časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

O bezpečnosti v Pramenu

30. 11. 2015 | Ing. Josef Košťál │Elektro | www.odbornecasopisy.cz/elektro/

V Praze se konal v hotelu Pramen ve dnech 24. až 25. listopadu 2015 odborný seminář o bezpečnosti práce na elektrických zařízeních. Pořadatelem a současně odborným garantem této akce byla Unie soudních znalců (USZ) a organizačním garantem akreditovaná vzdělávací agentura L. P. Elektro. 

V posledních letech se stále více ukazuje, že při výkonu profese elektrotechnika nestačí mít „pouze″ velmi dobré elektrotechnické znalosti a zkušenosti z praxe. Chce-li totiž současný elektrotechnik – projektant, revizní technik, elektroinstalatér a další profese elektro – obstát jako OSVČ v konkurenčním prostředí a přitom se nedostat do problémů, měl by mít také dobrý přehled např. o právních či daňových aspektech svého podnikání. Tato skutečnost neutekla pozornosti pořadatele (USZ), který vyšel těmto aktuálním potřebám elektrotechniků vstříc a připravil pro účastníky v rámci 9. odborného semináře výjimečnou programovou skladbu. V ní byl vedle čistě elektrotechnické problematiky kladen velký důraz také na právní vědomí elektrotechniků – např. na dodržování platné legislativy České republiky, smluvní vztahy, projektovou dokumentaci či montáž, včetně výchozích revizních zpráv v oboru elektro. V rámci přednáškových bloků se přednášející zabývali objasněním těchto závažných problémových oblastí a nastiňovali vhodná řešení.

Mezi hlavní témata tohoto semináře patřila např. bezpečnost pracovních strojů (Ing. Martin Šturma, auditor a revizní technik), novela zákoníku práce – vyhledávání a prevence rizik (Ing. Bc. Radomír Kočíb, inspektor, OIP, Ostrava), oprava versus rekonstrukce hromosvodu (Ing. Jiří Kutáč, předseda USZ), rozbor trestní odpovědnosti případu jedné velké investiční akce (Mgr. Robert Kabát, Právnická fakulta UK v Praze), trestní odpovědnost elektrotechniků v rámci nového občanského zákoníku (Mgr. Bc. Stanislav Bruncko, advokát, USZ), právní odpovědnost revizního technika (Ing. Miroslav Záloha, SÚIP, Opava), bezpečný provoz a odstraňování rizik u elektrických zařízení (JUDr. Zbyněk Urban, Unie soudních znalců) aj.

Seminář byl určen především pro projektanty, revizní techniky, soudní znalce, provozovatele elektrických zařízení a pracovníky v oboru elektro. Účastníci obdrželi osvědčení o absolvování kvalifikačního semináře dle norem ISO 9000.

Semináře Unie soudních znalců si za dobu svého konání vybudovaly velmi dobrou pověst mezi odbornou elektrotechnickou veřejností a staly se vyhledávanými vzdělávacími akcemi. Tuto skutečnost potvrdil mj. také velký počet účastníků, kteří zaplnili téměř do posledního místa konferenční sál pražského hotelu Pramen. 

(text, foto a video Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021