časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová řada svítidel LINEA 70 firmy INGE

14. 6. 2019 | Ing. Tereza Šimetková | INGE Opava, spol. s r. o. | www.inge.cz

Začátkem letošního roku dokončila firma INGE několik zajímavých projektů se svítidly LINEA s novým optickým systémem a zvýšeným měrným světelným výkonem.

Impulzem k vývoji nového optického systému bylo dokončení projektu budovy státní správy v Německu. Zde projektant požadoval snížit příkon vestavných liniových svítidel, snížit index oslnění UGR a mírně osvětlit strop a tím ze svítidla získat minimálně 4 % nepřímé složky. Navíc architekt žádal odstranit lem vestavného svítidla a instalovat liniová svítidla do akustického podhledu metodou trimless montáže (pozn. red.: bezrámečková montáž) a tak minimalizovat viditelné části tělesa svítidla. Výsledný viditelný snížený kryt svítidla měl vystupovat z akustického podhledu.

Obr. 1. Řez svítidlem LINEA 70 s opálovým krytem
Obr. 1. Řez svítidlem LINEA 70 s opálovým krytem


Obr. 2. Instalace svítidla LINEA 70 s trimless sadou

Vývoj trval osm měsíců a vyústil v uvedení nové řady svítidel LINEA 70 s mírně vystupujícím mikroprizmatickým krytem a novým typem trimless sady pro požadovaný způsob instalace na trh.

Nový optický systém svítidla nejen že splňuje požadavek na UGR pod 19, ale zároveň zajišťuje měrný výkon 128 lm/W a koncentruje světelný tok LED dolů, přičemž podíl nepřímé složky činí 4,7 %. Díky individuálně softwarově nastaveným DALI driverům ve svítidlech splňuje budova požadavky vyplývající z energetické a environmentální certifikace.


Obr. 3. Samostatné svítidlo LINEA 70

Obr. 4. Detail svítidla LINEA 70 nainstalovaného v akustickém stropě pomocí trimless sady
Obr. 4. Detail svítidla LINEA 70 nainstalovaného v akustickém stropě pomocí trimless sady

Jednalo se o poměrně rozsáhlý projekt, do kterého firma INGE dodala 406 linií svítidel v délkách od 1 497 do 8 268 mm. Svítidla byla jak samostatná, tak v provedení jako koncové a středové moduly ke spojení do dlouhých linií. Projekt byl realizován ve dvou fázích – v dubnu 2018 byly dodány a namontovány všechny trimless sady, v září byla dodána svítidla, která byla nainstalována do již vymalovaných, uklizených a čistých prostor. Toto rozfázování projektu pomohlo zamezit poškození a ušpinění svítidel během dokončovacích prací a finálního úklidu interiérů. Realizace projektu byla vysoce ohodnocena investorem i projekční firmou. V důsledku přísných bezpečnostních předpisů nebylo možné dokončené interiéry fotografovat a fotografie publikovat.

Obr. 5. Křivka svítivosti svítidla LINEA 70 s novým optickým systémem
Obr. 5. Křivka svítivosti svítidla LINEA 70 s novým optickým systémem

Svítidla LINEA 70 a LINEA 80 se zvýšenou účinností byla s úspěchem použita i v dalších projektech v ČR a zahraničí. Na obrázcích je několik projektů se svítidly LINEA 70 a LINEA 80 realizovaných v Austrálii.

Obrázky 6 - 10 naleznete v galerii níže.

Foto: archiv INGE

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará silnice 3, 746 01 Opava
inge@inge.czwww.inge.cz


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2019 na straně 14.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.