časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přehled přenosné měřicí techniky

7. 12. 2017 | Ing. Marek Šindelář | GMC – měřicí technika | www.gmc.cz

Digitální multimetry

Nejpočetnější skupinou přístrojů v sortimentu jsou digitální multimetry, které jsou k dispozici v několika řadách.

Cenově nejdostupnější jsou jednoduché multimetry METRAHIT TWO+ a METRAHIT WORLD, nabízející měření základních elektrických veličin s rozlišením 6 000 digitů. Střední třídu tvoří přístroje Serie A s rozlišením 12 000 digitů a podstatně lepší funkční výbavou. Do nejvyšší skupiny patří multimetry Serie E, nabízející rozlišení 60 000 digitů, vysokou přesnost a mimo jiné i záznam naměřených hodnot do interní paměti. Vrcholem nabídky je univerzální multimetr s integrovanou síťovou analýzou včetně měření harmonických METRAHIT ENERGY (obr. 1).


Obr. 1. METRAHIT ENERGY

Revizní přístroje k revizím elektrických instalací

V současnosti již nevyráběný, přesto velmi populární sdružený revizní přístroj PROFITEST 0100S byl plně nahrazen přístrojem nové generace pod označením PROFITEST MASTER. Lze jím provádět veškerá měření předepsaná normami pro revize elektrických zařízení. Přístroj je k dispozici ve čtyřech variantách. Nejvyšší z nich, Profitest MXTRA (obr. 2), nabízí kromě základních funkcí i měření impedance smyčky za proudovým chráničem bez jeho vybavení a rovněž selektivní metodu měření uzemnění pomocí kleští.

Řadu jednoúčelových přístrojů v odolném provedení tvoří měřič impedance smyček PROFITEST C, měřič izolace METRISO C a měřič zemních odporů GEOHM C.


Obr. 2. Profitest MXTRA

Revizní přístroje k revizím elektrických spotřebičů

SECUTEST SIII+ (obr. 3) je inteligentní plně automatický měřicí přístroj k testování elektrické bezpečnosti spotřebičů a ručního nářadí. Díky jeho modulární koncepci ho lze nakonfigurovat i pro měření a revize zdravotnické techniky. TG Basic je přenosný bateriově napájený přístroj pro revize spotřebičů především tam, kde není dostupné síťové napětí. Pro revize pracovních strojů a měření v rozváděčích je určen speciální přístroj PROFITEST 204, který lze pro tyto účely vybavit vysokonapěťovým modulem až do 5,4 kV.

Obr. 3. SECUTEST SIII+

Síťové analyzátory

MAVOWATT 230, MAVOWATT 240, MAVOWATT 270 tvoří ucelenou řadu velmi výkonných síťových analyzátorů umožňujících měření a vyhodnocení veškerých síťových veličin s velkou přesností a velkým komfortem obsluhy. Přístroje PQBox 0100 (obr. 4), 150 a 200 jsou sofistikované síťové analyzátory třídy A, vyznačující se kvalitním provedením a jednoduchou obsluhou.


Obr. 4. PQBox 0100


Obr. 5. SYSKON 1500

Laboratorní zdroje

Působivý design, intuitivní ovládání, špičkové parametry, to jsou jen základní vlastnosti špičkových laboratorních zdrojů známých pod názvem SYSKON. Dodávány jsou v pěti výkonových variantách: SYSKON 500, 800, 1500 (obr. 5), 3000 a 4500. Jde o výkonové stejnosměrné spínané vysoce stabilizované laboratorní zdroje, kde speciálně navržené spínací obvody ve spojení s nejnovější technologií výstupních stabilizačních a regulačních obvodů zaručují maximální dynamiku a velmi krátké ustalovací doby, maximální účinnost a minimální výkonovou ztrátu.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2017 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021