časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Občanské sdružení Josefa Sousedíka

26. 1. 2011 | |

Na Vsetíně se v sobotu 22. ledna 2011 konalo v kině Vatra první veřejné setkání Občanského sdružení pro uctění památky Josefa Sousedíka, geniálního vsetínského vynálezce, podnikatele, starosty a vlastence. Výjimečná osobnost Josefa Sousedíka vždy byla a stále je hluboko zapsána v srdcích všech Valachů a Vsacanů, a to i přesto, že se minulý režim snažil jeho památku zcela vymazat z historie. Snad také proto se na toto setkání dostavilo takové množství lidí, že sál kina doslova „praskal ve švech“.
 
Občanské sdružení Josefa Sousedíka vzniklo velmi spontánně poté, co se začátkem tohoto roku sešel úspěšný vsetínský podnikatel Luboš Urban se synem Josefa Sousedíka Ing. Tomášem Sousedíkem a dozvěděl se od něj podrobnosti o životě, díle a odkazu jeho otce. Tohoto setkání se zúčastnily jak významné osobnosti veřejného, společenského a kulturního života, tak prostí Vsacané. Věk ani společenské postavení zde nehrály žádnou roli – všechny totiž svedla dohromady úcta a obdiv k životu a dílu vsetínského rodáka Josefa Sousedíka, člověka, jehož morální odkaz se stal nadčasovým.
 
Josef Sousedík se narodil 18. prosince 1894 a byl tři dny před svými padesátými narozeninami brutálně zavražděn při výslechu v úřadovně tehdejšího vsetínského Gestapa. Za svůj krátký, ale neuvěřitelně plodný život patentoval na 129 vlastních vynálezů, především z oblasti elektrotechniky, které proslavily jeho samotného i Vsetín daleko za hranicemi vlasti. Dával lidem práci ve své vlastní továrně, kterou vybudoval od základů svou vlastní pílí a houževnatostí. Za svého desetiletého starostenství skoncoval s politickým handlem komunálních politiků a město Vsetín prožívalo v této době nebývalý rozkvět. V době německé okupace vytvořil největší ilegální odbojovou organizaci na Valašsku, která měla na 2 000 členů.
 
Josef Sousedík po sobě zanechal velmi zřetelný otisk elektrotechnického génia a nesmazatelný odkaz nesmírně morálního člověka se silným sociálním cítěním. Je dobře, že Vsetín na svého velikána nezapomíná.

(Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021