časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová svítidla OSMONT 2018/2019

18. 6. 2018 | Ing. Martin Došek, OSMONT, s. r. o. | www.osmont.cz

Společnost Osmont – tradiční český výrobce osvětlení s 27letou tradicí, představila na letošním mezinárodním veletrhu osvětlovací techniky Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem zajímavé produktové novinky, které od května tohoto roku zařadila do svého výrobního programu.


Obr. 1. Přisazená svítidla ELSA 2 v moderních obytných prostorách; KAMKAB!NET

Vestavná svítidla

Úplnou novinkou firmy jsou vestavná interiérová svítidla. Jsou v nabídce jak s ručně vyráběnými skleněnými stínidly triplex opál (Carina V, Aura V, Elsa V), tak s plastovými stínidly z polykarbonátu nebo PMMA (Titan V a Delia V). Tento typ produktů, na rozdíl od přisazených svítidel, má zápustnou základnu se speciálním systémem ukotvení (obr. 2), která je určena k montáži do stropního materiálu, např. do sádrokartonových podhledů. Vestavná svítidla jsou vyráběna v různých velikostech se žárovkami, zářivkami či LED systémem vlastní výroby.


Obr. 2. Vestavné svítidlo CARINA V se skleněným stínidlem a se systémem
stropního uchycení

Závěsné svítidlo CARINA LE

Atraktivní design v kombinaci s novým LED systémem Osmont dělají ze závěsného svítidla Carina LE jednu z nejzajímavějších produktových novinek společnosti. Nové typové označení LE znamená speciální typ lankového závěsu, kdy je elektrický přívod do LED zdroje veden přes tři nosná ocelová lanka. Hlavní výhodou tohoto typu zavěšení je lepší estetičnost a elegantnější vzhled (obr. 3). Svítidlo je nabízeno v průměru 500 mm a je možné je vyrobit se závěsem různých délek. V nabídce lze nalézt bílou, stříbrnou a černou barevnou variantu.


Obr. 3. Závěsné svítidlo CARINA LE ve stříbrné barvě

Nová přisazená svítidla

Přisazená svítidla se skleněnými stínidly byla rozšířena o novou řadu čtvercových svítidel Libra (obr. 4). Oproti současné řadě obdobných výrobků Lina mají produkty Libra místo kruhové základny základnu čtvercovou. Při použití LED zdroje je dosaženo podstatně lepší homogenity vyzařovaného světla než u série Lina. Svítidla Libra jsou nabízena v provedeních o rozměrech 320 × 320 mm a 420 × 420 mm.


Obr. 4. Přisazené svítidlo LIBRA 1 se skleněným stínidlem
o rozměrech 320 × 320 mm

Dalšími novinkami jsou svítidla Sylvia 1A a Sylvia 2A (obr. 5), která svým vzhledem odpovídají svítidlům Sylvia 1 a Sylvia 2, jsou však rozměrově menší – o délce 380 oproti 610 mm. Co se týče plastových produktů, byly rozšířeny současné řady kruhových svítidel Delia o průměry 140 mm (obr. 6) a 220 mm a čtvercových svítidel Tilia (obr. 7) s rozměry 220 mm a 550 mm.


Obr. 5. Přisazené svítidlo SYLVIA 1A se skleněným stínidlem
o rozměrech 
380 × 115 mm


Obr. 6. Přisazené svítidlo DELIA 1AA s polykarbonátovým stínidlem
o průměru 140 mm


Obr. 7. Přisazené svítidlo TILIA 4 s polykarbonátovým stínidlem
o rozměrech 550 × 550 mm

Nové LED systémy a vybavení svítidel LED systémy, které společnost vyvíjí a konstruuje od roku 2009, procházejí pravidelnou modernizací v intervalech jednoho roku až dvou let. Hlavními přednostmi nově představené generace LED zdrojů jsou vysoký světelný tok, nízká energetická náročnost a vysoká homogenita vyzařovaného světla u všech typů svítidel.

Obr. 8. Závěsná sestava svítidel GALAXIA L; Dům Módy, Václavské náměstí, Praha
Obr. 8. Závěsná sestava svítidel GALAXIA L; Dům Módy, Václavské náměstí, Praha

Produkty nabízené společností lze doplnit nejrůznějšími prvky nadstandardní výbavy, a to nouzovou jednotkou, vysokofrekvenčním senzorem pohybu, dvouokruhovým spínáním či stmívatelným předřadníkem DALI a kombinací uvedených prvků. Nově lze také svítidla vybavit přijímačem Tridonic basic- DIM Wireless standardu Bluetooth, jehož prostřednictvím je možné ovládat svítidla z chytrého telefonu či tabletu se systémy iOS nebo Android. Důležitou výhodou je také možnost svítidla stmívat i přes nedostatečnou elektroinstalaci pro klasické stmívání. 


Obr. 9. Vestavná svítidla AURA V v zasedací místnosti

Prezentované novinky a mnoho dalších produktů mohou zájemci vidět ve dnech 18. až 22. 9. na veletrhu For Arch na výstavišti PVA EXPO Praha, Praha-Letňany v expozici společnosti OSMONT v hale č. 4.

 


 Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2018 na straně 26.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.