časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nastal už čas chránit bytové domy proti přepětí?

15. 5. 2019 | Ing. Daniel Sidun | KIWA sk, s. r. o. | www.kiwa.sk

Tuto otázku může kdokoliv obratem zpochybnit: „Proč? Vždyť se po léta nic nestalo.“ Toto bývá velmi častý argument. Zní pravdivě – zejména uším obyvatelů bytových domů, kde přepětí ve významnějším rozsahu ještě neúřadovalo.

Malé přepěťové události, při kterých vezme zasvé přístroj či zařízení, jsou vcelku běžné a jejich následky jsou často připisovány kvalitě přístrojů a zařízení, u kterých se porucha projevila.

Velké přepěťové události, způsobené poruchami v napájecí síti nebo úderem blesku přímo do objektu či v jeho blízkosti, se skutečně objevují jen zřídka, nicméně i u nás, ve střední Evropě k nim dochází. Jejich výskyt má devastující účinky na elektronická zařízení používaná v bytových domech; jejich obyvatele vůbec není třeba přesvědčovat o nutnosti vybavit se vhodným systémem ochrany proti přepětí. Tyto systémy instalovali technici společnosti KIWA v mnoha takto postižených domech. Je samozřejmé, že by bylo mnohem efektivnější těmto událostem předcházet včasnou instalací přepěťových ochran.

Při výstavbě nových bytových domů tuto otázku nyní řeší platná norma EN 62305, která předepisuje přepěťové ochrany jako povinnou součást elektroinstalace budovy. Jiná je však situace u starších bytových domů, které byly navrženy a postaveny bez požadavku na ochranu proti přepětí.

Obr. 1. Stupně ochrany proti přepětí v bytovém domě KIWA
Obr. 1. Stupně ochrany proti přepětí v bytovém domě

Proč klademe otázku, jestli už je čas? Co se vlastně změnilo v porovnání s obdobím před deseti až dvaceti lety, kdy už většina bytových domů byla v plném užívání? Odpovědi je možné shrnout do následujících bodů:

1. Všichni víme, že za tu dobu podstatně vzrostlo vybavení domácností přístroji a zařízeními obsahujícími citlivou elektroniku. Elektronickým řízením je vybavena většina domácích spotřebičů – pračky, myčky nádobí, ledničky atd. V mnoha domácnostech máme také počítače, přehrávače záznamových médií, moderní televizory atd. Všechna tato zařízení domácností představují mnohonásobně větší finanční hodnotu, nežli tomu bylo před deseti nebo dvaceti lety. Tedy i škody v případě úderu blesku do domu jsou řádově větší, než byly v minulosti. Těmto škodám uvnitř budovy v žádném případě nezabrání hromosvod instalovaný na střeše a plášti budovy; ten zajišťuje pouze vnější ochranu objektu, ale nezabezpečí ochranu vnitřních instalací proti přepětí.

2. Pojišťovny se, s ohledem na situaci popsanou v bodě 1, snaží vyhnout úhradám narůstajících škod tím, že už při uzavírání pojistné smlouvy formulují pojistné podmínky tak, že přímo nebo nepřímo obsahují požadavky na ochranu proti přepětí. Tato situace je u našich sousedů např. v Rakousku a Německu známa a respektována už velmi dlouho.

3. V současné době jsou už za přijatelnou cenu k dispozici přepěťové ochrany, které na vstupu do objektu před měřením spotřeby zabezpečí nulový unikající proud, v souladu s požadavky rozvodných společností.

Po technické stránce má firma KIWA vypracovaný vlastní systém ochrany bytových domů proti přepětí (obr. 1). Tento systém je přizpůsoben existujícím rozvodům elektrické energie v bytových domech.

Společnost KIWA má s rozvodnými společnostmi odsouhlasené vlastní typy přepěťových ochran a upřesňuje technické podrobnosti jejich instalace (obr. 2). Z těchto důvodů patří KIWA k několika málo firmám, které jsou připraveny dodat a kompletovat buď přímo, nebo prostřednictvím montážních firem, instalace přepěťových ochran, odpovídající požadavkům evropských norem pro bytové domy.

Výhodou použití systému přepěťových ochran KIWA je jejich vysoká kvalita, potvrzená evropskými certifikáty CTI Vídeň. Tyto ochrany jsou dodávány také do západní a východní Evropy.


Obr. 2. Přepěťové ochrany společnosti KIWA

Další výhodou výrobků KIWA je jejich nízká cena v porovnání s cenou ekvivalentů evropské konkurence. Tento úvodní článek dává jen základní informace k ochraně bytových domů proti přepětí.

Typy výrobků jsou odsouhlaseny s rozvodnými společnostmi, výrobce upřesňuje technické podrobnosti jejich instalace.

Podrobnosti poskytne technické oddělení společnosti KIWA sk, s. r. o.


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2019 na straně 30. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021