časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na Strojírenské fórum se chystají lídři trhu i zástupci ministerstev a svazů

10. 2. 2015 | |

Zkušenosti z praxe se státní podporou exportu, krize technického školství, hledání efektivních nástrojů, jak čelit rostoucí asijské konkurenci nebo jak v podnicích dynamizovat inovační procesy. Právě o těchto tématech, která rezonují mezi českými podnikateli, budou diskutovat lídři českého průmyslu s představiteli profesních svazů, resortních ministerstev i Technologické agentury ČR na druhém ročníku Strojírenského fóra 11. a 12. března v Obecním domě v Praze. Konference proběhne pod odbornou patronací Svazu strojírenské technologie a Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Akce je součástí širší kampaně Svazu průmyslu a dopravy ČR nazvané Rok průmyslu a technického vzdělávání. Nosným tématem prvního dne bude problematika podpory exportu, specifik a forem jeho financování, včetně nutnosti pružného zavádění inovací a nejnovějších poznatků z aplikovaného výzkumu do výrobní praxe, a tím i zvyšování konkurenceschopnosti české strojírenské produkce. Radek Špicar, viceprezident SP ČR pro hospodářskou politiku a konkurenceschopnost, bude hovořit o kreativitě, designu a inovacích jako konkurenční výhodě Evropy v „ekonomickém boji“ s Asií.

Odpolední blok se ponese ve znamení aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací a diskusí o podpoře výzkumu včetně jeho financování a současném stavu dotační politiky u nás i v zemích EU. Moderátorem odpolední části bude přední odborník na oblast strategických inovací a strategického managementu prof. Ján Košturiak. Ve své přednášce se bude věnovat především zkušenostem s inovačními procesy ve firmách. „Inovace vzniká na trhu, musí ji přijmout zákazníci a musí za ni zaplatit. Inovace je součástí byznysu, zajímavého a vzrušujícího pro lidi, kteří rádi dělají věci jinak,“ říká profesor Košturiak.

Celý druhý den Strojírenského fóra se bude zabývat naléhavou problematikou středního technického školství. Zahájí ho Ivana Dobešová, poslankyně, místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělávání a mládež a předsedkyně podvýboru pro střední a vyšší odborné školství. Tématem její přednášky je situace odborného vzdělávání v České republice a jeho budoucnost. Podle Miroslava Šabarta, předsedy představenstva a prezidenta Svazu strojírenské technologie, jde současný vzdělávací systém cestou kvantity na úkor kvality, a to bez ohledu na potřeby pracovního trhu, a v tomto směru je nutno usilovat o změnu. Odpolední část tematického bloku bude probíhat ve formě diskusního panelu. Účast v diskusi potvrdili zástupci MPO, MŠMT, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Svazu strojírenské technologie, Českomoravské elektrotechnické asociace, strojírenských firmem i středních škol. Mezi další významné řečníky, které na akci uslyšíme, patří mimo jiné pánové Zbyněk Frolík, Miroslav Janeček, Vladimír Soták, Jan Rýdl st. či profesor Miroslav Václavík.


Záštitu nad akcí převzaly následující instituce: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo financí ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Asociace krajů ČR. Další informace a podrobný program Strojírenského fóra je k dispozici na www.strojforum.cz

Tiskové materiály Exponex

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021