časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OCEP 12 Oceňování montážních prací

20. 3. 2017 | Jiří Čermoch | SELPO | www.selpo.cz

Pro dlouholeté uživatele i nové zájemce byly připraveny další novinky v rozpočtovém programu OCEP.

Největší změnou je nový modul Poptávky. Ten umožní načíst do rozpočtu OCEP poptávku z libovolně strukturovaného souboru XLS/XLSX, tam ji běžným způsobem ocenit a výsledky uložit zpět do zdrojového souboru na požadované místo. Celý proces urychlí vyplňování excelových tabulek a vylučuje chybu lidského faktoru při přepisování cen. Několik ukázek je na videu na www.selpo.cz.

Další novinkou je rozšíření importu materiálových ceníků o EAN, dlouhý popis položky, odkaz na e-shop výrobku s přímým přechodem do internetového prohlížeče, odkaz na obrázek výrobku, kód a specifikace výrobce. Tuto rozšířenou strukturu ceníku již lze importovat u velkoobchodů Elfetex, Sonepar a K&V ELEKTRO.

OCEP 12 Selpo

Uživatelsky lze tisknout i agregované ceny. Znamená to volitelně mít na výstupu v jedné ceně montáž i její navázané materiály tak, jak to mnohdy vyžadují stavební firmy.

Nabídka vazeb montážního ceníku 21M se rozrostla kromě velkoobchodu Elfetex i o položky velkoobchodů Sonepar a K&V.

Byla dokončena kompletní multimediální nápověda, která je automaticky součástí verze 12. Jde o 133 videí o celkové délce téměř 9 hodin. Tato videa tematicky doplňují kapitoly klasické nápovědy pro názorné a rychlé zaškolení v práci s programem.

V reakci na změnu legislativy bylo do modulu Faktury doplněno řešení EET.

V programu je mnoho dalších vylepšení. Jejich kompletní seznam lze najít na záložce Novinky na www.selpo.cz.

Program umí velmi rychle sestavit nabídkovou cenu využitím vazeb mezi položkami montážních ceníků a materiálů. Montážní cenu rozpočtu lze jednoduše stanovit zadáním hodinové sazby firmy. Z ní a z časů u jednotlivých položek se spočítá cena za práci i celkový čas potřebný na zadanou montáž. V programu je možná jak změna existujících, tak doplňování nových montážních položek i materiálů. Pro tvorbu rozpočtů je možné použít databáze materiálů distribuovaných velkoobchody. Exkluzivním rozšířením programu je aktualizovaný ceník slaboproudu – 22M včetně navázaných položek dodavatelů (ADI Global, Eaton, ELCO, Elfetex, IVO, Jablotron, Kopos, Legrand a Saltek).

Výstupy z programu je možné prezentovat v podobě uživatelsky široce konfigurovatelných tiskových sestav. Samozřejmostí je export těchto sestav do různých formátů. Program je možné provozovat jako lokální instalaci nebo jako síťové řešení s možností práce i po internetu. Lze jej pořídit jednorázově, na splátky nebo formou pronájmu.

Jde o modulární systém, jehož základem je rozpočtová část. Tu lze rozšířit o fakturaci, objednávky, sklady, mzdy montérů a další moduly. Cena programu začíná na 5 900 Kč podle zvolené konfigurace. Bližší informace jsou na stránkách www.selpo.cz.

Průběžně jsou připravována školení, během nichž se na praktických cvičeních zájemci důkladně seznámí s programem.

Práci s programem si lze vyzkoušet na demonstrační verzi. DEMO je zdarma ke stažení a odkaz na něj je možné si vyžádat na stránkách SELPO. Program pracuje pod systémy Windows 7, 8 a 10. Technická podpora byla rozšířena o on-line řešení pomocí programu TeamViewer, se kterým jsou pracovníci firmy schopni se v případě potřeby bezpečně připojit k uživateli.

Od roku 1991 má program 2 470 instalací. Zpětná vazba od uživatelů se promítá do vývoje dalších verzí, což je nejlepší záruka jeho funkčnosti a spolehlivosti.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 48. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021