časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Plynulé řízení rozběhu a doběhu malých motorů

15. 12. 2017 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM spol. s r. o. | www.oskom.cz

Plnohodnotné řízení otáček pohonů vyžaduje znalost mnoha parametrů, schopnost programovat řídicí systém a vyplatí se spíše v náročných či opakovaných aplikacích. Jestliže je důležité řídit pouze rozběh motoru a jeho následné brzdění (dopravníky, pumpy, ventilátory, kompresory, pily, pohony bran), postačí jednoduchý přístroj se základním nastavením. Příkladem je nový modul pro řízení rozběhu a doběhu motoru UG9019 (obr. 1) od firmy E. Dold & Söhne KG.

Obr. 1. Modul UG9019 OS-KOM
Obr. 1. Modul UG9019

Modul UG9019 umožňuje snadno ovládat třífázové motory od 40 W do 4 kW/400 V pomocí přímého řízení dvou fází. Díky tomu jsou omezeny záběrové parametry a rozběh i doběh jsou plynulé. Přístroj hlídá sled i výpadek fází a je vybaven tepelnou ochranou, což je při polovodičovém řízení nutnost. Modul šířky 22,5 mm s paticí na elektroinstalační lištu je velmi kompaktní, a proto je vhodný i pro rekonstrukce starších zařízení.

Optimální rozběh a brzdění probíhají plně automaticky, pouze je třeba nastavit požadované momenty a doby. K tomu jsou určeny čtyři otočné potenciometry na čelním panelu přístroje: rozběhový a brzdný moment lze omezit v rozsahu 30 až 80 % potenciometry s relativní stupnicí, délka rozběhu a brzdění se nastavuje potenciometry v rozsahu 1 až 10 s. Na čelním panelu je také resetovací tlačítko a sada stavových LED diod: zelená signalizuje přítomnost pomocného napájení, žlutá aktuální funkci a červená chybová hlášení. Vše ostatní řídí a monitoruje vnitřní mikrokontrolér, který přímo ovládá výkonové tyristory dvou řízených fází. Řídicí a výkonové obvody jsou galvanicky odděleny (obr. 2).


Obr. 2. Příklad zapojení

Pomocné napájení přístroje je DC 24 V ±10 % a jmenovité napětí sítě musí být v rozsahu 3 AC 200 až 480 V ±10 % s frekvencí 50/60 Hz (automaticky se detekuje). Pro vzdálené ovládání či napojení na nadřazený systém je k dispozici vstup pro externí restart a výstupní přepínací relé. Podrobnější informace k softstartérům, popř. k dalším výrobkům naleznete na internetových stránkách českého zastoupení: www.oskom.cz.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2017 na straně 35. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021