časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová továrna společnosti Osram na výrobu LED čipů zahájila provoz v malajsijské Kulimi

16. 12. 2017 | OSRAM GmbH | www.osram.com

Nová továrna na výrobu LED čipů v malajsijské Kulimi zahájila provoz přesně podle plánu. "Stihli jsme vše v termínu a v rámci rozpočtu," zdůraznil Olaf Berlien, generální ředitel společnosti OSRAM Licht AG, během slavnostního zahájení v Kulimi. "Vzhledem k našemu obrovskému zvýšení míry růstu v oblasti výroby LED osvětlení o 19 procent jsme potěšeni, že máme nové výrobní kapacity. Naše investice v Kulimi také svědčí o technologickém posunu a našem přechodu na společnost, která vyrábí špičkovou technologii: Na počátku tohoto desetiletí běžné osvětlení stále představovalo 80 procent obchodu společnosti Osram. Dnes jsou dvě třetiny našeho prodeje založeny na optických polovodičích."

V listopadu 2015 oznámila společnost Osram, že v rámci Diamantové inovace a růstové iniciativy plánuje výstavbu nové LED čipové továrny v Kulimi a její uvedení do provozu do konce roku 2017. Modulární rozšiřitelná továrna byla uvedena do provozu již dva roky po tomto oznámení. V první fázi dokončení bylo investováno celkem 370 milionů EUR. Společnost Osram může rozšiřovat továrnu ve dvou dodatečných etapách, což znamená celkové investiční náklady až do jedné miliardy EUR, včetně rozšíření montážních kapacit LED osvětlení v celosvětové tovární alianci společnosti Osram.

Nová továrna společnosti Osram na výrobu LED čipů zahájila provoz v malajsijské Kulimi

Aldo Kamper, generální ředitel divize OSRAM Opto Semiconductors, podtrhuje obrovskou výrobní kapacitu v Kulimi: "S produkcí jednoho týdne bychom mohli zcela zmodernizovat osvětlení ulic v metropolích New York, Rio, Hong Kong a Berlín s LED diodami." Pro modernizaci celosvětového pouličního osvětlení by továrna v Kulimi musela vyrábět LED diody výhradně pro tento účel pět a půl roku. Pomocí LED osvětlení lze dosáhnout energetické úspory až 80 % ve srovnání s konvenčním pouličním osvětlením. Kromě toho má LED osvětlení lepší světelnou stabilitu a může být rychleji ztlumeno nebo upraveno tak, aby prázdné ulice či chodníky nemusely být vždy osvětleny úplným jasem.

Továrna Osram v Kulimi bude vyrábět modré LED čipy, které díky fosforové konverzní vrstvě mohou generovat bílé světlo. Jsou vyráběny pro obecné osvětlení, jako je již zmíněné veřejné osvětlení, ale také pro fasádní osvětlení, soukromé i komerční interiérové a exteriérové osvětlení nebo pro billboardy, stejně jako pro speciální aplikace, jako například pěstební a kultivační svítidla. Odhaduje se, že v roce 2018 bude celosvětový trh s LED diodami pro všeobecné osvětlení v hodnotě 6 miliard EUR, z čehož zhruba 6 procent je na pouliční osvětlení. Do roku 2020 je předpokládaná průměrná míra růstu na trhu sedm procent ročně. Celkový trh pro optoelektronické komponenty – včetně všeobecného osvětlení – v roce 2018 dosáhne 17,5 miliardy EUR.

Nová továrna společnosti Osram na výrobu LED čipů zahájila provoz v malajsijské Kulimi

V plánu je také v Kulimi vyrábět LED čipy ve střednědobém horizontu pro prémiové aplikace jako jsou automobilová osvětlení a videoprojekce. Díky umístění nové divize na místě, kde předtím nebyly žádné budovy, jsme nemuseli v návrhu továrny provést žádné kompromisy, navíc je vybavena nejmodernějšími technologiemi. Ve srovnání se 4palcovou technologií produkují systémy pro 6palcové destičky o 125 procent více LED čipů na destičku v jednom cyklu.

Společnost Osram v současné době celosvětově investuje do rozšíření stávajících šesti lokalit ve své výrobní síti LED osvětlení. Proto Osram rozšiřuje také svůj závod v Regensburgu, který v současné době zaměstnává přibližně 2500 zaměstnanců, a plánuje přijmout až 1000 dalších zaměstnanců. Budou se tam vyrábět prémiové LED čipy a laserové diody, které se používají například ve vysoce kvalitních automobilových světlometech, stejně jako infračervené diody pro senzory, které se mohou použít v aplikacích včetně rozpoznávání obličeje v mobilních telefonech nebo v autech pro inteligentní asistenční systémy (jako třeba detektory vzdálenosti).

Dále bude společnost Osram rozšiřovat také svůj závod ve městě Schwabmünchen. V budoucnu tam bude Osram produkovat základní materiály pro výrobu LED osvětlení v čistých prostorách. Společnost Osram má kromě toho také další závod pro základní produkty s LED diodami v americkém městě Exeter. V čínském městě Wuxi rozšiřuje Osram své kapacity pro osazování LED čipů do kompletních LED diod - tj. světlo vyzařující diody  v pouzdrech a často také s primární optikou. Ve městě Penang v Malajsii, které se nachází poblíž Kulimi, se také vyrábí a montují LED čipy. 

Tiskovém materiály OSRAM