časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Osvětlení námořní jachty a katamaranu řízené Foxtrotem

30. 6. 2016 | TECO, a.s | www.tecomat.cz

Začít článek do časopisu Světlo popisem konstrukce námořní jachty může vypadat jako tematický omyl. Naproti tomu uvést širší souvislosti instalace Foxtrotu do „chytrého domu“, který se od těch běžných liší tím, že nestojí na jednom místě, ale klouže po klidných i rozbouřených mořských vlnách, jistě nebude od věci.

Ing. Jaromír Klaban, Teco a. s. Arjan van der Vinne, B&R Design

Začít článek do časopisu Světlo popisem konstrukce námořní jachty může vypadat jako tematický omyl. Naproti tomu uvést širší souvislosti instalace Foxtrotu do „chytrého domu“, který se od těch běžných liší tím, že nestojí na jednom místě, ale klouže po klidných i rozbouřených mořských vlnách, jistě nebude od věci.


Obr. 1. Jachta Mulder Convertible 72 po- kuchyní jmenovaná Domino brázdí moře a oceány s Foxtrotem v útrobách; ten se na oplátku stará nejen o osvětlení interiéru, ale i o její kompletní technickou infrastrukturu

I zde na palubách je několik desítek světel, kterým byla věnována maximální péče při návrhu i při výběru systému řízení. Mulder Convertible 72 – DOMINO Nizozemská loděnice Mulder svěřila návrh exteriéru a interiéru svého největšího modelu Convertible 72 designérské kanceláři Guido de Groot. Luxusní elegantní vzhled a unikátní barevnost činí z této 22metrové jachty mistrovské dílo.


Obr. 2. Tablet jako ovládací interface k systému Foxtrot tu má místo i na kapitánském můstku; sám „můstek“ je luxusní obývací prostor, kde kromě osvětlení je řízeno i stínění

Dvoubarevný trup a všechny paluby jsou z lehkých hliníkových slitin a doplňky z korozivzdorné oceli. Trup je zakončen „garážovým“ stáním pro člun o délce 3,5 m poháněný vodními tryskami. Jachta má nejmenší možnou hmotnost a dva motory Caterpillar C18, každý s výkonem 1 018 hp, jí tak zajišťují maximální rych lost 26 uzlů za hodinu, vyjádřeno v jednotkách, kterým na moři všichni stále ještě rozumějí.


Obr. 3. Luxusní ložnice s bodovým osvětlením, stejně luxusní jako ty na souši; od nich se liší snad jen tvarem okna


Obr. 4. Hru světel lze Foxtrotem nastavit na lodi i v jídelně spojené s kuchyní

Žádná tlačítka! To byl stručný imperativ majitele lodi, který požaduje pro sebe a pro své hosty na vodě moderní a současný domov. Tým Guido de Groot Design v úzké spolupráci s loděnicí Mulder vytvořil koncept, který poskytuje snadno ovladatelný luxus a komfort. Majitel bez zaváhání přistoupil na osvědčené řešení na bázi Tecomatu Foxtrot obchodně nazvané CAPI2/Navetica, které vyvinula a dodává firma B&R Design a které eliminuje desítky nástěnných ovladačů pro jednotlivá světla, vytápění, klimatizaci a 32 rolet a žaluzií. Veškeré funkce tu byly soustředěny do tří přenosných iPadů a jednoho 10“ nástěnného displeje, které všechny paralelně zobrazují graficky velmi povedené interaktivní webové stránky Foxtrotu. Otevřená architektura jeho komunikačních portů umožnila integraci veškeré infrastruktury na lodi.


Obr. 5. Hru světel lze Foxtrotem nastavit na lodi i v jídelně spojené s kuchyní


Obr. 6. Foxtrot se na lodi hlásí pod značkou Commander; na této (webové) stránce vybízí uživatele k vlastnímu nastavení světelné scény, k jejímu pojmenování a uložení

Mimo jiné systém od firmy Webasto. A svítidla, která tu jsou stejně jako žaluzie a rolety rozdělena do zón a jsou ovládána najednou skupinově tzv. scénami, které si majitel může sestavit a měnit sám na iPadu. Oceňuje to především v situaci, kdy se ukládá ke spánku, kdy veškeré zařízení ovládne jediným dotykem na ploše tabletu.

Gunboat 66 – SLIM

Katamaran nazvaný SLIM o délce 66 stop je určen pro závody kolem světa a postavili jej na objednávku v Jižní Africe. Závodní jachta je odlehčena na zlomek hmotnosti jakékoliv srovnatelné cestovní lodi obdobného rozměru při zachování všech přísných bezpečnostních standardů. V kooperaci s firmou Capi2 Nederland BV, která jachtu kompletně vybavila elektrozařízením, LED osvětlením a čerpadly, firma B&R Design BV navrhla celkové ovládání jachty z fixního 10“ dotykového panelu a zároveň z iPadu odkudkoliv z lodi.


Obr. 7. Foxtrot na katamaranu Gunboat 55 brázdí vody Atlantiku od roku 2013

Obr. 8. Katamaran Gunboat 55 SLIM poskytuje posádce kromě stability na vodě i komfort na palubě; Foxtrot zde kromě osvětlení monitoruje a řídí z jednoho místa kompletní technickou infrastrukturu


Obr. 9. Ovládání světel v kabinách i v podpalubí je přehledně uspořádáno na tabletu

Foxtrot na palubě byl kompletně naprogramován v Nizozemí. V Jižní Africe jej stavitelé lodi samostatně namontovali. Poté firma B&R Design na dálku prostřednictvím internetu aplikační program doladila. Katamaran vyplul z „rodného“ Kapského Města na svou první šestiměsíční plavbu přes Atlantik do Karibiku a dál do Severní Ameriky v listopadu 2013. Ještě během první plavby byly na vzdálenost 5 000 mil v rámci opravdu „vzdálené“ podpory koncového zákazníka, skupiny pěti sportovních mořeplavců a jedné mořeplavkyně, upraveny poslední detaily. Firma B&R se tradičně zaměřuje na automatizaci mobilních dopravních prostředků. Zvládla požární vozy nebo kamiony na přepravu závodních koní (a jejich majitelů). Luxusní jachty, sportovní katamarány a lodě pro vědecká pozorování však zůstávají její nejsilnější doménou.


Článek v elektronické listovací verzi časopisu Světlo č. 3/2016 naleznete zde.

TECO a.s.

TECO a.s.
Průmyslová zóna Štáralka 984
Kolín
280 02
www.tecomat.com