časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová svítidla OSMONT 2020/2021

11. 3. 2020 | OSMONT, s. r. o. | www.osmont.cz

Český výrobce osvětlení od roku 1991

Výrobce osvětlovací techniky OSMONT, s. r. o., působící na trhu již 29 let, se za dobu své existence zařadil mezi významné výrobce svítidel nejen na tuzemském trhu, ale také v zahraničí, kde spolupracuje s partnery ve více než 35 zemích po celém světě.

V současné době má více než 60 zaměstnanců. Výrobní areál společnosti je vybaven vlastní kovovýrobou, lakovnou, LED osazovací linkou a další přidruženou výrobou. Firma disponuje vlastními vysokokapacitními sklady materiálu a polotovarů. Veškerá svítidla jsou vyráběna na zakázku podle přání a požadavků zákazníků.


Obr. 1. Závěsný systém LE bez přívodního
kabelu – svítidlo ERIS LEC

V nabídce lze nalézt svítidla se stínidly z ručně vyráběného třívrstvého opálového skla triplex opál a svítidla se stínidly z polykarbonátu, polyetylenu či PMMA. Produkty jsou nabízeny s žárovkovými a také s nejmodernějšími LED zdroji vlastní konstrukce. Společnost představila pro období 2020/2021 zajímavé novinky v sortimentu: nejen nové série svítidel, ale také novinky v oblasti chytrého řešení osvětlení.

Závěsný systém LE bez přívodního kabelu

Zvláštností a zároveň velkou předností tohoto typu závěsu je nepřítomnost přívodního kabelu svítidla (obr. 1). Energie je do svítidla vedena třemi nosnými lanky pod nízkým napětím. Z hlediska designu se podařilo dosáhnout modernějšího a decentnějšího vzhledu, který není rušen přívodní kabeláží. Závěsný systém je v nabídce v různých barvách: v černé, stříbrné a bílé. Tento typ zavěšení společnost představila již dříve, konkrétně u produktu Carina LE (obr. 2), který díky své originalitě a technickému zpracování získal ocenění časopisu Světlo na mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH 2018. Pro rok 2020/2021 byl uvedený typ závěsu použit nejen na svítidlech nových, ale také na závěsných svítidlech, která byla v nabídce s klasickým tyčovým nebo lankovým závěsem.

Obr. 2. Závěsné svítidlo CARINA LE se speciálním závěsným systémem
Obr. 2. Závěsné svítidlo CARINA LE se speciálním závěsným systémem

Novinky – svítidla se stínidly triplex opál
Mezi zajímavé novinky v sortimentu svítidel se stínidly z ručně foukaného skla triplex patří svítidla Eris, Eris C, Apus, Alkor, Arakis, Eris Le, Tania a další. Válcovité svítidlo Eris je tvarem podobné svítidlům oblíbené série Elsa, jen výška jeho stínidla je větší. Svítidlo s krytím IP44 je nabízeno v průměrech 340, 445 nebo 540 mm. Úplnou novinkou je varianta stínidla s ručně malovaným černým pruhem po obvodu, které nejen mění vzhled svítidla, ale svítidlo díky němu má také nepřímé osvětlení. Svítidlo opatřené tímto stínidlem je značeno písmenem C (Eris C; obr. 3). Výrobky řady Eris jsou k dispozici v přisazené, vestavné a rovněž závěsné variantě LE.

Obr. 3. Přisazené svítidlo ERIS a varianta s malovaným barevným pruhem ERIS C
Obr. 3. Přisazené svítidlo ERIS a varianta
s malovaným barevným pruhem ERIS C


Obr. 4. Přisazené svítidlo APUS ve tvaru krychle

Dalšími novinkami jsou svítidla ve tvaru krychle – série Apus (obr. 4) a ve tvaru válce – série ALKOR (obr. 5), která jsou nabízena v rozměrech 104 × 104, 140 × 140 a 184 × 184 mm. Obě svítidla mají krytí IP43. K novinkám patří i svítidlo Arakis v přisazené (obr. 6) a závěsné variantě LE, s průměrem stínidla 350 a 445 mm. Co se týče závěsů, nový je produkt Tania s tyčovým, lankovým (obr. 7) nebo kabelovým závěsem. V sortimentu byl též doplněn LED systému do svítidel, u kterých dříve nebyl nabízen, např. u svítidel Flora a Styx.


Obr. 5. Přisazené svítidlo APUS ve tvaru válce


Obr. 6. Přisazené svítidlo ARAKIS s ručně vyráběným
skleněným stínidlem TRIPLEX OPAL


Obr. 7. Závěsné svítidlo TANIA s černým lankovým závěsem
 

Novinky – svítidla se stínidly PC, PMMA

Do nabídky svítidel s plastovými stínidly přibylo přisazené svítidlo SAGITA (obr. 8), kombinující tvar válce a čočky (průměr stínidla 400 mm a krytí IP54). Kromě přisazené varianty lze též zvolit vestavnou či závěsnou verzi LE. Modernizací prošla stávající řada svítidel Delia. Svítidlo Delia je nyní nabízeno ve variantě přisazené, vestavné, závěsné a nově závěsné se systémem LE (obr. 9). Obdobně jako u svítidel se skleněnými stínidly Eris C je i u plastových stínidel možnost dovybavit je dekorativním pásem – černou broušenou fólií (obr. 10), která rozděluje vyzařované světlo na přímé a nepřímé.


Obr. 8. Přisazené svítidlo SAGITA s polykarbonátovým stínidlem


Obr. 9. Závěsná svítidla DELIA LE a TITAN LE
s plastovým stínidlem

Obr. 10. Dekorativní broušená fólie pro svítidla DELIA a TILIA
Obr. 10. Dekorativní broušená fólie pro svítidla DELIA a TILIA

Smart technika

Společnost nově představila možnost vybavit LED svítidla systémem Tunable White– tzn. regulací teploty chromatičnosti v rozmezí od 2 700 do 6 500 K. Tímto systémem jsou opatřena svítidla Elsa 6, Eris 4 a Delia 3. K ovládání svítidla nebo sestavy svítidel výrobce nabízí možnost instalovat bezdrátový Bluetooth přijímač Tridonic basicDIM Wireless v kombinaci s DALI LED driverem (předřadníkem). Svítidlo lze poté ovládat v prostorách, kde není elektroinstalace dostatečná pro klasické digitální nebo analogové stmívání. Zařízení umožňuje regulovat intenzitu osvětlení či použít přednastavené nebo individuální světelné scény. Řídit je lze z chytrého telefonu nebo tabletu s operačním systémem Andorid nebo iOS, dále speciálním bezdrátovým ovladačem Tridonic basicDIM Wireless User Interface nebo klasickým vypínačem – použitím dvou zařízení Tridonic basicDIM Wireless, kde jedno zařízení je umístěno ve vypínači a druhé uvnitř svítidla.

OSMONT, s. r. o.
Hybrálec 129, 586 01 Jihlava
tel.: +420 567 210 023
fax: +420 567 572 621
e-mail: osmont@osmont.cz


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2020 na straně 20.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.