časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťové ochrany CITEL pro ochranu FVE před účinky přepětí

17. 7. 2018 | Elektrostav Koudela, a. s. | www.citel.cz

Trvalý nárůst důležitosti FVE a ostatních alternativních zdroj energie je trendem současné doby a lze předpokládat, že podíl těchto zdrojů na výrobě elektrické energie bude dále neustále narůstat.

FVE jsou instalovány velmi často na střechách objektů, tj. na značně exponovaných místech s ohledem na přepětí atmosférické povahy. Taktéž, protože jsou často připojeny do sítě 230/400 V, je potřeba brát v úvahu i ochranu proti přepětí pocházejícímu ze spínacích procesů ve střídavých sítích. Dále v případě propojení FVE s datovými sítěmi je nutné ošetřit případná přepětí, která do systému mohou z těchto slaboproudých sítí proniknout.

Pro střídavou stranu FVE jsou nejvhodnější přepěťové ochrany CITEL řady DS250VG-300 nebo DS130VG-230, což jsou ochrany s patentovanou technologií VG, na které výrobce poskytuje záruku deset let, případně standardní varistorové ochrany řady DS130R-230.

Pro stejnosměrnou stranu FVE je možné volit velmi výkonné stejnosměrné ochrany s technologií VG řad DS60VGPV a DS50VGPV/ 51 (záruka deset let) nebo standardní ochrany řady DS50PV/51. Tyto ochrany jsou dodávány pro napětí systémů (Uoctsc) od 500 do 1 250 V DC. Všechny uvedené ochrany mají zabudovaný kontakt pro dálkovou signalizaci, což je zvláště u rozsáhlých PVS výhodné.

Pro optimální výběr přepěťové ochrany FVE je tedy potřeba vzít v úvahu velké množství informací, a proto společnost Elektrostav Koudela, a. s., která je výhradním zastoupením značky CITEL na českém trhu, nabízí odborné konzultace při výběru nejvhodnější přepěťové ochrany pro konkrétní situaci.


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2018 na straně 51. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021