časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pražské parky dostaly chytrá svítidla. Umí nahlásit svou poruchu a na dálku komunikují s dispečinkem

12. 5. 2021 | Technologie hlavního města Prahy, a.s. | www.thmp.cz

Šest pražských parků dostalo chytré osvětlení, které umí měnit intenzitu svícení a dálkově komunikovat s dispečinkem. Instalovala je společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se o veřejné osvětlení v hlavním městě už třetím rokem stará. Pražané je mohou najít v parku Ladronka, Fidlovačka a Jezerka, v Bezručových, Chotkových a Riegrových sadech.

Takzvané dynamické řízení osvětlení parků umožňuje komunikovat s každým jednotlivým svítidlem přímo z dispečinku THMP nebo prostřednictvím speciálního softwaru z libovolného místa. „V praxi to funguje tak, že pracovník dispečinku předem nastaví, kdy se mají jednotlivá svítidla rozsvítit, kdy mají zhasnout a jak se má měnit intenzita svícení v průběhu noci. To nám umožňuje citlivě měnit svícení tak, aby v době, kdy je návštěvnost parku minimální, nebyl osvětlený více, než je potřeba,“ vysvětlil radní HMP Jan Chabr a dodal, že to ale nikdy nesmí být na úkor bezpečnosti.

Podle předsedy představenstva THMP Tomáš Jílka umí nová svítidla sama poslat i hlášení o své poruše. „Náš pracovník na dispečinku se tak bezprostředně dozví informaci o vadném světelném zdroji nebo o chybě v předřadníku, který LED čipy napájí. Hlášení o závadách v těchto parcích nám posílají i rozvaděče, ty umí informovat o tom, že některé svítidlo nekomunikuje a je potřeba ho opravit.“

„Díky dálkovému dynamickému řízení můžeme například při konání městské slavnosti nechat park rozsvítit o něco dříve nebo ho naopak celý zhasnout. Stačí k tomu pár kliknutí na dispečinku městské společnosti THMP,“ popsal místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek a dodal, že nová svítidla mohou pomoci i složkám Integrovaného záchranného systému. „Software je totiž vybaven režimem tzv. nouzové regulace. Při jeho spuštění se svítidla okamžitě zapnou na plný výkon, což může výrazně usnadnit práci policistům nebo třeba záchranářům.“

Při modernizaci byla použitá nová LED svítidla s rovným sklem, která lépe osvětlují plochu chodníku a nesvítí do stran. „Našim cílem bylo, aby světelný tok směřoval primárně na chodník a jeho nejbližší okolí a abychom tak co nejvíce omezili svícení do prostoru, jako jsou zelené parkové plochy. Zároveň jsme dbali na to, aby přechod v intenzitě osvětlení probíhal plynule a návštěvníky parku nijak nerušil. Pokud budete zrovna venčit psa nebo budete na večerní procházce, pravděpodobně si ho ani nevšimnete,“ uzavřel Tomáš Jílek.

Tiskové materiály THMP