časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Podpora softwarových řešení od společnosti OEZ

13. 3. 2018 | Jan Šikula | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

Současná doba je elektronická. Počítače vládnou světu a dnes už se bez nich neobejdeme. Elektronika se objevuje ve stále větší míře, a to i tam, kde bychom to před několika lety nečekali. S tímto trendem souvisejí zvýšené požadavky uživatelů, jež jsou přenášeny na ty, kteří jejich představy realizují. Na trhu je nepřeberné množství různých nástrojů pro projektování a navrhování elektrických sítí. Společnost OEZ svým zákazníkům poskytuje podporu, aby projektování přístrojů bylo co nejsnazší.

OEZ CAD Menu

Mezi standardy, bez kterých se neobejde žádný projekt, patří CAD výkresy. Pro ty, kteří pracují převážně v programu AutoCAD, je připraven volně ke stažení balík výkresů s názvem OEZ CAD Menu. Uživatelé v něm naleznou přehledně strukturované výkresy podle produktových řad a typového označení. Výkresy přístrojů včetně vrtacích plánů jsou ve formátu DWG nebo DXF. Ty lze využít např. pro navrhování rozváděčů a instalaci přístrojů.

Dvourozměrný CAD výkres
Obr. 1. Dvourozměrný výkres

Pro návrh schémat obsahuje OEZ CAD Menu schematické značky a schémata zapojení. Součástí OEZ CAD Menu jsou také výkresy ve vektorovém formátu WMF, který umožňuje prohlížet výkresy pomocí obrázkových prohlížečů.

3D modely

Navrhování a projektování však v současné době již neprobíhá pouze na výkresech ve 2D, ale stále více se do popředí dostávají návrhy zpracované ve 3D. I v tomto případě OEZ poskytuje podporu svým zákazníkům. 3D modely lze používat v mnoha aplikacích elektroprojektování, jako jsou např. vizuální návrhy rozváděčů nebo prezentace výrobků pro zákazníky.

D modely produktů OEZ jsou uloženy v univerzálních formátech STEP a IGES. Modely těchto formátů lze importovat např. do programů SolidWorks, Autodesk Inventor a dalších. Jde o zjednodušené 3D modely výrobků OEZ uložené jako objemová tělesa. Modely jsou vytvořeny na základě 2D technické dokumentace k výrobkům, takže je co nejvíce zachována reálná podoba výrobků.

3D model CAD výkresu
Obr. 2. 3D model

2D výkresy a 3D modely jsou univerzálním řešením. Mnohdy však uživatelé používají některá z konkrétních řešení. Data je tedy třeba mít připravena i ve specifických formátech.

Knihovny pro EPLAN

Celosvětově rozšířeným nástrojem pro navrhování a projektování je software EPLAN. OEZ poskytuje data o svých výrobcích i do databáze EPLAN. Tato data jsou uložena na online EPLAN Data Portalu, kde lze nalézt kompletní sortiment výrobků OEZ. Uživatel si tak snadno vybere, co potřebuje. Výhodou je také vícejazyčná podpora.

Knihovny pro ElProCAD a ElCAD

Hojně využívanými programy pro projektanty jsou ElProCAD a ElCAD. Pro tyto softwary je k dispozici ke stažení databáze přístrojů OEZ včetně jejich důležitých parametrů. Databáze ElProCAD obsahuje mimo jinéi CAD výkresy.

Databáze ETIM pro e-shopy

Dalším z trendů, který se v posledních několika letech rozšířil i do oboru elektrotechniky, jsou nákupy prostřednictvím e-shopů. Nakupování v e-shopu má mnoho výhod, ale i úskalí. V elektrotechnice je nepřeberné množství produktů a mnohdy je dost těžké nalézt ten se správnými parametry. Pro usnadnění vyhledávání právě v e-shopech má společnost OEZ své výrobky zařazeny do databáze ve standardu ETIM. V této databázi je systematicky uložený technický popis a parametry zboží, nezávisle na jazyce. Samozřejmostí pro e-shopy jsou i uložené obrázky produktů. To umožňuje provozovatelům e-shopů snadno implementovat poměrně velké množství výrobků a mít je zobrazeny tak, aby se v nich zákazník snadno orientoval.

Výpočtový program Sichr

OEZ nabízí i vlastní software. Připomenout lze známý výpočtový program Sichr, který je určen k navrhování a kontrole paprskových sítí. Rovněž je vhodný program Konfigurátor OEZ pro snadný výběr jednotlivých výrobků včetně jejich příslušenství.

Software, veškeré doplňky, databáze a další podpora pro softwarová řešení jsou ke stažení zdarma na webu www.oez.cz. K dispozici je i podpora na e-mailu softwarova.podpora.cz@oez.com, kde jsou pracovníci softwarové podpory připraveni řešit dotazy ohledně podpory softwarových řešení.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 22. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

OEZ s.r.o.

OEZ s.r.o.
Šedivská 339
Letohrad
561 51
www.oez.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021