časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Osvětlení v sauně a wellness

30. 3. 2012 | |

-- Zdeněk Kolář, Horavia s. r. o. --

Sauna a její součásti, jako je např. ochlazovna, jsou specifická prostředí, která mají jiné požadavky na parametry osvětlení než běžné prostředí. Je to oáza klidu a relaxace.

Podle vyhlášky 238/2011 Sb. je nutné v kolaudovaných, tj. komerčně provozovaných saunách zajistit nouzové osvětlení nejen v prohřívárně, ale i v chodbě, šatně, vnitřní ochlazovně a odpočívárně. Toto osvětlení musí mít vlastní zdroj napájení. Kromě toho je nutné instalovat hlavní osvětlení. Podle stejné vyhlášky je nutné dodržet tuto osvětlenost: 

  • v prohřívárně minimální intenzitu osvětlení 50 lx, 
  • v obou ochlazovnách (vnitřní i vnější) a odpočívárně min. 75 lx, 
  • v chodbě a na záchodě 100 lx a v šatně min. 200 lx.

Jak hlavní, tak nouzové osvětlení musí splňovat požadavky dané podmínkami, které jsou v prohřívárně. Ve výšce 2 m může teplota dosahovat až 110 °C, ve výšce 1,5 m to může být až 80 °C. V sauně je navíc vysoká relativní vlhkost, proto je nutné zajistit tepelnou odolnost všech svítidel i kabeláže a jejich odpovídající krytí, což je podle normy ČSN EN 60529 krytí IP44. (Pozn.: Zařízení je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1 mm a větších a před dotykem drátem a krytím proti stříkající vodě.) Jako kabeláž pro svítidla je v sauně ideální použít silikonové SiHF kabely vhodné pro použití při malém mechanickém zatížení, ve vlhkých i mokrých prostorách a při vysokých teplotách okolního prostředí. Jejich provozní teplota je od –60 do +180 °C, krátkodobě +250 °C. Jsou tedy vhodné do vnitřních i venkovních saun.

Praktickým a profesionálním osvětlením do sauny je jeden centrální zdroj světla, tzv. projektor, který je umístěn vně sauny, popř. pod lavicemi, kde teploty dosahují max. 80 °C (v tom případě musí být dodrženo krytí IP44 pro umístění do vlhkých prostor). Z tohoto projektoru jsou vyvedena speciální skleněná optická vlákna, kterými je světlo rozvedeno do dalších světelných prvků (např. samostatná svítidla, zlaté čočky, teploměry, podsvícení kamen, krystaly Swarovski). Na výběr je množství čoček, ozdobných zakončení, průměrů vláken i jejich rozdílný počet. Zákazník si může nechat orámovat stěny sauny tenkými paprsky světla či ze stropu úzkým kuželem nasvítit pouze saunová kamna. Použít světelná optická vlákna se doporučuje proto, že jsou bezpečná a neprobíjí elektrický proud. Velkou výhodou je také variabilita zakončení a možnost různě řešit nasvětlené prostory, tzn. jak intenzivně a kterým směrem budou paprsky světla vycházet, což je při navozování příjemné atmosféry velmi důležité. Nejpodstatnější výhodou je však vysoká odolnost a dlouhá životnost (4 000 h provozu, jednoduchá výměna jediného světelného zdroje).

Skleněná optická vlákna jsou odolná do 400 °C a vynikají skvělou světelnou vodivostí. Levnější plastová optická vlákna je možné instalovat do běžného interiéru nebo do infrasaun či parních saun – nesmí být přesažena teplota 80 °C. Jsou-li instalovány do klasické či finské sauny, musí to být na místo pod lavice, max. do výšky zádových opěrek. Jestliže není toto pravidlo dodrženo, začínají černat a propouštějí ještě méně světla. Další jejich nevýhodou je skutečnost, že propouštějí o 30 % méně světla než skleněná vlákna (jde-li o plně funkční, nový výrobek).

Osvětlení saun pomocí světelných diod LED se nedoporučuje, protože LED potřebují vnější chlazení. Není vhodné umisťovat je do prostor s teplotou přesahující 25 °C, protože se zkracuje doba jejich života a černají.

 
Celý článek si můžete přečíst ZDE