časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odolné kabely ÖLFLEX® HEAT – když jsou podmínky extrémní

25. 9. 2015 | LAPP KABEL s.r.o. | lappczech.lappgroup.com

Ať již na Severním pólu nebo v Himálaji musí kabely a průmyslové konektory často odolávat tvrdým podmínkám. Musí vydržet velmi nízké teploty, nesmí se rozpadnout v agresivních médiích a musí být velice odolné vůči mechanickému namáhání. Z kabelů „z prodejního regálu“ by se uživatelé dlouho netěšili. Ve velice krátké době hrozí jejich výpadek. To může mít zejména v obtížně přístupném terénu nebo zařízení za následek vysoké škody. Stuttgartská skupina Lapp, jeden z předních dodavatelů integrovaných řešení a značkových produktů v oboru kabelů a spojovací techniky, má skladem rozsáhlé portfolio spojovací techniky i pro zvláště náročné aplikace v extrémních podmínkách prostředí.

ÖLFLEX® HEAT pro Arktidu 

Například pro použití v Arktidě, kde jsou v zimě někdy naměřeny teploty pod -50 °C. Proto je i námořní plavba v arktickém prostředí Severního ledového oceánu spojená s vysokou technickou náročností. Navigační přístroje zde musí trvale spolehlivě pracovat. Ruská firma Technomarine ze St. Petersburgu, která se specializuje na vývoj a výrobu radiových navigačních zařízení pro lodní a leteckou dopravu, se u kabeláže svých majáků a navigačních systémů pro arktickou oblast spoléhá výhradně na produkty skupiny Lapp. „Protože jsme schopni provádět údržbu svých zařízení s ohledem na extrémní podmínky v místě jejich instalace maximálně jednou za rok až za dva roky, potřebujeme velice kvalitní a spolehlivé kabely. Proto jsme se rozhodli pro Lapp“, vysvětluje vedoucí firmy Technomarine. Podnik objednává u skupiny Lapp především kabely, které je možno snadno instalovat a které jsou odolné vůči nízkým teplotám.

Tyto kabely jsou používány pro připojení solárních systémů, baterií a napájecích modulů majáků a navigačních systémů.

Například v mořské úžině Jugorskij Šar (spojující Barentsovo moře s Karským mořem na severu Ruska) je nainstalován větrný generátor s automatickým mazacím systémem, solárními moduly, sadou akumulátorů, rotačním pozičním světlem, radarovým SART (přístroj, který se používá na lodích a letadlech a který umožňuje jejich rychlejší nalezení záchrannými službami v případě havárie) a samozřejmě s kabely Lapp. Podobná navigační zařízení byla nainstalována i v okolí Diksonu, výchozího bodu řady polárních expedic, nebo pro zaměřovací maják v blízkosti přístavu Tiksi na pobřeží Severního ledového oceánu. 

Pro tato extrémní místa instalace byly použity kabely řady ÖLFLEX® HEAT. Tyto kabely nejsou vhodné jen pro horko, ale jsou skutečnými přeborníky při jakékoli extrémní teplotě.

Například ÖLFLEX® HEAT 180 EWKF je silikonový kabel se zvýšenou mechanickou pevností. Vyznačuje se dobrou odolností vůči hydrolýze a UV záření i odolností vůči řadě olejů,alkoholů, rostlinných a živočišných tuků a jiným chemickým látkám, kromě toho vydrží i teploty do minus 50 stupňů, což je pro použití v Arktidě to nejdůležitější. Má delší životnostv drsných podmínkách než běžné silikonové kabely. Silikonové směsi odolné vůči naříznutí a roztržení redukují poškození v důsledku mechanického namáhání a díky použití speciálních aditiv v silikonu EWKF není dokonce nutné v některých případech používat armované verze kabelů. Jejich dobrá flexibilita zjednodušuje pokládání při stísněných prostorových poměrech a popel s vysokým obsahem SiO2, který zůstane po jejich vystavení plamenům, má izolační vlastnosti.

Pokud je možno očekávat ještě nižší teploty, používá firma Technomarine kabely ÖLFLEX®HEAT 205 SC, které jsou vhodné dokonce pro teploty do -100 °C a spolehlivě fungují i v agresivních chemických médiích. Tyto kabely jsou vysoce odolné proti průrazuopotřebenínebo přetržení a jsou odolné vůči hydraulickým kapalinám a mikrobům. ÖLFLEX® HEAT 205 SC je jednožilový vodič s izolací FEP, to znamená, že izolační materiál je z teflonu, který umožňuje použití v takovém extrémním teplotním rozsahu. Kromě toho má fluoretylenpropylen (FEP) velice dobré vlastnosti z hlediska odolnosti vůči UV zářeníolejům a jiným kapalinám. Kabel se rovněž hodí pro instalaci do stísněných prostor.       

U venkovní kabeláže pozičních světel se firma Technomarine spoléhá na kabely ÖLFLEX®HEAT 180 SiF s lankovými vodiči a teplotním rozsahem od -50 °C do +180 °C. Běžné materiály pro izolaci žil by při extrémních teplotních výkyvech v Arktidě po krátké době zkřehly. U kabelů ÖLFLEX® HEAT 180 SiF je izolace vyráběna na bázi silikonu, díky čemuž je kabel dobře připraven na extrémy. Kromě toho je tento typ kabelu odolný vůči řadě chemických látek.

Extrémní použití v Himalájích

Kabely ÖLFLEX® HEAT se velice dobře osvědčilynejenom v Arktidě, ale už i v nejvyšších pohořích, kde teploty často kolísají mezi -50 °C a +40 °C za slunečního svitu. Polská horolezecká expedicenesla při výstupu západní stěnou na Annapurnu (8091 m) v Himalájích a při výstupu na Gasherbrum (8035 m) v pohoří Karákóram v batozích jednožilový vodič ÖLFLEX® HEAT 205 SC. Ten byl používán pro propojení generátoru. Silikonové kabely ÖLFLEX® HEAT 180 EWKF spojovaly centrální rozvaděč s osvětlením jídelny, kuchyně a stanů v základním táboře ve výšce 5100 metrů. Rozvaděč zajišťoval napájení satelitního telefonu a radiostanice. Použity byly i velice odolné průmyslové konektory EPIC®.

LAPP KABEL s.r.o.

LAPP KABEL s.r.o.
Bartošova 315
Kvítkovice
Otrokovice
765 02
www.lapp.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021