časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

On-line aplikace Návrh rozvaděče.cz

23. 1. 2019 | Dipl. Ing. Roman Hudeček | BONEGA, spol. s r. o. | www.bonega.cz

Nově umožňuje kombinovat přístroje od všech předních výrobců

Již přes 4 000 rozváděčů bylo nakonfigurováno v on-line aplikaci Návrh rozvaděče.cz. Díky skutečnému fyzikálnímu výpočtu tepelného zatížení a okamžitému vygenerování dokumentace včetně výrobního štítku aplikace již ušetřila elektrikářům tisíce hodin a přispěla k větší bezpečnosti elektroinstalací. Každý výrobní štítek navíc obsahuje QR kód, který umožňuje prostřednictvím mobilního telefonu okamžitě načíst dokumentaci k danému rozváděči přímo v terénu. Aby byla aplikace ještě užitečnější, přinášejí její autoři hned několik zásadních změn.

On-line aplikace Návrh rozvaděče.cz

Přístroje a skříně od všech předních výrobců

Přestože by si to výrobci přístrojů přáli, v praxi často není možné složit rozváděč z přístrojů jen jedné značky. Z technických důvodů nebo z důvodu přání zadavatele je nutné kombinovat přístroje různých značek. Aplikace Návrh rozvaděče.cz s touto možností počítá a umožňuje nově získat dokumentaci k rozváděčům složeným z přístrojů od všech předních výrobců, včetně firem ABB, BONEGA, EATON, OEZ a dalších.

Získání dokumentace k již existujícímu rozváděči

Díky velké databázi přístrojů a kombinaci různých značek je možné v aplikaci nakonfigurovat rozváděč přesně podle již existujícího rozváděče v terénu. Aplikace automaticky provede fyzikální výpočet tepelného zatížení, a jestliže je vše v pořádku, vygeneruje výrobní štítek a veškerou potřebnou dokumentaci podle platných norem. Vše tak lze vyřešit za pár minut.

Získání výrobního štítku po úpravě rozváděče

Obdobně lze v aplikaci Návrh rozvaděče.cz nakonfigurovat již existující rozváděč, přestože nebyl v aplikaci původně vytvořen, a provést potřebné úpravy, jako např. výměnu značky jističe, přidání dalšího přístroje atd. Obratem tak lze získat nový výrobní štítek, tentokrát již s QR kódem a veškerou platnou dokumentací. Díky QR kódu je možné v budoucnu s použitím mobilního telefonu načíst dokumentaci k danému rozváděči, udělat v aplikaci Návrh rozvaděče.cz pouze potřebné úpravy bez nutnosti konfigurovat celý rozváděč znovu. Lze tak snadno získat novou dokumentaci včetně nového výrobního štítku.

Ukládání rozpracovaných rozváděčů a možnost kopírování již existujících

Nově je také možné se přihlásit do aplikace pomocí jména a hesla. Díky tomu mohou uživatelé ukládat i rozpracované rozváděče a dokončit je později. Dokumentace k již vytvořeným rozváděčům je trvale uložena a je možné ji stáhnout i kdykoliv v budoucnosti. Lze také snadno zkopírovat již vytvořený rozváděč, provést drobné úpravy, a získat tak dokumentaci bez nutnosti vytvářet celý rozváděč znovu.

Změna názvu aplikace

V souvislosti s novými funkcemi bylo také změněno jméno aplikace z Ověření návrhu.cz (www.overeni-navrhu.cz) na Návrh rozvaděče.cz (www.navrh-rozvadece.cz). Všechny existující QR kódy a odkazy na výrobních štítcích zůstávají funkční. Změna jména také otevírá do budoucna možnost vygenerovat dokumentaci i podle jiných norem než jen podle ověření návrhu, popsaného v ČSN EN 60439-3, ale např. podle normy pro krabice a úplné kryty v ČSN EN 60670-24.

Ještě jste aplikaci Návrh rozvaděče.cz nevyzkoušeli?

Zde je přehled hlavních výhod:

– Velmi široké možnosti kombinací přístrojů, včetně unikátních chráničojističů BONEGA, jen v jednom modulu, přepěťových ochran apod.

– Nevnucuje konkrétní značku rozváděčových skříní ani přístrojů. Sortiment skříní (nyní přes 750 typů) i přístrojů lze i na základě dalších požadavků neustále rozšiřovat.

– Skutečný fyzikální výpočet tepelného zatížení při daném zapojení přístrojů, podle kterého jsou nabídnuty pouze odpovídající skříně. Uživatel má tak vždy jistotu, že nehrozí nebezpečí požáru z důvodu tepelné zátěže.

– Automaticky vyplněná, vždy platná dokumentace. Vytvořená rozvodnice tak nebude při revizi nikdy zbytečně zamítnuta. Jediné, co je v rámci administrativy nutné provést, je vyplnění protokolu o kusovém ověření, ke kterému uživatel navíc obdrží podrobné pokyny. Ostatní dokumentaci stačí jen podepsat.

– Díky výrobnímu štítku s QR kódem může revizní technik nebo elektrikář přímo v terénu načíst dokumentaci k danému rozváděči.

– Není třeba stahovat žádný program, vše funguje přímo v prohlížeči.

– Jediný systém, který vyřeší také případy, kdy:
   – je k dispozici již zabudovaný prázdný rozváděč na stavbě,
   – bude se upravovat rozváděč a je třeba nová dokumentace.

– Vše, co lze odvodit, aplikace sama odvodí. Celý proces obvykle trvá jen asi 10 až 15 minut. Aplikace se neptá na žádné zbytečné údaje.

– Platnost pro celou EU.

On-line aplikace Návrh rozvaděče.cz

Systém lze nezávazně vyzkoušet na www.navrh-rozvadece.cz. Jestliže nebude vygenerovaná dokumentace nakonec použita, nic se neděje.

Cena

Cena za vygenerování dokumentace se odvíjí od počtu zabraných modulů v rozváděči. Moduly zabrané přístroji BONEGA jsou zdarma. Dokumentace k rozváděčům složeným pouze z přístrojů BONEGA je tedy vždy zdarma. Platbu lze provést bankovním převodem i platební kartou.

Více informací lze najít na: www.navrh-rozvadece.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021