časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové motorové spouštěče řady SM1

16. 6. 2017 | Josef Hofman | LOVATO Electric, s. r. o. | www.lovatoelectric.cz

Ochrana je vše 

Motorové spouštěče řady SM chrání proti zkratu a přetížení, pomáhají šetřit čas a místo v mnoha různorodých aplikacích.

Motorové spouštěče řady SM1 Lovato
Obr. 1. Oddělená montáž

Pro maximální ochranu v ovládacích obvodech vybavených stykači je nezbytné chránit motor motorovými spouštěči. Toto řešení má mnoho výhod a proto firma LOVATO Electric uvedla nedávno na trh inovovanou řadu motorových spouštěčů. Spouštěče řady SM obsahují ochranu proti zkratu včetně tepelné ochrany. Toto kompletní řešení snižuje potřebu použít tepelná relé a pojistky v síti, čímž se šetří místo i omezuje zapojování vodičů. Přístroje mohou fungovat také jako odpínače, což redukuje počet potřebných komponent v rozváděči. Spouštěče mohou být ovládány prostřednictvím hřídele (obr. 1).


Obr. 2. Kompletní řada SM1, SM2 a SM3

Řada SM – kompletní pro každý požadavek

Byl upraven kompletní sortiment motorových spouštěčů v rozsahu od 0,1 do 100 A (obr. 2). Řada je rozdělena na tři velikost: SM1, rozšířena až do 40 A (dostupné jsou varianty s tlačítky nebo otočnou hlavicí), SM2 od 34 do 63 A a SM3 od 55 do 100 A, oba typy s otočnou hlavicí.


Obr. 3. Integrovaná indikace zkratu

Spouštěče verze SM1 zahrnují tepelnou a magnetickou ochranu, kromě typu SM1RM, který funguje pouze jako jistič určený do přístrojů již vybavených tepelnou ochranou. Použity jsou velmi kvalitní plasty v souladu s normou pro kuchyňské a podobné průmyslové využití podle IEC/EN 60335 a pro drážní aplikace podle normy ČSN EN 45545. Spouštěče s otočnou hlavicí jsou v souladu se specifickou normou TYPU E pro UL (obr. 3).


Obr. 4. Kompaktní rozměry


Obr. 5. Kryt s tlačítkem pro nouzový STOP 

Malé rozměry, velká ochrana

Řada SM1 je kompletně modulární a velmi vhodná k instalaci, přístroje na šířku zaberou pouze 45 mm (obr. 4). Spouštěče v tlačítkové verzi namontované do modulárních rozváděčů umožňují rychlý přístup k ovládání, čímž předcházíme tomu, aby nevyškolený personál potřeboval otevírat dveře rozváděče. Boční pomocné kontakty, signalizační kontakty a spouště jsou kompatibilní s modulárními rozváděči. Široká škála plastových krytů, ideální pro malé stroje a pro samostatné motory, je k dispozici pro otočné a tlačítkové motorové spouštěče až do 40 A (obr. 5).


Obr. 6. Široká nabídka příslušenství

Různé typy a rozměry krytů (s pryžovou membránou, tlačítkem nouzového zastavení nebo otočným ovládáním) činí výrobky vhodnými pro jakékoliv použití, přičemž umožňují motorovým spouštěčům využít bohaté příslušenství: pomocné kontakty, spouště a podpěťové ochrany (obr. 6). Plasty a konstrukce jsou určeny pro náročné aplikace (–20 až +60 °C), s ochranou IP65, certifikací UL Type 4X a odolností proti UV záření.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2017 na straně 23. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

 

LOVATO Electric

LOVATO Electric
Sezemická 2
Praha 9
193 00
www.lovatoelectric.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021