časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ochrana před požárem s obloukovými ochranami General Electric

20. 3. 2019 | GE Industrial Solutions | http://obchod.azd.cz

Každý rok jsou v Evropě evidovány dva miliony požárů, zejména v obytných a komerčních budovách. Z toho jedna třetina je způsobena poruchami elektrických instalací. GE přišlo v dubnu 2018 s novou a pro evropské podmínky upravenou řadou obloukových ochran AFDD, které v USA nabízí již od roku 1995. V USA je povinnost tyto ochrany používat v dřevostavbách a ložnicích od roku 2002.

V poškozených kabelech nebo uvolněných spojích vznikají poruchové proudy, na které běžné jističe ani proudové chrániče nereagují. Při těchto poruchách mohou vznikat vysoké teploty, které bývají příčinou vzniku požáru. Obloukové ochrany tyto poruchy spolehlivě rozpoznají a příslušný obvod bezpečně odpojí. Poruchové oblouky vznikají uvolněnými spoji nebo kontakty, špatným izolačním stavem kabelů, způsobeným mechanickým poškozením, nesprávným používáním nebo stářím kabelů. Nejčastějšími případy vzniku poruchových oblouků jsou: provrtání kabelu, poškození izolace, ohnuté a mechanicky namáhané kabely, kabely poškozené hlodavci, uvolněné a nedotažené svorky, kabely přivřené dveřmi nebo přitlačené nábytkem.

přídavné moduly AFDD od GE pro globální použití
Obr. 1. Nové přídavné moduly AFDD od GE pro globální použití

Oblouková ochrana (AFDD) je zařízení detekující poruchový oblouk sériový, paralelní nebo zemní ve fázi před tím, než může vzniknout požár. Při jeho detekci příslušný obvod pomocí jističe nebo proudového chrániče připojeného k AFDD. AFDD je navržena tak, aby rozlišovala poruchové oblouky nebezpečné možností vzniku požáru a oblouky spojené s provozním stavem zařízení, jako jsou vrtačky, elektrické svářečky, vysavače, zářivky, spínače atd. AFDD se řídí evropskou normou IEC 60364-4-42 a IEC/ /EN 62602:2013, která doporučuje její instalaci v Evropě ve výškových budovách, hotelech, školách, dále v budovách se zvýšeným nebezpečím požáru, jako jsou nemocnice, dřevostavby, a také v domácnosti v obvodech s větším proudovým zatížením (pračky, sušičky, myčky aj.). Německo již od ledna 2018 zavedlo povinné používání AFDD v uvedených budovách.

Obr. 2. Verze GE používaná v USA s označením AFCI
Obr. 2. Verze GE používaná v USA s označením AFCI

Oblouková ochrana řady AFDD od výrobce GE obsahuje v jednom přídavném modulu kompletní detekci požáru způsobeného poruchovými oblouky v elektrickém obvodu. Moduly jsou flexibilní a instalují se připojením k modulům jističů MCBs, chráničů RCBOs(2P) a ke kompaktním elektronickým proudovým chráničům ceRCBOs řady Unibis.

GE vyrábí AFDD ve verzích s přívody shora nebo zdola, N-pól vpravo nebo vlevo podle místních podmínek, a to tak, aby byly pokryty požadavky různých zemí světa. Přístroje umožňují odpojení obvodu bez nutnosti použít externí páčku, manuální test/reset a periodický automatický test, montáž na lištu DIN LED indikátor stavu poruchy.


Obr. 3. Ukázka verze GE s RCBO DPC 10 kA a verze MCB s eRCBO Unibis 6 kA

GE dodává přístroje AFDD jako přídavná zařízení, ne jako kompaktní celky, což podstatně snižuje náklady, a proto tyto přídavné moduly vyhovují všem možným kombinacím a pozicím při instalaci. Přístroje GE řady AFDD k detekci poruchového oblouku jsou vhodné pro následující aplikace: ubytovací prostory a budovy, výškové budovy, elektrické obvody s vysokým proudovým zatížením, dřevozpracující a textilní průmysl, sklady s hořlavinami, dřevostavby a stodoly, letiště, železniční stanice a stanice metra, národní památky a muzea, veřejné budovy, laboratoře, datová centra, domovy důchodců a bezbariérové budovy.

Pouhých šest variant přístrojů zajišťuje libovolné kombinace s možností instalovat je po celém světě.

Obloukové ochrany jsou od roku 2018 povinné v Německu, od roku 2019 na Slovensku a v ČR se plánuje jejich povinné používání od roku 2020.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2019 na straně 52. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021