časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pochozí kabelové žlaby OBO Bettermann

19. 5. 2016 | Ing. Jiří Burant | OBO Bettermann | www.obo.cz

Perspektivu průmyslové výroby představují dnes především progresivní automatizované a robotizované výrobní technologie. 

Jejich stále širší nasazení však provázejí některé specifické požadavky na umístění souvisejících elektrických a dalších technologických rozvodů. Již samotný princip činnosti těchto technologií vede k nárůstu požadavků na zajištění bezpečnosti, stability, spolehlivosti a výkonnosti elektrických instalací v oblasti silového napájení i přenosu dat.

OBO BettermannObr. 1: Systém pochozích kabelových žlabů BKRS ...

A právě z těchto požadavků vychází detailně systémové řešení pochozích kabelových žlabů typové řady BKRS (obr. 1) se značkou OBO. Vlastní žlaby i související příslušenství jsou vyrobeny výhradně z kvalitních, robustních materiálů. Svou konstrukcí plně akceptují ochranu osob, přístrojů a zařízení v oblasti těchto výrobních technologií. Jejich mechanické i elektrické provedení zajišťuje dlouhodobě dosažení nejvyšších bezpečnostních standardů a umožňuje současně bezpečnou pracovní činnost i v těch nejtvrdších podmínkách. Totéž platí o spolehlivé ochraně uložených průmyslových instalací.

Pro zajištění běžných průmyslových standardů je systém BKRS v základní provedení k dispozici hned se dvěma výškami bočnic, a to 100 a 110 mm. Šest různých šířek od 100 mm do 600 mm poskytne ten správný kabelový kanál pro každou reálnou aplikaci. Nutností je využití kabelových žlabů pro velká zatížení, neboť se často vyskytují v těsné blízkosti strojů, automatizovaných nebo robotických linek. Dva milimetry silný plech koryta, víka a přepážky odolá ve spojení s účelnou konstrukcí i velmi značným provozním zátěžím. Podle typu instalace mohou žlaby BKRS díky tomu přenést zatížení pochozího povrchu až 9 kN. Horní kryty s hliníkovým žebrováním jsou protiskluzové, což zajistí bezpečný postoj přítomných osob. Tím je minimalizováno riziko nehody během běžného provozu (obr. 2).

OBO Bettermann
Obr. 2: Realizace technologického výstupu ze žlabu BKRS …

Dostatek prostoru pro technologická vedení zajišťují výsuvné podpěry. Pod zvýšenými žlaby lze díky nim s pomocí odpovídajících upínacích držáků upevnit další rozvody nejrůznějších technologických médií (obr. 3). Využití volitelných vnějších krytů zase účinně brání usazování nečistot pod žlaby a přispívá tak k ještě účinnější prevenci možných úrazů.

OBO Bettermann
Obr. 3: Sdružené uložení technologických vedení v systému BKRS

V automatizovaných průmyslových provozech mohou působit také různě nepříjemné vnější vlivy. Drsné prostředí s nečistotami, vysoké teploty, vibrace a podobné podmínky mohou ohrožovat tok citlivých dat a ovlivňovat tak nežádoucím způsobem provozní spolehlivost celých výrobních linek. Systém BKRS vytváří pro tyto případy zcela uzavřený instalační prostor k uložení kabelů a vodičů, který je spolehlivě ošetřen vůči vnikání nečistot, chráněn před mechanickým namáháním i rušivými elektromagnetickými jevy.

Díky těmto vlastnostem je systém kabelových žlabů BKRS platnou součástí globálního řešení OBO Bettermann pro ukládání elektrických instalací ve všech druzích stavebních objektů s názvem: Building Connections. 

Tiskové materiály OBO Bettermann

OBO BETTERMANN, s.r.o.

OBO BETTERMANN, s.r.o.
Modletice 81
Říčany u Prahy
251 01
www.obo.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021