časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pražské služby mají první elektromobil

20. 12. 2011 | |

14. prosince převzaly Pražské služby v rámci projektu „Chytrý a čistý automobilismus“ od energetické společnosti E.ON elektromobil smart fortwo electric drive do ročního pronájmu. Projekt „Chytrý a čistý automobilismus“, jehož garantem je primátor hl. m. Prahy doc. Bohuslav Svoboda, zastřešuje dílčí projekty společnosti Pražské služby, mezi které patří plynofikace vozového parku, mycí a čisticí linka potravinových cisteren a cisteren na lehkou chemii, inovace vozového parku s naftovým pohonem a projekt elektromobility.
 
V rámci spolupráce se společností E.ON na rozvoji elektromobility vozového parku Pražských služeb jsme jako první vlaštovku podepsali smlouvu o spolupráci v oblasti elektromobility s ročním pronájmem elektromobilu smart ed, který společnost E.ON zapůjčuje pro servisní a kontrolní činnost Pražských služeb,“ řekl František Sedláček, vedoucí oddělení auditu a compliance. 
Pražské služby využijí vozidlo smart ed v exponovaných částech centra Prahy pro kontrolní a servisní činnost v segmentech třídění a řízené likvidace odpadu a úklidu, čištění a údržby pražských komunikací a volných prostranství. Zázemí údržby vč. dobíjení bude mít toto vozidlo v provozovnách Pražských služeb U Bulhara a Nové mlýny. 
 
„Společnost E.ON se dlouhodobě věnuje problematice životního prostředí a v souladu s touto koncepcí nabízí konkrétní řešení pro dopravu a mobilitu s ohledem na ekologii, ekonomiku a spolehlivost. Při naplňování této strategie spojila své síly s předním světovým výrobcem automobilů Mercedes-Benz,“ vysvětlil Vladimír Vácha, mluvčí společnosti E.ON. Elektromobilita získává stále větší zájem veřejnosti, největší potenciál je spatřován při řešení emisí hluku a škodlivých látek, především ve větších městech s velkým provozem.
 
Technické parametry elektromobilu smart fortwo electric drive
  • maximální rychlost až 100 km/h,
  • motor 30 kW,
  • dojezd 130–140 km,
  • plné nabití baterie za 7-8 h (podle stavu a teploty),
  • spotřeba 12,7 kWh/100 km. 
 
Výhody elektromobilu smart ed
    • nulové zatížení okolí skleníkovými plyny a hlukem,
    • náklady na ujeté kilometry jsou mnohonásobně nižší než u běžných motorů.

Pražské služby mají zájem rozšiřovat své úklidové technologie o další elektromobilní samojízdné komunální vysavače Glutton 2411 E, kterých v současné době provozují v centru města jedenáct, a dále jednají o možnosti testování dvou kusů elektromobilních servisně komunálních vozidel značky Smith a Ford.

Pražské služby se těmito aktivitami řadí mezi nejlépe fungující společnosti v České republice v oblasti ekologického přístupu, a navazují tak na rychle se rozvíjející celosvětový trend směřovaný především na ekologii, ekonomiku a bezpečnost. 

http://www.psas.cz/

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021