časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové plastové rozváděčové skříně AX od firmy Rittal

15. 11. 2020 | Ing. Jiří Mistr | Rittal Czech, s. r. o. | www.rittal.cz

Plastové rozváděčové skříně AX: vhodné i pro venkovní aplikace

S vývojem nových plastových skříní AX společnost Rittal dokončila kompletní obnovu celé produktové řady kompaktních skříní. I v těchto skříních lze standardně využít osvědčenou technologii pokročilého systémového příslušenství, které je instalováno do velmi odolného plastového a robustního pláště. Plastové rozváděčové skříně AX ochrání instalovanou elektrotechnickou výbavu i v nejnáročnějších prostředích, jako je např. venkovní instalace. Přináší také možnost rychlého vyzbrojení skříně použitím nových montážních prvků a nabízí větší prostor pro instalaci komponent díky zmíněnému systémovému příslušenství.

Obr. 1. Nové plastové rozváděčové skříně AX společnosti Rittal 
Obr. 1. Nové plastové rozváděčové skříně AX společnosti Rittal

Plastové rozváděčové skříně AX nahrazují plastové skříně řady KS a představují zcela nový koncept plastových skříní od firmy Rittal. Rozváděčové skříně této nové řady AX využívají léty osvědčené systémové příslušenství, které je taktéž hojně využíváno ve skříních z ocelového plechu a nerezové oceli. Uvedené příslušenství výrazně zjednodušuje a urychluje celý proces výroby funkčního rozváděče.

Tyto nové skříně od společnosti Rittal zvládnou všechny extrémy, jako je ochrana komponent ve výrobních halách, nebo zajistí i stejnou ochranu ve venkovním prostředí při extrémním počasí. Typickými oblastmi použití jsou čističky odpadních vod, úpravny pitné vody, fotovoltaické elektrárny, ale také agresivní prostředí, jaké je na letištích, v železničních tunelech, na moři, nebo obecně venkovní prostředí.

 
Obr. 2. Integrovaná lišta proti dešti

Vyšší bezpečnost

Rozváděčové skříně AX jsou vyrobeny z odolného plastu pro venkovní použití vyztuženého skleněnými vlákny, který má sedmkrát vyšší odolnost proti UV záření než jejich předchůdce. Tyto rozváděčové skříně AX mají certifikaci pro venkovní použití podle UL F1 (UL 746C). Integrovaná lišta proti dešti na horní i dolní hraně skříně chrání samotné vnitřní těsnění, které je naneseno na dveřích, před prachem a dešťovou vodou a tvoří tak vlastně dvojité těsnění skříní. Třída ochrany izolace II do 1 000 V AC zajišťuje zvýšenou ochranu osob. Díky vnitřní chytré konstrukci skříně, kterou tvoří systémově rozmístěné výlisky pro samořezné šrouby, ji lze uvnitř libovolně vybavit komponenty, aniž by bylo nutné někde zasahovat do plastového korpusu skříně. Plastové rozváděčové skříně AX jsou certifikovány též podle UL 508A a splňují požadavky třídy hořlavosti V-0 podle UL94 pro severoamerický trh.

Obr. 3. Přímá montáž na dveřích pomocí plastových výlisků pro samořezné šrouby
Obr. 3. Přímá montáž na dveřích pomocí plastových výlisků pro samořezné šrouby

Vyšší účinnost

Propracovaný koncept skříní poskytuje výrobcům řídicích a distribučních rozváděčů množství výhod. Velký počet plastových výlisků pro samořezné šrouby urychluje montáž. Tyto výlisky umožňují rychlé a přímé našroubování systémového příslušenství, jako jsou systémová chassis a lišty, na všechny vnitřní strany skříní včetně zadní stěny. Stejně lze upevnit např. dveřní polohový spínač, aretaci dveří nebo DIN lišty. Montážní desku je možné jednoduše přišroubovat zepředu na předem připravené závitové svorníky, také ji lze dodatečně uzemnit díky předpřipravenému zemnicímu otvoru ve tvaru klíčové dírky. I u plastových rozváděčových skříní AX lze rychle a snadno změnit směr otevírání dveří.

Plastové rozváděčové skříně AX dokonale zapadají do digitálního hodnotového řetězce výroby rozváděčů. Jelikož i od této skříně jsou k dispozici kvalitní 3D data, lze ji vybrat, konfigurovat a virtuálně přizpůsobit specifickým potřebám zákazníka pomocí online konfiguračního nástroje Rittal Configuration System (RiCS). Tento nástroj mimo jiné urychluje proces výběru a plánování. Díky QR kódům na všech plochých dílech lze zakázku rovněž sledovat ve výrobním procesu a monitorovat ji od příjmu zboží až po dokončení výroby hotového rozváděče včetně expedice.

Obr. 4. Zalisovaná matice a držák na stěnu 
Obr. 4. Zalisovaná matice a držák na stěnu

Více flexibility

Systémová chassis a lišty lze montovat v rastru 25 mm pomocí univerzálních držáků. Velké množství plastových výlisků uvnitř korpusu skříní a také na vnitřní straně dveří umožňuje individuální upevnění příslušenství. I na dveřích je možné přímo osadit systémová chassis, montážní lišty a schránku na dokumentaci. Plastové rozváděčové skříně AX lze volitelně vybavit komfortní minirukojetí pro všechny běžné zámkové vložky nebo profilovou půlválcovou vložkou, která zajistí pohodlné a bezpečné uzavření.

Pro pohodlnou a stabilní montáž skříně na stěnu nebo sloup jsou ze zadní strany vlisovány matky. Držáky pro upevnění na stěnu lze snadno připevnit na skříň zvenčí, a to i při zachování vlastností podmiňujících certifikaci UL. Tyto plastové rozváděčové skříně AX lze také volitelně přišroubovat ke stěně nebo ke stroji bez zmíněného držáku.

Společnost Rittal nabízí nové plastové rozváděčové skříně AX ve čtrnácti různých provedeních, z nichž osm je bez prosklení a šest s průhledovým oknem.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021