časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Poradíme vám, jak vybrat bezpečnostní relé a PLC

3. 8. 2017 | SCHMACHTL CZ | www.schmachtl.cz

Bezpečnost strojů je důležitou součástí průmyslové automatizace, protože ochraňuje osoby před úrazy, které mohou končit i smrtí. Moderní bezpečnostní prvky, jako jsou bezpečnostní závory, koncové spínače a stop tlačítka, reagují v řádu milisekund. Stejný reakční čas musí splňovat i bezpečnostní relé. Propojit všechny bezpečnostní prvky umožňují bezpečnostní PLC s programovatelnou logikou.

Jak bezpečnostní relé funguje

Bezpečnostní relé má několik funkcí. Primárně zabraňuje vzniku nebezpečných situací a poruch, které mohou nastat v případě zkratu, přemostění stop tlačítka, poškozených stykačů a spečených kontaktů. Kontrolní obvody jsou zdvojené. Bezpečnostní prvky se do relé zapojují vždy dvoukanálově. V případě, že se jeden z kontaktů bezpečnostního prvku zkratuje, relé nedovolí znovu potvrdit svou funkci, dokud se závada neodstraní. Relé mohou mít monitorovaný restart, u kterého je potřeba podržet resetovací tlačítko po určitou časovou jednotku, jinak se znovu neaktivuje. Resetovací tlačítko musí být vždy umístěno mimo nebezpečnou oblast, tím je zajištěna bezpečnost osoby, která závadu odstraňuje nebo provádí údržbu stroje.

Bezpečnostní relé PLC Schmachtl

Na co se bezpečnostní relé a PLC používají?

Nejčastěji se s bezpečnostním relé setkáme při zapojování bezpečnostních světelných závor. Relé během pár milisekund vyhodnotí přerušení paprsků závory rukou nebo jinou částí těla, a vypíná stroj. Bezpečnostní magnety, zámky a koncové spínače u krytů a dveří strojů zase dávají bezpečnostnímu relé signál k zastavení stroje při jejich rozpojení. Další kategorií jsou relé, monitorující nulové otáčky motorů a hřídelí. Bezpečnostní relé se používají i pro nášlapné rohože a gumové lišty dorazů. U lisů se můžeme setkat s bezpečnostními relé pro obouruční ovládání.

Klasické bezpečnostní relé má integrované logické funkce, které nelze měnit. Jejich funkci lze do jisté míry ovlivnit jen způsobem zapojení bezpečnostních komponentů, klemou na svorkách a podobně. Některá bezpečnostní relé mají i časové funkce a možnost připojit další rozšiřující moduly.

Bezpečnostní relé PLC Schmachtl

Kromě relé existují bezpečnostní PLC. Pomocí logických funkcí v nich lze vytvářet návaznosti bezpečnostních obvodů a podmiňovat jednu funkci druhou. Pokud řešíte zapojení více bezpečnostních prvků pomohou vám snížit náklady. Jedno bezpečnostní PLC může nahradit několik obyčejných bezpečnostních relé. Bezpečnostní PLC se dají rozšiřovat pomocí dalších modulů, takže získáte ještě více vstupů, komunikačních rozhraní a podobně.

S návrhem bezpečnostního okruhu vám poradíme

Společnost Schmachtl dodává bezpečností relé a moduly i pro náročné aplikace.  Víme, že z návrhu bezpečnostních okruhů mají zákazníci často obavy. Na bezpečnost strojů se vztahuje hned několik norem, jejichž neznalost zákazníci obcházejí nákupem předimenzovaného produktu. Rádi vám poradíme, jestli vám na zajištění bezpečnosti stačí jednoduché relé, nebo se vyplatí nákup bezpečnostního PLC.

Tiskové materiály Schmachtl

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021