časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Osvětlení restaurace La Gare v Praze 1

19. 9. 2019 | Michal Doležal | Bulb, spol. s r. o. | www.bulb.cz

Na sklonku roku 2018 jsme byli přizváni architektem Pavlem Křížem k řešení osvětlení nového interiéru restaurace La Gare v centru Prahy.
Původní interiér by již dost zastaralý a nevyhovující bylo také osvětlení. Dominantními svítidly ve všech třech částech restaurace byly zakázkové skleněné víceramenné lustry vybavené příliš intenzivními zdroji vytvářejícími nevhodné celoplošné osvětlení, které však bylo na jednotlivých stolech nedostatečné.


Obr. 1. Bistro – směrová svítidla Modular Marbulito v zavěšených lištách Pista, repasované původní skleněné lustry osazené LED zdroji, nepřímé osvětlení stěn LED profily za opěradly lavic

Nový interiér restaurace je od původního zcela odlišný a v každém z prostorů s odlišnou funkcí vytváří jinou atmosféru. Ta se podle požadavku majitelů mění i v průběhu celého dne a večera. Všechna tato kritéria určovala výběr vhodných svítidel a řešení jejich ovládání.

Základní osvětlení měly tvořit drobné nenápadné světlomety, které by bylo možné libovolně směrovat i přemísťovat podle aktuálního rozmístění nábytku. Zvolen byl systém Pista od belgické firmy Modular L. I., který tvoří subtilní zavěšené lišty s napájením 48 V a LED světlomety Marbulito o příkonu 5 W s optikou 28°. Toto řešení umožňuje akcentované osvětlení jednotlivých stolků, baru i zajímavých dekorací na stěnách. Svoji novou funkci našly i původní skleněné lustry, které byly kompletně zrenovovány a vybaveny vhodnějšími LED filament (vláknovými) zdroji.

Dalším typem navržených svítidel jsou zavěšená svítidla Modular Marbul (LED, 9 W) nad stolky ve výkladcích a nad nádherným organickým dřevěným barem. Svým designem vhodně doplňují drobnější Marbulito v lištách. Tato svítidla byla na přání architekta uzpůsobena i pro montáž na atypické tyče jakoby náhodně poházené před knihovnou v zadní části restaurace a nad schody v salonku.


Obr. 2. Průhled do salonku – světelné trubice ve zlaté instalaci pod klenbou, nad stolky zavěšený Modular Marbul

S ohledem na velmi originální interiér byla většina dalších svítidel ve formě tzv. atypů vyrobena na zakázku, popř. danému účelu byla přizpůsobena běžná svítidla. Tak vznikly např. světelné trubice ve zlaté instalaci pod klenbou v salonku (použity komponenty Bilton) nebo trojice trubic nad obdélníkovým stolem (upravená svítidla ArchXX).

K osvětlení další části zmíněného dřevěného baru před grilem a také rozvlněné trojice kohoutů vznášejících se nad ním byly použity drobné válcové LED světlomety DGA Tono (9 W, 30°), jež byly na pera kohoutů upevněny fotografickými svorkami.

Celkový dojem z interiéru restaurace i při pohledu z venku podtrhuje osvětlení obloukových ostění výkladců malými, do podlahy zapuštěnými svítidly L & L Bright 1.0 (2,0 W, 20°).

Ve velké míře bylo použito i nepřímé osvětlení LED lineárními profily doplňujícími osvětlení stěn za opěradly lavic nebo podsvětlujícími stupně schodů. Flexibilní LED lineární profil je umístěn i v atypickém madle zábradlí a osvětluje schodiště do suterénu.


Obr. 3. Share – svítidla ArchXX zavěšená nad obdélníkovým stolem

V suterénu se nacházejí toalety a také pražírna kávy. I zde se fantazie architektů naplno rozvinula a možná ještě svobodomyslněji než v restauraci. Základní osvětlení je tu záměrně potlačeno a světelné kužely vycházejí odkudsi z nitra lomených zrcadlových stropů (použita byla zapuštěná svítidla Modular Smart Lotis 48 – 1,5 W, 25°). Posuvné dveře do kabinek na pánské toaletě, které jsou zároveň velkým obrazem, jsou osvětleny svítidlem Modular Wink 82 s asymetrickou optikou (6 W, 40°). Zrcadla nad umyvadly rámují atypická svítidla z lineárních LED profilů svařených do nepravidelných víceúhelníků. V pražírně se uplatnil poslední z repasovaných skleněných lustrů, doplněný podsvětlením stupňovité podlahy lineárními LED profily.

Všechna svítidla jsou vybavena LED zdroji o teplotě chromatičnosti 2 700 K a jsou stmívatelná systémem DALI. Výjimkou jsou skleněné lustry nově vybavené LED filament zdroji, které jsou stmívatelné fázově.

Osvětlení restaurace bylo původně ovládáno centrálně umístěnou „baterií“ vypínačů a stmívačů a při každé změně světelné atmosféry vyžadovalo individuální nastavení každého okruhu. Nyní byl k ovládání zvolen inteligentní systém, který umožňuje adresování každého svítidla a jeho zapojení do přednastavených scén. Obsluha restaurace jednotlivé světelné scény spouští systémovými tlačítky instalovanými na dvou místech členité restaurace. Přístup, ovládání a změna nastavení scén i jednotlivých svítidel jsou možné též prostřednictvím mobilní aplikace nebo dálkově přes PC.

Osvětlení zázemí restaurace  v suterénu je ovládáno klasickými vypínači.


Obr. 4. Vstup – svítidla DGA Tono skrytá v perech letících kohoutů

Výsledný dojem po dokončení celého interiéru restaurace z našeho pohledu a především z reakcí návštěvníků předčil původní očekávání. Osvětlení významně podpořilo celkové architektonické řešení a díky inteligentnímu ovládání je nyní možné vytvořit odpovídající světelnou atmosféru pro různé příležitosti, denní i noční dobu.

Základní informace:
Návrh interiéru: Pavel Kříž, ateliér KOMPLITS
Návrh osvětlení a světelný projekt: Bulb, spol. s r. o.
Svítidla: Modular Marbulito, Modular Marbul, Modular Smart Lotis 48, Modular Wink, L & L Bright 1.0, DGA Tono, ArchXX
Foto: KIVA Photography
Realizace: 03/2019



Showroom Bulb
Jankovcova 1037/49, 170 00 Praha 7
tel.: +420 220 805 410
info@bulb.cz, www.bulb.cz


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2019 na straně 20.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.