časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OBO Bettermann na veletrhu Light + Building 2018

26. 6. 2018 | Ing. Jiří Burant | OBO BETTERMANN, s. r. o. | www.obo.cz

Společnost OBO Bettermann představuje své nové výrobky tradičně na jednom z největších mezinárodních elektrotechnických veletrhů: Light + Building ve Frankfurtu nad Mohanem. Nejinak tomu bylo i v tomto kalendářním roce.

Synonymem pro výrobky se značkou OBO je různorodost. Od kabelových nosných systémů v podobě široké palety kabelových žebříků, mřížových i plechových kabelových žlabů a nejrůznějších montážních systémů, přes vkládací a rozváděčové lišty, parapetní kanály, podlahové rozvody, přístrojové systémy Modul 45 až po systémy ochrany před tranzientními jevy a blesky. Z tohoto širokého sortimentu tedy nyní alespoň několik nových produktů z oblasti ukládání a spojování kabelů.

KTS – kabelové nosné systémy OBO

Tradiční sortiment kabelových nosných systémů se značkou OBO je opět bohatší o několik nových typových řad kabelových žebříků s inovativním designem. Žebříky jsou optimalizované pro použití v průmyslu a dokládají, že když dva (nebo více) dělají totéž, nemusí to být vždy totéž.


Obr. 1. Svařované kabelové žebříky – oboustranná montáž kabelů

Příčky nových žebříků jsou profilovány a děrovány tak, aby k nim bylo možné kabely fixovat nikoliv z jedné, ale hned ze dvou stran (obr. 1). Tato inovace je přínosem zejména ve stoupacích trasách, kde není téměř nikdy dost místa. Stejným přínosem může ale být i u horizontálních tras.

Pozornost si na nových plechových kabelových žebřících zaslouží také provedení svarů příček žebříků. Běžně se příčky žebříků nýtují nebo navařují. Nýtování nepřináší žádné problémy. Svary se dělají jedním nebo několika málo bodovými svary v místě překrytí příčky a bočnice. V konstrukci nových svařovaných žebříků OBO je ovšem něco navíc. V místě svaru se vždy nachází oválný prolis a svar je vždycky proveden na celém jeho vrcholu. U příček žárově zinkovaných svařovaných žebříků bez tohoto prolisu totiž hrozí, že se mezi plošně přivařenou příčku a bočnici nedostane ochranný zinkový povlak, což „otevírá dveře“ korozi. U svařovaných kabelových žebříků OBO se stykovou plochou omezenou díky prolisu pouze na svarové místo je toto riziko eliminováno (obr. 2).


Obr. 2. Svar kabelového žebříku – potlačení
možnosti vzniku koroze

Jinou novinkou v sortimentu KTS jsou nové mřížové žlaby SGR pro velké zátěže v průmyslu (obr. 3). Výchozím materiálem je drát o průměru 6 mm, zajišťující velkou mechanickou odolnost celé konstrukce. V kombinaci se současným sortimentem mřížových žlabů OBO jsou tak dále rozšířeny aplikační možnosti produktů tohoto druhu.

Obr. 3. Těžké mřížové kabelové žlaby SGR z drátu o průměru 6 mm
Obr. 3. Těžké mřížové kabelové žlaby SGR z drátu o průměru 6 mm

Nové mřížové žlaby přitom vhodně kombinují několik předností. Velkou únosnost, účinnou ventilaci a odolnost proti hromadění nečistot. Díky atypicky silnému drátu mohou mít žlaby SGR maximální vzdálenost podpěrných konstrukcí až 4 m. Tři různé výšky bočnice umožňují velmi pružnou reakci na požadované množství ukládaných kabelů a jednotlivé kabely je možné k osvětlení nebo různým navazujícím zařízením snadno spouštět přímo skrz mřížové dno žlabu.

Z hlediska materiálového provedení a povrchové úpravy si lze u nových žebříků i mřížových žlabů vybrat mezi všemi standardními provedeními ochranné zinkové vrstvy a dvěma druhy korozivzdorné oceli.

Inovace sortimentu KTS se ale nevyhýbají ani dosavadním produktovým řadám. Příkladem mohou být inovace systému pochozích kabelových žlabů BKRS (obr. 4). Žlaby jsou vyrobeny z ocelového plechu tloušťky  2 mm a ve dvou výškách, 100 a 110 mm, poskytují nyní ještě více bezpečnosti pro uložené kabely i pro obsluhu pohybující se v oblasti jejich využití, tedy v blízkosti samočinných strojů, automatizovaných výrobních zařízení apod. Jsou nyní schopny, v závislosti na provedení, absorbovat zatížení až 900 kg a nová protiskluzová úprava minimalizuje ještě účinněji riziko nehod při každodenním používání.

Pochozí oceloplechové kabelové žlaby BKRS
Obr. 4. Pochozí oceloplechové kabelové žlaby BKRS

VBS – spojovací a upevňovací systémy OBO

Do nabídky spojovacích systémů OBO přibyla další modulární řada odbočných a instalačních krabic (obr. 5). Nese název Série X a je určena pro ty nejnáročnější podmínky. Krabice této řady byly úspěšně otestovány podle části 1 i 22 EN 60670 a prošly již také použitím v praxi v několika stavebních objektech.

Uživatelé ocení zejména jejich robustnost a všestrannost. Díky použití speciálních plastů odolných proti UV záření na bázi vysoce kvalitního polykarbonátu bez halogenů splňují při klasifikaci IK09 ty nejnáročnější požadavky na odolnost proti rázům. Představují tedy univerzální volbu pro vnitřní prostředí i venkovní plochy.


Obr. 5. Polykarbonátové krabice ze série X

Funkční propracovaná konstrukce poskytuje dostatek možností k řešení prostých, jednoduchých rozvodů i technologicky náročných druhů kabeláže. Krabice mohou být fixovány ke stavební konstrukci volitelně, vnitřním, vnějším nebo rohovým upevněním.

K dispozici je sedm velikostí a čtyři barevná provedení. To vše ve dvou verzích, buď s uzavřeným prázdným krytem, nebo s různými doplňky pro spojování vodičů, jako jsou šroubové i bezšroubové svorkovnice atd. K dispozici je i řešení umožňující montáž přístrojů na profilovou lištu.

Mezi příslušenstvím nechybějí krytky šroubů nebo zátky. K dispozici je také kompletní program dalšího příslušenství, pro snadné individuální dovybavení podle konkrétních individuálních požadavků.


Obr. 6. Klasické a dělitelné koncovky instalačních trubek

Nicméně v praxi nejsou důležité jen celé skupiny nových výrobků. Problém je někdy skryt v detailu a malá příčina může znamenat mnoho práce. Za příklad může sloužit nutnost následné instalace chybějící nebo vadné ochranné koncovky na elektrickém trubkovém instalačním rozvodu. S dělitelnou trubkovou plastovou koncovkou OBO je ovšem tento problém minulostí (obr. 6). Koncovka se jednoduše rozevře, nasadí na původní vedení bez potřeby jejich demontáže, zaklapne se ozubený spoj a je hotovo. Jednoduché a spolehlivé. S odolností proti UV záření a vibracím ji lze použít ve vnitřním i vnějším prostředí v metrických rozměrech M16 až M63 nebo v PG rozměrech od PG9 do PG48.


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2018. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021