časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Oceloplechové rozvodnicové skříně RZB

26. 11. 2019 | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

Požadavky na prostor se v rozvodnicových skříních zvyšují. Proto jsou oceloplechové rozvodnicové skříně RZB tou nejlepší volbou do rodinných domů.

Jedním z parametrů, ve kterém skříně vynikají, je výjimečně velký prostor uvnitř skříně pro přístroje a uložení kabelů. Další výhoda rozvodnicových skříní RZB je např. v oblasti připojování vodičů PE a N do svorkových bloků. Každý elektrikář jistě ocení vysoký komfort při práci s rozvodnicovými skříněmi RZB.


Obr. 1. Oceloplechová rozvodnicová skříň RZB – zapuštěná

V nabídce oceloplechových rozvodnicových skříní RZB lze nalézt dvě varianty – zapuštěné (RZB-Z-…) a nástěnné (RZB-N-…). Dalším kritériem pro výběr skříně je maximální počet modulů ve skříni (72 až 198), počet řad (tři až šest) a maximální počet modulů v jedné řadě (24 nebo 33).

Nadstandardní prostor

Řešení s výjimečným prostorem pod „U“ lištami ve své kategorii. Rozvodnicové skříně RZB (obr. 1) nabízejí nejvíce místa v této kategorii pod „U“ lištami. Mezi „U“ lištou a zadní stěnou rozvodnicové skříně se nachází 50 mm prostor pro vedení vodičů.

Provedení s komfortním prostorem mezi řadami. Komfortní prostor lze nalézt také mezi řadami přístrojů, kdy rozteč „U“ lišt je 150 mm (obr. 2). Tento prostor ocení elektrikáři zejména při použití propojovacích lišt v kombinaci s připojováním vývodních vodičů.


Obr. 2. Skříň s velkým prostorem pro připojování vodičů

Elektrikáři nabízí variabilní prostor u svorkovnic. Pro zvýšení pohodlí při zapojování vodičů PE a N je možné umístit lištu se svorkovnicemi N ve třech pozicích podle jeho preferencí nebo tyto svorkovnice odejmout a nejdříve připojit vodiče PE a po zpětné montáži svorkovnic N připojit vodiče N.

Velký prostor po stranách skříně dále umožňuje pohodlné vedení vodičů ve svazcích i při osazení maximálního počtu přístrojů v řadě.

Velký počet svorek ve standardním balení

V každé rozvodnicové skříni jsou v základním balení svorkové bloky s dostatečným počtem míst pro připojení vodičů PE a vodičů N, které je možné až zdvojnásobit pomocí nabízeného příslušenství. Dále jsou standardně v každém balení minimálně tři kusy svorkových bloků N pro chránič (obr. 3).


Obr. 3. Svorkové bloky s velkým počtem míst pro připojení

Vymyšleno pro českého elektrikáře

Skříně RZB nabízejí více možností, jak propojovat přístroje. Jestliže elektrikář nechce prvky propojovat přímo ve skříni, má možnost vyjmout rám s „U“ lištami ze skříně a přístroje propojit mimo základnu, poté celý rám vložit do skříně a připojit přístroje. Navíc lze odšroubovat první řadu přístrojů s „U“ lištou z rámu pro pohodlné připojení vodičů PE a N.

S tím souvisí i variabilita montáže, kdy lze svorkové bloky PE a N umístit nahoru i dolů v závislosti na zvyku elektrikáře a směru přívodu (obr. 4). Rám je vybaven úchyty, pomocí kterých je možné korigovat hloubkové nerovnosti.


Obr. 4. Více možností propojování a variabilita montáže

Rozvodnicové skříně RZB jsou zařazeny v konfigurátoru DBO, ve kterém OEZ jako původní výrobce poskytuje výsledky zkoušek podle ČSN EN 61439-3 (DBO). Informace ke konfigurátoru DBO zájemci najdou na webových stránkách http://www.oez.cz/sluzby/rozvodnice-dbo.

Kompletní nabídku rozvodnicových skříní RZB lze nalézt v katalogu Rozvodnicové a rozváděčové skříně Distri.

Webové stránky RZB
http://www.oez.cz/produkty/rzb-velkoobsahove-rozvodnice-ip30


Odkaz na katalogové listy RZB
http://www.oez.cz/uploads/oez/files/ks/rzb-di02-2017_cz_sk.pdf


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2019 na straně 24. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021