časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Power-Blox

29. 1. 2018 | Stäubli Systems, s. r. o. | ec.staubli.com

Staubli Electrical Connectors představuje Power-Blox – inteligentni řešeni pro ukladani energie. 

Elektricke konektory od Staubli nejenže se mohou pochlubit vedoucim postavenim na světovem trhu alternativnich energii, ale přichazi nyni s chytrym řešenim v podobě červeneho boxu – Power-Blox. Stejnojmenna švycarska společnost Power-Blox byla oceněna za vyvoj tzv. swarm technologie, ktera umožňuje v připadě potřeby shluk většiho množství boxů (až 150) s cilem uložit větši množstvi energie. Boxy je možne použivat individualně nebo je poskladat na sebe či vedle sebe.

Power-Blox PBX200Obr. 1. Power-Blox PBX200

Power-Blox PBX200

První modulární solární systém je možné napájet střídavým proudem od 200 W až po kW nebo pouze za pomoci sluneční energie. Je navržen jako přenosná zásuvka a umožňuje naprosto nezávislou dodávku energie, s velmi jednoduchým použitím (obr. 1). Při sestavení věže z pěti boxů na sebe, lze dosáhnout výkonu až 1 kW. Ať už je potřeba dodávat energii při okamžitém problému ve větším množství nebo je třeba mít zálohu při výpadku veřejné sítě, to vše Power-Blox umožňuje.

Pro osobní použití byl sestaven malý rozvodný box o 230 V. Plně nabitý je box ze sítě za pět hodin a dovolí uživateli bez přestávky pracovat na počítači až patnáct hodin.


Obr. 2. Boxy je možné sdružit

Leták – http://ec.staubli.com/AcroFiles/Catalogues/PV_Sol-PBX200-11014097_(en)_hi.pdf

Jestliže má uživatel v plánu nabíjet svůj Power-Blox pomocí solárního panelu, využije produktovou řadu solárních konektorů MC4, zejména novinku v podobě panelové zásuvky pro konektor MC4-Evo2.


Obr. 3. Sestava pro osobní použití

Konstrukce této nové zásuvky byla speciálně navržena pro konektor MC4-Evo2 a splňuje při střídavém proudu 1 500 V požadavky TÜV i UL, přičemž funguje jako rozhraní mezi invertorem, rozváděčem a sítí. Je 100% funkční s celým sortimentem MC4 a může být použita jako alternativa v případě, že rozsah jmenovitého napětí překročí 1 000 V.

Leták – http://ec.staubli.com/AcroFiles/Catalogues/PV_Sol-Main-11014092_(en)_hi.pdf

Pro další informace o novinkách ze světa elektrických konektorů navštivte webové stránky http://ec.staubli.com/ nebo kontaktujte dodavatele přímo na e-mailové adrese: connectors.cz@staubli.com

Oficiální webové stránky Power-Blox: https://www.power-blox.com/


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2018 na straně 29. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021