časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Multimediální kombinované rozváděče pro byt

10. 6. 2019 | ETI Elektroelement, s. r. o. | www.etielektroelement.cz

Společnost ETI uvedla na veletrhu Amper 2019 nový typ rozvodnic s označením COMBO z oblíbené řady DIDO ECG, kombinující klasickou modulární a multimediální část.

Řada domovních plastových skříněk DIDO ECG poskytuje široké možnosti použití podle jednotlivých typů. V nabídce jsou základní typy modulárních skříní pro klasické stěny i speciální typy pro sádrokartony, které mají dodatečné označení H. Materiál skříněk těchto speciálních typů splňuje požadavky zkoušky žhavou smyčkou 850 °C.


Obr. 1. Konzole pro upevnění zařízení

Dalším typem jsou plastové skříňky s označením DIDO ECG MEDIA, které jsou namísto modulárních lišt vybaveny perforovaným montážním panelem pro multimédia, upevnění routerů a jiných zařízení. Pro tyto účely je v nabídce i různé příslušenství, jako např. konzole pro upevnění uvedených zařízení (obr. 1), zásuvky, krycí panel pro datové zásuvky (obr. 2) a další.


Obr. 2. Kryt datových zásuvek

Předchozí oba typy (modulární a multimediální) kombinuje skříňka nového typu: DIDO ECG COMBO (obr. 3). V horní části rozvodnice je modulární část. Podle typu rozvodnice obsahuje od jedné do čtyř modulárních řad. V dolní části se nachází multimediální část s perforovaným panelem. Výška této části je opět adekvátní zvolenému typu (např. tři modulární a dvě multimediální řady). Součástí každé rozvodnice COMBO je v základu jedna modulová bezšroubová zásuvka.

Obr. 3. Rozvodnice DIDO ECG COMBO
Obr. 3. Rozvodnice DIDO ECG COMBO


Obr. 4. Zámek na klíč

Výhodou uvedených skříněk je jejich montážní hloubka, a to pouze necelých 90 mm. Další výhodou této řady je možnost propojit jednotlivé rozvodnice vedle sebe speciálními svorkami. V základu jsou všechny skříňky osazeny obyčejným plastovým ručním zámkem. K dispozici jsou i zámky na klíč (obr. 4), dále dodatečné svorkovnice a další příslušenství.


Obr. 5. Obrazovka programu ETI PD

Plastové skříňky kategorie DIDO jsou testovány podle harmonizované evropské normy EN 60670-24, tudíž jejich přesné označení je „plné kryty“. Tyto plné kryty se nerevidují jako samostatné zařízení, jako je tomu u klasických rozváděčů (např. DIDO ERP podle normy EN 62208), ale jako součást instalace. Je tedy nutné znát jejich schopnost odvést teplo. K tomu je třeba znát ztrátový výkon instalovaných přístrojů. Veškeré tyto údaje jsou dostupné v katalogu nebo ve speciálním programu ETI PD, který je volně ke stažení z webových stránek v sekci Podpora (obr. 5). Ve zmíněném programu je možné si zvolit příslušnou skříňku a jisticí prvky, následně lze všechny potřebné údaje exportovat do různých formátů (XLS, PDF atd.) a vytisknout. V případě jiných zařízení, která v programu nejsou zahrnuta, je zapotřebí následně přičíst jejich maximální ztrátový výkon.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2019 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021