časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový software Syngineer – Komunikujte přímo – pomocí mechatroniky

12. 9. 2017 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí společnost EPLAN nový software Syngineer – inovativní komunikační a informační aplikaci poskytující ideální základ společnostem zabývajícím se konstrukcí strojů a zařízení. Aplikace prostřednictvím mechatronické struktury přímo propojuje systémy MCAD, ECAD a software pro PLC. Usnadňuje komunikaci napříč různými obory, a výrazně tak urychluje konstrukční a vývojový proces v oblastech mechanického, řídicího a softwarového inženýrství.

Veletrh v Brně je místem, kde bude představen návštěvníkům nový software Syngineer. Tato nová komunikační a informační platforma umožňuje synchronizaci mechanických a elektrotechnických komponent v rámci týmů a napříč různými inženýrskými obory. Nabízí jednoduchý úvod do mechatronického inženýrství, který podporuje spolupráci mezi mechanickým, elektrotechnickým a softwarovým inženýrstvím. Syngineer dovoluje vytvářet mechatronickou strukturu stroje na základě zákaznických specifikací, funkcí a komponent. Všem požadavkům na vyvíjené zařízení je v systému Syngineer přiřazena mechatronická definice, která je transparentně zastupuje pro všechny zúčastněné inženýrské obory. Nový software je možné využít v každém podniku, kde chtějí účinnou inženýrskou podporu, rychlou přímou komunikaci a efektivní výsledky.

Synchronizace inženýrského procesu

Nutným předpokladem však je, aby se všechny inženýrské profese podílející se na tomto procesu dohodly na sjednocení mechatronické struktury. V této struktuře jsou požadavky a závislosti definovány a dokumentovány. Tyto závislosti lze zase blíže specifikovat až na úroveň mechatronických komponent.

Nový software Syngineer - Eplan

Otevřený systém – úvod do mechatroniky

Systém je vhodný pro každou firmu a byl navržen tak, aby ho bylo možné po instalaci okamžitě využívat. Komponenty a symboly ve strojírenských systémech jsou spojeny s mechatronickou strukturou pomocí funkce Drag & Drop. Platforma EPLAN je součást systému CAE a je navržena tak, aby byla otevřena pro systémy MCAD a PLC. Přímá integrace je již k dispozici pro několik systémů na trhu.

Mezioborové procesy

K efektivnímu propojení oborů je nezbytná technologie cloudu. Ta poskytuje možnost vzájemné komunikace mezi různými lokalitami v reálném čase. Za tímto účelem je v cloudu instalován hostitelský sever, který umožňuje přístup prostřednictvím prohlížeče. Případné změny či nové specifikace lze přiřazovat přímo příslušným oborům. Ty jsou následně všechny v jednu chvíli informovány a po dokončení úkolu mohou aktualizovat mechatronický stav. Automatická upozornění na změny pomáhají předcházet chybám a zajišťují rychlejší komunikaci mezi jednotlivými odděleními.

Funkce komentářů a chatu

Kromě toho, že komunikační platforma umožňuje propojení vývojových systémů, mohou konstruktéři také vzájemně komunikovat pomocí chatu. Navíc jsou prostřednictvím automatických upozornění informováni o změnách v jiných oblastech. Konstruktér mechanické části a vývojář softwaru tak např. automaticky dostanou upozornění, když elektroinženýr vymění motor za jiný typ. Mohou zkontrolovat, zda tato změna nemá vliv na jejich vlastní práci.

Mechatronický kusovník

Velmi podstatným rysem aplikace Syngineer je to, že nekonkuruje systémům PDM či PLM, ale naopak rozšiřuje jejich funkce. Procesy v jednotlivých oborech budou i nadále řízeny v obvyklých systémech PDM/PLM. Výsledkem rozhraní specializovaných vývojových systémů pro jednotlivé obory s komunikační platformou je informace z tohoto rozhraní, která přenáší „konstrukční pokyny“
pro mechatronický kusovník do systému PDM/PLM. Mechanické a elektrotechnické kusovníky tak již nebude nutné manuálně synchronizovat, aby se zabránilo duplicitám při objednávání. Předpokladem pro tuto funkci je, aby jak mechanický návrh, tak elektro projekt měly rozhraní se systémem PDM/ /PLM, které již společnost EPLAN ve spolupráci se společností CIDEON vytvořila pro mnoho těchto systémů.

Přehled výhod softwaru Syngineer:

– přímá a rychlejší komunikace mezi inženýrskými obory,
– snížení množství chyb,
– rychlé zobrazení změn v projektu,
– změny viditelné pro všechny zúčastněné na projektu,
– snazší dodržování termínů.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2017 na straně 39. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021