časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Osciloskopy MSO5000 – Plná výbava již v základu

11. 9. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Při výběru osciloskopu se „utne“ i mistr. Jestliže ale sáhne po zbrusu nové řadě MSO5000 od Rigolu, může své rozhodnutí kdykoliv změnit. Přesvědčit základní model se dvěma vstupy o tom, že je vlastně tím nejlepším, co daná skupina se čtyřmi analogovými kanály vůbec nabízí, je až podezřele jednoduché. 

Ze souhvězdí Fénixe

Jaký produkt byste uvedli na trh ke dvacátému 
výročí založení firmy? Společnost Rigol Technologies loni v listopadu vsadila na novou skupinu osmibitových digitálních osciloskopů MSO5000. Uživatelům nabízí celkem šest verzí s frekvenčním záběrem od 70 do 350 MHz, vzorkovací rychlostí 8 GS/s, až čtyřmi analogovými kanály nebo šestnácti volitelnými číslicovými vstupy a třeba i s pamětí v délce 200 milionů bodů.

Osciloskopy MSO5000

Jak se ale vyhnout servisnímu středisku nebo např. rekalibracím, bude-li třeba cokoliv rozšiřovat? Odpovědí je jediná společná hardwarová platforma s řadou softwarových klíčů, kterými jen stačí postupně odemykat. Vynést měřicí techniku až do hvězdných výšin dostala za úkol nová architektura Ultra- Vision II, stavějící na čipové sadě Phoenix. Jak se to výrobci daří, Conrad vyzkoušel na výchozím 70 MHz zařízení.

Od Auto až po Zoom

Osciloskopy MSO5074 tvoří spolehlivý základ se čtyřmi vstupy, do kterých se vyplatí investovat již při nákupu. Přístroji dominuje 9" kapacitní multidotykový displej – rozumný kompromis mezi displeji se zbytečně malými úhlopříčkami a panely, které svými proporcemi připomínají spíše notebook. Vpravo se podařilo vměstnat neuvěřitelných 52 ovládacích prvků. Čtvrtinou z nich bude možné otáčet a ještě přitom stiskem potvrzovat volbu.

Mechanický způsob ovládání by dotykovému rozhraní určitě neměl ustupovat. A to ani v případě, že je nutné si na jednotlivé funkce a jejich rozvržení chvíli zvykat. Výrobce vše podřizuje pěti skupinám prvků pro vertikální vychylování, práci na vodorovné ose, spouštění, navigaci a také hlavní nabídku. Tlačítka vyrábí z pryže a některá jsou opatřena i barevným podsvícením, byť někdy docela křiklavým. Všech sedm funkčních kláves bezprostředně navazujících na displej kromě toho uživatel rozpozná díky speciálním výstupkům. Kanály jsou od sebe zřetelně odlišené a dostatečný prostor pod panelem zůstal též pro číslicové vstupy, dvojí výstupy 25 MHz volitelného generátoru průběhů AWG, USB Host nebo robustní síťový vypínač. Každý konektor BNC sice chrání jednoduchá čepička, ale na kolíky logického analyzátoru se již bude prášit.

V zadní části stojí za zmínku rozhraní HDMI, USB Device, LAN a také výstup TRIG OUT, který lze využít i při testech typu vyhovuje–nevyhovuje. Veškeré konektory jsou díky své poloze a členitému návrhu těla osciloskopu MSO5074 snadno dostupné a svými funkcemi podtrhují přítomnost výkonných procesorů, SoC, pamětí či zákaznických ASIC. Ventilátor se proto nezastaví, ale při práci zase tolik neruší. Přístroj rovněž vyniká svou stabilitou, která však bude vykoupena poněkud větší hmotností.

Sedm přístrojů v jednom

Matice 1 024 × 600 obrazových bodů je dostatečně velká na to, aby přehledně zobrazila i ty nejmenší detaily. Bez dlouhého přemýšlení je zde možné pohodlně ovládnout a přizpůsobit vše, na co si jen uživatel vzpomene. Systém reaguje docela svižně, jedna nabídka střídá druhou a třeba u průběhů lze navolit více než 40 měřených parametrů. O statistických výpočtech a hlubší analýze ani nemluvě. Škoda jen, že nyní nelze regulovat i samotné podsvícení displeje. Tak jako v případě jasu mřížky nebo intenzity vykreslovaného signálu, kdy ještě s výhodou lze použít multifunkční knoflík. Naproti tomu využití rozhraní HDMI, myši, prohlížeče a třeba i chytrého telefonu nestojí nic v cestě.

Multifunkce doprovází uživatele nejen v časové, ale také ve frekvenční oblasti. Systém dále poskytuje jednoduchý voltmetr s možností akustické výstrahy pro nastavené limity, resp. další podmínky, a nezapomíná ani na funkci čítače, doplněnou počítadlem náběžných hran. Přístroj může analyzovat i protokoly a s vertikálním rozlišením 14 bitů též vyrobit vlastní průběhy. V omezeném rozsahu dokonce připomíná možnosti stolního generátoru Rigol DG972, který firma testovala nedávno. Osciloskop MSO5074 je skvěle připraven, ale nic nevnucuje. Pouze odemyká a dále roste.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 22. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021