časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová kompaktní miniaturní bezdrátová vývojová deska Arduino nyní k dostání u RS Components

20. 9. 2015 | RS Components | cz.rs-online.com

Deska Arduino Yun Mini představuje malé, lehké a cenově dostupné řešení pro tvorbu prototypů s Wi-Fi, založených na platformě Linux.

Společnost RS Components (RS), obchodní značka celosvětového distributora pro inženýry – Electrocomponents plc (LSE:ECM), oznámila, že rozšiřuje své portfolio desek pro vývoj open-source elektroniky a prototypů značky Arduino o nový model Arduino Yun Mini

Model Arduino Yun Mini je zaměřen na konstruktéry, hackery a studenty a jedná se o vylepšený design desky mikrokontroléru Arduino Yun WiFi, jejíž konstrukce byla upravena tak, aby mohla být pro snadnější tvorbu prototypů používána v nepájivém poli a zároveň přinášela veškerou funkcionalitu v lehkém a vysoce kompaktním pouzdře. 

Přibližné rozměry desky plošných spojů modelu Yun Mini jsou 71,1 mm x 22,9 mm a jsou tedy oproti desce Arduino Yun s rozměry 68,6 mm x 53,3 mm přibližně poloviční, přičemž konektor USB celou desku prodlužuje až na 73 mm. Navíc model Yun Mini s pouhými 16 g váží polovinu toho, co deska Yun. Díky malým rozměrům je tato deska tedy naprosto ideální pro použití v omezených prostorách a obzvlášť pak v oblasti domácí automatizace, kde menší zařízení s menším pouzdrem přinášejí mnohem větší flexibilitu použití. 

Yun Mini Arduino

Arduino Yun Mini představuje cenově dostupnou desku vhodnou pro použití v nepájivém poli, která používá mikrokontrolér ATmega32u4 a integrovaný obvod Qualcomm Atheros AR9331 typu System-on-Chip osazený procesorem MIPS 24K, který pracuje na frekvenci až 400 MHz a podporuje linuxovou distribuci Linino na bázi systému OpenWRT. Knihovna můstků zajišťuje komunikaci mezi oběma procesory a umožňuje programům desky Arduino spouštět shellové skripty, komunikovat se síťovými rozhraními a získávat informace z procesoru AR9331. 

Tato deska má vestavěný modul Wi-Fi (standard IEEE 802.11b/g/n s rychlostí až 150 Mb/s) a 20 digitálních vstupních/výstupních pinů, z nichž 7 lze používat jako výstupy pro signály PWM a 12 jako analogové vstupy. Mezi další specifikace patří 16MHz krystalový oscilátor, konektor micro-USB, konektor ICSP, dvě resetovací tlačítka a jedno uživatelské tlačítko. 

Modely Yun Mini a Arduino Leonardo jsou si podobné v tom ohledu, že jejich mikrokontrolér ATmega32u4 má vestavěnou schopnost komunikovat prostřednictvím USB. Díky tomu odpadá nutnost používat další procesor a deska Yun Mini se po připojení k počítači jeví jako myš a klávesnice nebo virtuální (CDC) sériový/COM port. 

Pro rozšíření desky Yun Mini lze použít až dvě ze tří nabízených příslušenství najednou, tedy dogRJ45, dogUSB a dogUSB eMMC. DogRJ45 je ethernetový port s rychlostí 10/100 Mb/s, dogUSB je USB konektor typu A s rozbočovačem USB 2.0, který obsahuje slot pro rozšíření paměti desky pomocí karty mini SD, a dogUSB eMMC je USB konektor typu A s integrovanou 4GB pamětí Flash. 

Desku lze napájet napětím 5 V DC prostřednictvím portu micro-USB, což je způsob doporučovaný výrobcem. Pro napájení lze ovšem použít také regulované napětí 5 V DC, připojené k pinu s označením "Vin". Model Yun Mini lze programovat pomocí softwaru Arduino, který je ke stažení na adrese arduino.org/downloads nebo pomocí softwaru Linino IO z webu www.linino.org.

RS Components Sp. z o.o.

RS Components Sp. z o.o.
ul. Puławska 303
Warszawa
02-785
cz.rs-online.com

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021