časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Naše oblečení bude fungovat jako malá elektrárna

6. 2. 2013 | |

Po zařízeních jako jsou "smart" brýle Google Glass, zbývalo přijít už jen s přenosným zdrojem elektrické energie, který nikdy nebude potřebovat dobít - vhodným zdrojem se ukázalo být teplo z lidského těla. Perpetua Power - startupová společnost z oregonského Corvallisu vyvinula malý čip, který pro výrobu elektrické energie z tělesného tepla využívá technologie velmi podobné té, která je použita v solárních panelech. „Čerpáte teplo z vlastního těla a díky termoelektrickému generátoru se z něj vyrábí elektrický proud“ říká viceprezident společnosti Perpetua Power Jerry Wiant.

Výsledek: jeden čtvereční palec měřící čip s obchodní značkou TEGwear vygeneruje dostatečné napětí (až 3 V), aby mohl napájet různá drobná zařízení krokoměrem počínaje a bezdrátovým headsetem k vašemu chytrému telefonu konče.

Fyzika TGEwear je velice jednoduchá: lidské tělo vždy vyzařuje teplo, a to i ve spánku. Z tepla lze vyrábět elektrickou energii, jde jen o to, jak tepla najímat takové množství, aby bylo možné z něj vyrobit elektřiny dostatek. Wiant říká, že přesně to dokáže jeho čip, pokud se dotýká povrchu těla, nebo ho od něj dělí tenká vrstva jiného oblečení.

Zařízení využívající napájení TEG jsou stále ve vývoji a na trh budou uvedena nejdříve v roce 2014. Existuje však nepřeberná škála možností jejich uplatnění - počínaje e-health aplikacemi a konče bezpečnostními zařízeními. Oficiální představení technlogie proběhlo na nových hodinkách Swatch Touch na veletrhu spotřební elektroniky CES 2013 v Las Vegas.

Perpetua Power navíc získala grant od National Science Foundation, pro niž má za úkol vyvinout prototyp náramku, který by umožnil lokalizovat pacienty s Alzeimerovou nemocí. Jiný grant čerpá Perpetua Power u Department of Homeland Security’s Science and Technology Division, pro nějž vyvíjí několik zařízení pro dozor nad odsouzenými k domácímu vězení. Perpetua Power je dále partnerem několika společností, ve spolupráci s nimiž připravuje tělesnou energií napájené doplňky k chytrým telefonům, monitorům zdravotního stavu, a aplikacím pro vojenské účely (monitoring životních funkcí vojáka).

A jaká je přidaná hodnota všech těchto zařízení? Nemají baterii která by obsahovala těžké kovy – zdroj toxického odpadu, který v současnosti v hojné míře produkujeme. Jinými slovy: energie z lidského těla je čistá.

Více informací a původní článek ZDE.

Foto: Hugues CREPIN, Wikimedia Commons

 



EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021