časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové oceloplechové rozvodnice NOARK pro průmyslové prostředí

25. 11. 2019 | Michal Růžička | NOARK Electric Europe, s. r. o. | www.noark-electric.cz

Oproti rozvodnicím určeným pro použití v domácnosti jsou na podobné průmyslové rozvodnice vždy kladeny mnohem vyšší požadavky. Očekává se od nich vysoká odolnost proti prachu, kolísání teploty, vodě a vodní páře, jakož i agresivním chemickým látkám.

Typickým příkladem situace, kdy je taková rozvodnice zapotřebí, je výrobní závod vybavený číslicově řízenými stroji (CNC) a dalšími citlivými obráběcími stroji. V takových prostředích je obvykle vysoká vlhkost, navíc oleje a chladicí kapaliny ze strojů mohou občas potřísnit stěny. Rozvodnice namontované v tomto prostředí musí odolávat lehkým chemikáliím, ochranný povlak by měl mít dostatečnou chemickou odolnost a rozhodně by neměly podléhat korozi. Současně by měly poskytovat trvalou ochranu proti kapalinám, parám a prachu. Vzhledem k tomu, že uspořádání strojů ve výrobní hale se může časem měnit, je v průmyslu nezbytná montáž rozvodnic na stěnu.


Obr. 1. Široká škála variant rozvodnice v různých velikostech

V tomto případě je ideální volbou některá z řady nových rozvodnic NOARK s krytím IP66, jejichž skříně pro povrchovou montáž, navržené speciálně pro vnitřní a venkovní průmyslové aplikace, poskytují vysokou úroveň ochrany.

Uživatelé si mohou vybrat ze široké škály nejběžnějších variant produktu ve 24 velikostech (v × š × h) – od 300 × 200 × 150 mm do 1 200 × 100 × 300 mm (obr 1). Skříně se vyznačují robustní konstrukcí, všechny jsou vyrobeny z vysoce kvalitní oceli a jsou plně svařeny. Kovové skříně splňují požadavky norem IEC/EN 62208 a mají vysoký stupeň krytí – IP66 pro jednodveřové rozvodnice a IP55 pro dvojdveřové. A všechny z nich také mají odolnost proti mechanickým nárazům IK10 (což je energie 20 J vyvolaná pádem zkušebního závaží o hmotnosti 5 kg z výšky 400 mm na testovaný povrch). Tyto rozvodnice jsou povrchově upraveny světle šedou práškovou barvou RAL 7035. Na první pohled působí dojmem robustnosti a pevnosti podobně jako nádrž.


Obr. 2. Profil odtoku zabrání pronikání tekutin a nečistot dovnitř

Návrháři NOARK mysleli na vše. Například chytře vymyšlený profil odtoku dešťové vody zabrání pronikání tekutin a nečistot dovnitř při otevření dveří (obr. 2). Ochrana proti neoprávněnému přístupu je zajištěna pevným zámkem na klíč.

Velkou výhodou kovových rozvodnic M66 s krytím IP66 je jejich příkladná variabilita. Pozici dveří z pravých na levé lze snadno a rychle změnit podle potřeby prostým otočením skříně vzhůru nohama. Na vrchní i spodní straně skříně jsou kabelové příruby, které umožňují podle potřeby přizpůsobit prostup přívodů.


Obr. 3. K dispozici je montážní sada pro uchycení rozvodnice na sloup

Pro oceloplechovou rozvodnici MHS v krytí IP66 je k dispozici široký sortiment příslušenství. Zákazníci si mohou vybrat z rozsáhlé nabídky pozinkovaných montážních rámů, krycích desek a jejich rámečků pro skříně všech velikostí. Jako příslušenství mohou být na požádání dodány náhradní plné dveře nebo prosklené dveře vybavené tvrzeným sklem o tloušťce 4 mm. Řadu příslušenství doplňují také ochranné dešťové markýzy, měděné uzemňovací kabely, zámky dveří a rozsáhlá škála upevňovacích materiálů, jako jsou držáky pro upevnění na zeď nebo na sloup.


Obr. 4. rozvodnice MHS s přístrojovým vybavením

S oceloplechovou rozvodnicí MHS v krytí IP66 vstupuje NOARK na světový trh s vysoce žádaným sortimentem kvalitních výrobků, které splňují ty nejnáročnější požadavky. Důkazem jejich vysoké kvality je skutečnost, že výrobce na ně poskytuje pětiletou záruku. Ve skutečném životě však budou spolehlivě sloužit zákazníkům mnohem déle.


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2019 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021