mm. Fúze těchto dvou systémů proběhne na adaptéru EQUES s rozhraním CrossBoard. Výhodou této kombinace je krytí IP20, snadná montáž, obsluha a kompatibilita.

Zájemci, které zaujal systém 185 Power a komponenty Wöhner, mohou navštívit web: www.ghvtrading.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021