časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ovládání měniče Sinamics přes chytrý telefon

12. 6. 2018 | Siemens, s. r. o. | www.siemens.cz

Pomocí měničů frekvence lze ovládat rozjezdy, zastavování, zrychlování a zpomalování zařízení nebo jimi chránit zařízení proti přetížení. Potýkáte se s jeho nastavením? Představte si, že můžete mluvit s měničem a dát mu příkaz k nastavení, otestování a uložení nastavení. Měnič se sám spojí s programátorem, nastaví své vstupy a výstupy, otestuje jejich funkci a potom vám odpoví, že je připraven k provozu. Stačí už jen dát povel k rozjezdu a měnič se dá do chodu.

Zdá se vám to nereálné? S novými digitálními technologiemi se k této vizi Průmyslu 4.0 přibližujeme. Jedním z příkladů je modul Smart Access pro měniče Sinamics společnosti Siemens, který umožní ovládat měnič frekvence z chytrého telefonu, tabletu nebo notebooku.

Potřebujete rychle vyřešit problémy s nastavením měniče, ale nechcete procházet přiložený návod. Ovládací panely měničů obsahují jednoduchou diagnostiku pro rychlé nastavení, je však nutné si pamatovat, které proměnné je potřeba nastavit. Přestože existují propracované programy pro nastavení, nemůžete je dohledat, nebo vás překvapí objemem přenesených dat pro stažení programu. Linka technické podpory může být zrovna plně vytížena.

Ovládání měniče Sinamics přes chytrý telefon

Zcela novým řešením, jak rychle a snadno nastavit a ovládat měniče Sinamics společnosti Siemens, přestavuje modul Smart Access. Modul je nabízen pro měniče Sinamics V20 a v nejbližší době bude uvolněn pro měniče řady Sinamics G120, G120C a G120P. Modul umožňuje bezdrátové připojení měničů frekvence přes Wi-Fi. Můžete tak použít tablet, chytrý telefon nebo laptop k ovládání měničů. Modul lze nastavit v několika snadných krocích prostřednictvím běžného webového prohlížeče a jakéhokoliv standardního operačního systému. Následně lze přes jakékoliv koncové zařízení provést zprovoznění, parametrizaci nebo údržbu měniče.

Jak ovládat měnič přes Wi-Fi?

V dnešní době má téměř každý telefon operační systém, připojení k internetu pomocí Wi-Fi a webový prohlížeč, např. Chrome. Propojit ho s měničem je díky modulu Smart Access velmi jednoduché, stačí se připojit na jeho Wi-Fi vysílač a zprávy o jeho stavu jsou ihned odesílány do chytrého telefonu.

Podobným způsobem lze propojit měnič s tabletem a stejně jednoduché je jeho propojení s počítačem. Díky vestavěnému webovému serveru odpadá nutnost stahovat další software. Grafické uživatelské rozhraní poskytuje komfortní prostředí. Přivítá vás intuitivní menu tvořené dlaždicemi, které vás dál vedou nastavením a ovládáním:

1. Základní uvedení do provozu – krok za krokem vás provede nastavením měniče, začínajícím vložením údaje o štítku motoru, horní, dolní doraz, rychlost rozběhu apod. Následně se motor „načte“ a měnič je připraven k provozu.

2. Ovládání motoru – můžete vyzkoušet, jak reaguje měnič na roztočení motoru a ověřit si jeho správné nastavení. Rychlost můžete upravovat pomocí grafických ikon a tlačítek.

3. Sledování stavu a monitoring – zde lze najít odpověď na to, proč zařízení neběží tak, jak by mělo. Umožňuje sledovat proud, moment nebo otáčky.

4. Diagnostika – měnič např. nereaguje na příkazy z PLC, jede jen na poloviční otáčky nebo došlo k proudovému přetížení. Diagnostické funkce pomohou odhalit chybu, co je její příčinou a jak ji odstranit.

5. Parametry – jestliže potřebujete aplikaci doladit do posledního detailu, můžete si vyhledat a zobrazit konkrétní parametr. Parametry můžete libovolně filtrovat podle důležitosti nebo funkčního zaměření (motor, měnič, vstupy, výstupy, regulace), případně si vytvořit vlastní seznam parametrů.

6. Zálohování – modul obsahuje funkce umožňující duplikovat nastavení z jednoho měniče na jiný. Přenos nastavení je velmi rychlý. Nastavení lze také uložit, buď do měniče, nebo si stáhnout do telefonu, tabletu či PC.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2018 na straně 38. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021